Turi Gábor

Sajtóattasé,

Debrecen–Washington

hb_01-80_turi_gabor.jpgPaszab–Debrecen–Washington. Három helységnév, egy életút állomásai. Turi Gábor gyermekkora egy kis szabolcsi faluhoz, Paszabhoz kötődött. Apai nagyapja Turi Sándor, a híres néptanító, néprajzgyűjtő volt, aki negyvennyolc éven át tevékenykedett a Tisza-parti településen. A tanítói házat országos nevű tudósok, művészek keresték fel, lányai indították útjára a paszabi szőttest, fiai pedig sárospataki diplomával a tarsolyukban a pedagógusi örökséget vitték tovább.

A családi hagyományt követve Gábor útja is a Bodrog-parti város gimnáziumába vezetett, ahol 1965-ben kezdte meg középiskolai tanulmányait. A pataki szellem lángjának a hatvanas évek „szűk levegőjében” egyre kevesebb oxigén jutott, a kis diák egyéniségének szárnypróbálgatásai rendre merev szabályokba ütköztek. Rebellis magatartása visszhangra talált az éter hullámain új idők új szellemét hirdető, angolszász eredetű beatmuzsikában. Ami akkor a zene és a szabadság iránti ösztönös vonzódásnak tűnt, később szilárd pont lett világképében.

Érettségi után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-angol szakán folytatta tanulmányait, ahol igyekezett minél többet magába szívni abból is, amit az egyetem a kortárs művészetekből és gondolatokból nyújtott. Az új ismeretek keltette közlésvágy az újságírás irányába vitte.

Az egyetemi lap a hetvenes évek első felében a közéleti érdeklődésű hallgatók ihlető szellemi műhelye volt. Ez a kapcsolat döntőnek bizonyult abban, hogy a diploma megszerzése után 1975-ben gyakornokként a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségében kezdte el pályáját. Újságíróként töltött első évtizede a naiv világmegváltó szándék és a kijózanító élmények összeütközésének jegyében telt el. A gyakorlati életben szerzett tapasztalatai egy hamis, korrupt, működésképtelen társadalmi rendszer valóságával ismertették meg. Ezek hatására fokozatosan szembe került az uralkodó ideológiával, kiéleződtek politikai ellentétei a lappal és fenntartóival. A köldökzsinór 1986-ban szakadt el: eltanácsolták a Naplótól, az egyetemi lap szerkesztőjévé nevezték ki. A mellőzésére irányuló szándék célt tévesztett: a lapot tehetséges diákmunkatársaival kritikus, kemény hangú politikai szócsővé tette.

1988 szeptemberében meghívást kapott az Magyar Demokrata Fórum zászlóbontását meghirdető második lakiteleki találkozóra. Úgy érezte, megtalálta politikai közegét, a helyszínen belépett az MDF-be. Az elhatározást három éven át tartó lázas politikai tevékenység követte: a mozgalom debreceni szervezetének első vezetője, a párt országos választmányának tagja, az 1990-es választás hajdú-bihari kampányának irányítója lett.

Az átalakulás éveit élete legizgalmasabb, legfelemelőbb időszakának tartja. Büszke rá, hogy része volt a demokratikus jogállam megteremtésében, ugyanakkor fájlalja, hogy a történelmi idők és szereplők nem jelentőségüknek megfelelően őrződnek meg az ország emlékezetében. Ezt a periódust 1991-ben magában lezárta: befejezte a politizálást, megszüntette MDF-tagságát, és ismét az újságírást állította tevékenysége középpontjába. Bár hivatása a közéleti aktivitással töltött évek alatt kissé háttérbe szorult, kivette részét sajtóviszonyaink átalakításából is.

1989-ben alapító szerkesztője volt az országban az elsők között létrejött Úton című független hetilapnak, 1990-ben pedig rövid időre az MDF hetilapjához, a Magyar Fórumhoz szegődött. 1992 jelentős fordulatot hozott életében: Jeszenszky Géza külügyminiszter felkérésére diplomáciai szolgálatot vállalt, három évig Londonban a magyar nagykövetség kulturális attaséjaként képviselte hazánkat.

1995-ben visszatért Debrecenbe, szerkesztőként dolgozott, majd a Hajdú-bihari Nap című, rövid életű napilap főszerkesztője lett. 1998-ban folytatódott a megszakadt vonal, újra diplomáciai szolgálat következett, ezúttal Washingtonba a magyar nagykövetség sajtóattaséjának nevezték ki. A világpolitika középpontjában az amerikai nyilvánosság magas fórumai előtt kell hazája nevében fellépnie. A felelősségteljes munkában szakmai hátterére és abbéli meggyőződésére támaszkodik, hogy olyan országot van szerencséje képviselni, amely sok megpróbáltatás után történelmének felfelé ívelő szakaszába lépett.

Újságírás–politika–diplomácia: Turi Gábor életének második negyedszázada e hármas meghatározottság jegyében telt el. Fordulatokban bővelkedő életútjának van azonban két állandó alkotóeleme. Az egyik Debrecenben élő családja, felesége, dr. Balkányi Magdolna, a Debreceni Egyetem Német Intézetének docense, valamint lányaik, Anna és Eszter. A másik a zene, közelebbről a jazz, amelynek kritikusként, két könyv szerzőjeként nemzetközileg is számon tartott szószólója. A jazz olyan tulajdonságok hordozójaként él tudatában, amelyek saját életére vonatkoztatva is tájékozódási pontul szolgáltak, úgymint a nyitottság, a természetesség, az értékközpontúság.

Kitágult világszemléletét, diplomáciai és médiabeli jártasságát, idegenben töltött hosszú éveinek megannyi tapasztalatát is ezek szellemében kívánja hazatérve hasznosítani.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése