Szűcs Erika

Alpolgármester,

Miskolc

baz_04_12_szucs_erika.jpgJelentős változást hozott Szűcs Erika életében az elmúlt esztendő, hisz 2002 novemberében Miskolc város alpolgármesterévé választották. Így most lehetősége nyílik arra, hogy kamatoztassa azt az emberismeretet, amit az építőiparban szerzett, hasznosítsa gazdaságpolitikai ismereteit és azon kapcsolatait, amelyeket politikai pályafutása során gyűjtött, és minden bizonnyal segítségére lesz a pénzügyi szektorban elsajátított szaktudás is.

Szülei „egyszerű, derék, rakamazi svábok”, akik a második nagy világégés után próbáltak szerencsét a fővárosban, így ő 1951-ben Budapesten született. Édesapja asztalosmester volt, tudását később az iparban kamatoztatta. Édesanyja adminisztrátorként dolgozott, már régóta nyugdíjas. Húga vállalkozó, adótanácsadó, családjával Szentendrén él.

Változatos gyermekkora volt, a család 1955-ben került Borsodba, előbb Sárospatakon éltek néhány hónapig, majd Sátoraljaújhely jelentette az otthont közel egy évtizedig, ám általános iskolai tanulmányait már Miskolcon fejezte be.

Középiskolásként a nagyhírű Földes-gimnázium padjait koptatta, ahol olyan kiváló tanárokra lelt, mint Pirkó Béla matematikatanár és osztályfőnök vagy Nagy Kálmán magyartanár, de a többiek sem maradtak el mögöttük. Matematika–fizika tagozatra járt, matematikából eredményesen szerepelt a városi versenyeken. Énekelt a helyi énekkarban, kosárlabdázott, kirándulni járt osztálytársaival, egyszóval csodálatos diákévei voltak.

Érettségi után, kosárlabdás nyelven szólva „csont nélkül” bejutott a Közgazdaság-tudományi Egyetemre, a nép-gazdasági tervezés-elemzés szakon tanult. Életének fantasztikus korszakát jelentették az egyetemi évek, olyan szaktekintélyekkel járt együtt, mint Németh Miklós, Nagy Sándor, Tömpe István, Vértes András, Akar László.

Élénk szellemi élet folyt az egyetemen, komoly vitákat folytattak a klubban. Az akkortájt induló Studium Generale a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek felzárkóztatását szolgálta.

Ezerkilencszázhetvennégyben nagyon jó eredménnyel végzett, három tanszéken is marasztalták, ám úgy érezte, haza kell térnie, hogy tudását szűkebb pátriája javára használja. A Borsod Megyei Állami Építőipari Vállalat lett az első munkahelye, ami az „élet iskoláját” jelentette számára a mindennapokkal, a mindennapi emberekkel, akikkel meg kellett találni a közös hangot.

Ezerkilencszáznyolcvanegyben hívták az MSZMP Városi Bizottság Gazdaságpolitikai Osztályára, majd 1987-ben „nő létére” a megyei pártbizottság gazdaságpolitikai titkára lett. A rendszerváltás után a pénzügyi szférában próbálta ki tudását, előbb a Magyar Hitelbanknál dolgozott, később az Agrobank fiókvezetője, majd a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank vezérigazgatója, végül a Perfect Rt. területi igazgatója lett.

Mindig aktív közéleti ember volt és ma is az. Ezerkilencszázkilencvennégy óta a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Lions Női Klub tagja 1997-től. Az MSZP Közgazdasági Tagozatának alelnöke, immáron harmadik ciklusban az MSZP Országos Választmányának tagja, 2003 óta pedig a Miskolci Választmány Elnöke.

„Mindig izgatott a feladat, – avat be sikereinek titkaiba az alpolgármester asszony. – Középiskolás koromban a matematika–fizika tagozaton volt egy versenyünk, hogy a feladványokat ki tudja a legszebben megoldani. Akkor alakult ki bennem, hogy a problémákra mindig megoldást kell találni. Szerepet játszott ebben a sváb ősöktől hozott kötelességtudat is. Szüleimtől azt tanultam, hogy amit az ember vállal, azt teljesítse. Nekem örömet okoz, ha megoldok egy problémát.

A munkám egyben a hobbim is, engem nem fáraszt a munka, a teljesítményt pedig előbb-utóbb észreveszik. Soha nem éreztem magam »énközpontú« embernek, nem én vagyok a fontos, hanem az a probléma, ami a környezetemet foglalkoztatja.

Mindig szerettem »csapatban« dolgozni, mindig nyitott voltam mások iránt. Ma a »magányos hősök« nem jutnak sokra! Kiemelkedően fontos szerepet játszott életemben a megértő férj, a támogató gyermekek, hisz nélkülük nem lehet előrejutni.”

A „megértő férj”, Egry László közgazdász, szabolcsi származású, évfolyamtársakként 1973-ban kötöttek házasságot. A közgazdász szülők mindkét gyermeke bölcsész lett. Az 1975-ben született Gábor történész, a Politikatörténeti Intézetben dolgozik. Felesége, aki Erdélyből származik, ugyancsak tanár. Zsuzsanna, aki két évvel később követte bátyját, angol szakot végzett, két évet Angliában, egy évet Franciaországban töltött, most köztisztviselő a Miniszterelnöki Hivatalban.

Szűcs Erika szeret minden olyan elfoglaltságot, ami a szabadban zajlik: kerékpározik, szívesen fürdik a nyéki tavakban, túrázik a Bodrogközben és a Szigetközben. Szereti a versenysportokat, elsősorban a futballt és a kosárlabdát.

Úgy véli, egy szakasz még hátravan az életéből: szeretné rendszerezni, koncentrálni tudását, megírni tapasztalatait és oktatóként továbbadni a felnövő generációnak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése