Szabados József

Alpolgármester,

Baktalórántháza

szszb_14-82_szabados_jozsef.jpgIsmét visszatérhet városának nyüzsgő közéletébe Szabados József, miután ez év októberében az önkormányzati választások sikere után, a képviselő-testület az alpolgármesteri feladatok ellátásával bízta meg. Ezerkilencszázötvenegyben Apagy községben született, szerény körülmények között élő család második gyermekeként. Édesapja a nyíregyházi SZÁÉV-nál dolgozott segédmunkásként. Gyermekkori miliőjét döntően édesanyja munkája befolyásolta, aki a helyi tsz. tagja volt. Mivel életüket a föld munkája és állatok tartása határozta meg, a család, a négy testvér is sokat dolgozott a megélhetésért. Büszkén említi, hogy a dohánymunkától kezdve, szinte minden növény verítékes munkáját bőrén érezhette akkoriban.

Ma is szívesen emlékszik vissza tiszta gyermekkorára, amikor az üde réten mezítláb teheneket legeltettek, majd a kanális zübörgőjében fürdőztek pajtásaival. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd Nyíregyházára került, a Kossuth Lajos Szakközépiskolába, autószerelő szakra. A jó eszű, kitűnő tanuló fiú további tanulását a szülei nem tudták vállalni. Hogy a sors mégsem hagyta őt elkallódni, azt keresztapjának, Kaczári Istvánnak köszönheti, hogy segítette őt. Így került 1968-ban a Kecskeméti Műszaki Főiskola gépgyártás-technológus szakára, ahol ezerkilencszázhetvenkettőben diplomát kapott. A szép diákévek szívesen visszatérő emlékképek számára: a „nagycsaládként” élő kollégiumi társak, a vagonpakolások, a Hudák Sándor tanár úrral kialakított baráti kapcsolata, a „családi esték” fiú és lány főiskolák között.

Első munkahelye a nyíregyházi Mezőgép Vállalat, ahol technológiai osztályvezető-helyettes lett. Persze, a kötelező kétéves katonaság őt sem kerülte el.

1975-ben feleségül vette Szegfű Piroskát, szintén apagyi születésű és lakos leányt, akit gyerekkorától jól ismert, édesanyjuk a tsz-ben, édesapjuk pedig a SZAÉV-nál jó munkatársak voltak. A szülőknél telepedtek le, de bizony akkor még nem volt fürdőszoba a házakban. No, de az az idő is elmúlt, mert szép, új családi házat építettek igényes portával Baktalórántházán. 1976-ban megszületett Enikő, aki mára egyetemet végzett, magyar–történelem szakos tanárnő, s a nyíregyházi Arany János Gimnáziumban tanít. Ő, házasságából már egy hat hónapos fiúgyerekkel, Balázzsal büszkélkedhet. 1979-ben aztán jött Andrea, a fiatalabb leány, aki végzett magyar–tanító szakos tanárnő, még továbbtanul a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, ahol EU-pénzügyi ismereteket is szerez. Szabados József szakmai előmenetele akkor csúcsosodott ki, amikor 1977-ben a Mezőgép Vállalat Baktalórántházi Gyáregységének főmérnöke lett, majd 1979-ben igazgatója. A tájékozott közéleti embert azonban elsodorta a politika, szólította a falu. 1983-ban Baktalórántháza tanácselnökévé választották. Akkoriban a központi irányítás és pénzelosztás nem adott szabad lehetőségeket, a felülről jött parancsokat végre kellet hajtani.

Majd jött a demokratikus változás, a nagy önállósodás lehetősége. Ő viszont nem tudott gyorsan váltani, egyedül maradt, nem választották polgármesterré. Az emberek nagy része – még barátok is – elfordult tőle. Így 1990-től pályafutásának lefelé ívelő időszaka következett, amire keserűen emlékezik. Aztán sikerült talpra állnia, önakaratának, a család és néhány barát segítségével. Így kapott munkát a biztosítónál, s lett mára az AXA Biztosító Társaság baktalórántházi ügynökségének vezetője. Immár 12 évet tudhat maga mögött mintegy 2000-nél több ügyféllel.

Azóta rájött a biztosítói munka szépségére, és hogy így is lehet jót tenni az emberekkel, és lehet segíteni rajtuk. Ezerkilencszázkilencvennégyben a megyei közgyűlés tagja lett, most harmadszor választották újra. Négy évig az ügyrendi és jogi bizottság elnöke. Mint Baktalórántháza alpolgármestere, az egész város lakosságáért kíván dolgozni. Fő céljai közé tartozik: átfogó városrendezés, Baktalórántháza igazi városképpé formálása, parkosítások, szociális bérlakásprogram megvalósítása, buszpályaudvar-építés, piackihelyezés, Teleház-létesítés, a Dégenfeld-kastély, a strandfürdő fejlesztése, hasznosítása az itt élő emberek számára, továbbá idegenforgalmi célokra. Nyitás nemcsak Nyugat, hanem Kelet felé is. Baktalórántháza kedvező fekvése következtében a szomszédos keleti országokkal együttműködve akár egy agrár-innovációs központ is lehetne.

Fenti elképzelések megvalósításához segítséget és pénzügyi lehetőségeket kínálnak azok a pályázatok, melyek már az EU-csatlakozás jegyében készülnek. Még sok jó és használható elképzeléseket vázol fel városának előmenetele érdekében.

– Azt gondolom, nincs szégyellnivalóm. Kemény munkával, és tisztességesen jutni előre, gyermekeimet is mindig erre tanítottam. Igényes vagyok a magam portájára, és igényes leszek a város portájára is! – fejezi be a történetét a határozott karakterű alpolgármester.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése