Nyíriné Bárdosi Mária

Okleveles könyvvizsgáló,

Szerencs

baz_05_178_nyirine_bardosi_maria_1.jpgA kár tipikusnak is nevezhetnénk Nyíriné Bárdosi Mária életútját, hisz mint oly sokan, a megfelelő szakmai képesítés megszerzése után ő is a „vállalati szférában” tette meg az első lépéseket, majd a rendszerváltás után vette kezébe saját sorsának irányítását és lépett a vállalkozók sorába. Szisztematikus, kemény és kitartó munkájának eredményeként több cégével is sikeressé vált, és nyugodtan állíthatjuk, hogy vállalkozásai ma a legjobbak közé tartoznak szakterületükön a megyében.

1958. október 19-én született Szerencsen. Édesapja MÁV-ellenőrként dolgozott, édesanyja a Szerencsi Csokoládégyár művezetőjeként vonult nyugdíjba. Öccse, Gyula gépkocsivezető. Gyermekkorában minden érdekelte, nagyfokú kreativitás jellemezte. Jó tanuló volt, főleg a matematikát kedvelte. Szülei szerették volna, ha gyermekük többre viszi, mint ők, így mindenben támogatták.

Középiskolai tanulmányait a szerencsi Bocskai István Gimnázium matematika tagozatán folytatta. Napjainkig tartó hatást gyakorolt rá matematikatanára, Tokaji Lídia. A középiskolai évkezdet egy új kapcsolat kezdetét is jelentette, hisz itt ismerte meg férjét, Nyíri Tibort, és a diákszerelemből kilenc évvel később lett házasság. A sikeres érettségi után 1977-ben a Közgázra jelentkezett, ám egy pont híján nem sikerült elsőre a felvételi. Előbb a csokoládégyárban dolgozott, majd Budapesten bérelszámoló lett a Hungária Jacquard Szövőgyárban.

1978-ban kezdhette el tanulmányait a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Tagozatán, mezőgazdasági szakon. A Szerencsi Állami Gazdaság ösztöndíjasaként tanulhatott, és a főiskolai évek alatt fontos szerepet játszott a sport is: a Zalaegerszegi Vasas Izzó NB II-es röplabdacsapatában játszott. Bekapcsolódott a kollégium és a főiskola közösségi életébe, sok barátra tett szert, szervezte, irányította a csoport életét.

A végzés után a Szerencsi Állami Gazdaságban kezdett gyakornokként. 1983-ban az új gépüzem irodavezetője lett, majd három évvel később a meliorációs üzletág vezetőjévé nevezték ki. Ebből az időszakból igen sokat köszönhet Egeli József igazgatónak, aki afféle erkölcsi támogatást nyújtott számára a pálya alakulásában. 1989-ben ő javasolta a váltást is, mondván, hogy az újhoz alkalmazkodni kell.

Így kezdte el a könyvelést egyéni és társas vállalkozásoknak. Egy ideig még főállásban a Tokaji ÁFÉSZ főkönyvelője volt, ám 1991-ben teljesen függetlenítette magát: előbb egyéni vállalkozó lett, majd férjével alakított társas vállalkozást. E döntésben fontos szerepet játszott a bizonyítási vágy is, önmagának és környezetének is szeretett volna bizonyítani. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, ügyfeleinek száma folyamatosan nőtt.

1993-ban egy gyógyszerész barátjával közösen gyógyszer-nagykereskedelmi társaságot alapított, a zöldmezős beruházás ma már ötmilliárdos forgalmat bonyolít. Ez a cég a Viridis Pharma Kft., amely akkor 25 főt foglalkoztatott, és amelynek hosszú ideig ügyvezető igazgatója volt. Többségi tulajdonukat 1998-ban adták el a Medimpexnek. 1995-ben – komoly szakmai színvonalat jelentő – okleveles könyvvizsgálói képesítést szerzett, ekkor alapította meg a Gyémánt Auditor Könyvvizsgáló Kft.-t.

Közéleti tevékenységét 2002-ben Közszolgálatért kitüntetéssel ismerték el. Öt helyi alapítvány munkájában vesz részt támogatólag, és 2002-ben indult a helyi képviselő-választáson.

Eddigi sikereinek titkáról így vall Nyíriné Bárdosi Mária: – Ebben a szakmában elengedhetetlen a megfelelő szakmai tudás. A másik fontos tényező az emberekkel való kontaktusteremtés, a másik személyiségének megismerése nélkülözhetetlen feltétele a bizalom kialakításának. Esetenként még pszichológusnak is kell lennünk, hisz a vállalkozók gyakran kerülnek mélypontra, ilyenkor emberileg is illik segíteni.

1982-ben kötött házasságot Nyíri Tiborral, aki biológia szakos tanár, a Bocskai István Gimnázium igazgatóhelyettese. Két lányuk közül Bernadett 1983-ban született, ő most a Miskolci Egyetem másodéves közgazdász hallgatója. Barbara három évvel később követte nővérét, ő most végzős a Bocskaiban, építésznek készül.

Nyíriné Bárdosi Mária szabadidejében szeret olvasni: a kötelező szakirodalmon túl elsősorban az útikönyveket és a szépirodalmat kedveli.

Három éve újra sportol: most a teniszben „arat babérokat”, Szerencs női versenyének győztese, elsősorban Takács István edzőnek köszönhetően. Ez a sport tökéletes kikapcsolódást nyújt a számok világából. Ha teheti, kirándul a családdal. Magyarország számtalan helyét bejárták már és az elmúlt húsz évben szinte évente megfordulnak Erdélyben.

Úgy véli, sok mindent letett már a nagybetűs élet asztalára, sokaknak nyújtott tisztes megélhetést, lehetőséget, segítséget. Szeretné megérni egészségesen, hogy gyermekei is boldogulnak majd az élet sűrűjében.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése