Somogyi János

A megyei polgárőr szövetség elnöke,

Nyírbátor

Somogyi János251.jpgSzabadidejének jelentős részét áldozza fel azért, hogy megyénkben szilárduljon a közrend és a közbiztonság. A közelmúltban például Nyírpazonyban, Eperjeskén, Nyírbogáton töltött el egy-egy estét a helyi polgárőrök beszámoló gyűlésén. Ismerik és tisztelik szerte a megyében. Markáns arca, rövid haja teszi jellegzetessé. Kisportolt testalkata (korábban művelője volt több küzdősportnak), jól látható fizikai ereje, egész emberi lénye nem félelmet kelt, csak tekintélyt parancsol. Ő Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, egyben a nyírbátori polgárőr szervezet elnöke is.

A 2002. év januárjában ezt nyilatkozta:
„Január 23-án húsz résztvevővel Penészleken is megalakult a polgárőr szervezet. Így már 120 polgárőr szervezet működik megyénkben. Idén további bővítésre lehet számítani, nem sokára Csengerben hoznak létre új szervezetet, ha úgy tetszik, helyi alegységet.”

Jó tudni, hogy egy évtizeddel ezelőtt hazánkban elsők közt Nyírbátorban alakult meg a polgárőr szervezet. A megyei elnöknek mostanában különösen sok a dolga, hiszen megyeszerte zajlanak a beszámoló és évnyitó gyűlések. A városi és megyei elnök elmondta, hogy egyre többen áldoznak szabad idejükből a bűnmegelőzésre, a közrend és a közbiztonság megszilárdítására. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy családiasan vonzó a civil szervezet, Nyírbátorban például apa és fia néha együtt jár szolgálatba, Nyíregyháza mellett, Szélsőbokorban egy egész család polgárőr, vagyis férj-feleség, a fiuk és a lányuk egyaránt.) Ami a szolgálat konkrét hasznát illeti. Nyírbátorban vandál, garázda fiatalokat fékeztek meg és adtak át a rendőrségnek. A magyar–román határ mentén többször segítettek információkkal, bejelentésekkel határsértők elfogásában. Megyénkben a polgárőrök felkészítő tanfolyamon vettek részt, hogy jobban tudják segíteni a rendőrök, illetve a közlekedési rendőrök munkáját. Említést érdemel, hogy az önkormányzatokkal is jó kapcsolatot alakítottak ki a szövetség tagjai.

Somogyi János közreműködésével nem rég elkészült a megyei szövetség múlt évi beszámolója, az idei feladatokat is felvázolták. A beszámoló szerint 4946 polgárőr tevékenykedik megyénkben. 2001-ben az árvizes területen 72 polgárőr szervezet 2500 tagja segítette a katasztrófavédelmi hatóság munkáját. Tavaly rendőrségi akcióban ötszáztizenketten vettek részt.

A közlekedés biztonságával kapcsolatban 1417-en vettek részt, 5132 szabad órájukat áldozták fel, hogy kevesebb közúti baleset legyen. Balesetek után helyszínbiztosítást végeztek kétszázegyen. A múlt év őszén bűnmegelőzési akció volt megyénkben, a polgárőrök aktív részvételével. Idén nyáron Nyírbátorban polgárőr napokat rendeznek.

– A fórum alkalmas lesz a polgárőrség népszerűsítésére is – mondta a szövetség megyei elnöke.

Somogyi János portrévázlatát megismerhették szerte a hazában, mert 2001-ben országos terjesztésben megjelent a Polgárőr almanach. A kiadvány bevezetőjét Mádl Ferenc köztársasági elnök írta. Többek közt így írt: „Ezúton mondok köszönetet mindannyijuknak, akik önkéntes és áldozatvállaló készséggel működnek közre abban, hogy közvetlen lakókörnyezetükben tovább javuljon a közrend, s ezáltal az ott élő, törvénytisztelő polgárok biztonságérzete.”

Az említett almanachban ezt olvastuk: „Somogyi János 1953. november 12-én született Nyírbátorban. Felesége vállalkozó, parfümériát és ajándékboltot működtet, három lányuk és egy unokájuk van. Tanulmányai befejezése után a BM Határőrség Nyírbátori Kerületében volt sorkatona. Kiváló és az egység élenjáró katonája kitüntetésekkel szerelt le. A Mol Rt., töltőállomásán dolgozott vezetőként, alkalma volt szembesülni a ténnyel, hogy egyre durvább a bűnözés, és egyre kevésé érezhetik magukat biztonságban a polgárok. Nyírbátorban 1989 nyarán alakult meg a polgárőrség. Elsők közt csatlakozott a szerveződéshez, mert látta: az országban a bizonytalanság uralkodik, szinte senki sem tudja, mit hoz a jövő. Lakóhelyén azonban azt tapasztalta, racionálisan gondolkodnak az emberek, erős önvédelmi reflexük teremtette meg az első civil egyesületet, amely a közbiztonság felett őrködhet.

Egy esztendő múlva már a szervezet vezetőjeként határozta meg az elvégzendő feladatokat. A rend szeretetét és a törvény tiszteletét édesapjától örökölte, aki három évtizedig szolgált a rendőrség állományában. 1997-ben létrehozta a saját személy- és vagyonvédelmi kft.-jét. Egy évvel később a megyei küldöttértekezleten megválasztották a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökévé. Eredményes munkája bizonyítéka, hogy belügyminiszteri dicséretben is részesült.” (Nemrég a megyei közgyűlés elnöke az Árvízi helytállásért plakettel tüntette ki.)

A rendőrök és a határőrök mellett Somogyi Jánosék is vigyáznak a rendre, így nyugodtabban járhatunk az utcán és nyugodtabban alhatunk éjszakánként.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése