Nyíriné Bárdosi Mária

Okleveles könyvvizsgáló,

Szerencs

baz_05_178_nyirine_bardosi_maria_1.jpgA kár tipikusnak is nevezhetnénk Nyíriné Bárdosi Mária életútját, hisz mint oly sokan, a megfelelő szakmai képesítés megszerzése után ő is a „vállalati szférában” tette meg az első lépéseket, majd a rendszerváltás után vette kezébe saját sorsának irányítását és lépett a vállalkozók sorába. Szisztematikus, kemény és kitartó munkájának eredményeként több cégével is sikeressé vált, és nyugodtan állíthatjuk, hogy vállalkozásai ma a legjobbak közé tartoznak szakterületükön a megyében.

1958. október 19-én született Szerencsen. Édesapja MÁV-ellenőrként dolgozott, édesanyja a Szerencsi Csokoládégyár művezetőjeként vonult nyugdíjba. Öccse, Gyula gépkocsivezető. Gyermekkorában minden érdekelte, nagyfokú kreativitás jellemezte. Jó tanuló volt, főleg a matematikát kedvelte. Szülei szerették volna, ha gyermekük többre viszi, mint ők, így mindenben támogatták.

Középiskolai tanulmányait a szerencsi Bocskai István Gimnázium matematika tagozatán folytatta. Napjainkig tartó hatást gyakorolt rá matematikatanára, Tokaji Lídia. A középiskolai évkezdet egy új kapcsolat kezdetét is jelentette, hisz itt ismerte meg férjét, Nyíri Tibort, és a diákszerelemből kilenc évvel később lett házasság. A sikeres érettségi után 1977-ben a Közgázra jelentkezett, ám egy pont híján nem sikerült elsőre a felvételi. Előbb a csokoládégyárban dolgozott, majd Budapesten bérelszámoló lett a Hungária Jacquard Szövőgyárban.

1978-ban kezdhette el tanulmányait a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Tagozatán, mezőgazdasági szakon. A Szerencsi Állami Gazdaság ösztöndíjasaként tanulhatott, és a főiskolai évek alatt fontos szerepet játszott a sport is: a Zalaegerszegi Vasas Izzó NB II-es röplabdacsapatában játszott. Bekapcsolódott a kollégium és a főiskola közösségi életébe, sok barátra tett szert, szervezte, irányította a csoport életét.

A végzés után a Szerencsi Állami Gazdaságban kezdett gyakornokként. 1983-ban az új gépüzem irodavezetője lett, majd három évvel később a meliorációs üzletág vezetőjévé nevezték ki. Ebből az időszakból igen sokat köszönhet Egeli József igazgatónak, aki afféle erkölcsi támogatást nyújtott számára a pálya alakulásában. 1989-ben ő javasolta a váltást is, mondván, hogy az újhoz alkalmazkodni kell.

Így kezdte el a könyvelést egyéni és társas vállalkozásoknak. Egy ideig még főállásban a Tokaji ÁFÉSZ főkönyvelője volt, ám 1991-ben teljesen függetlenítette magát: előbb egyéni vállalkozó lett, majd férjével alakított társas vállalkozást. E döntésben fontos szerepet játszott a bizonyítási vágy is, önmagának és környezetének is szeretett volna bizonyítani. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, ügyfeleinek száma folyamatosan nőtt.

1993-ban egy gyógyszerész barátjával közösen gyógyszer-nagykereskedelmi társaságot alapított, a zöldmezős beruházás ma már ötmilliárdos forgalmat bonyolít. Ez a cég a Viridis Pharma Kft., amely akkor 25 főt foglalkoztatott, és amelynek hosszú ideig ügyvezető igazgatója volt. Többségi tulajdonukat 1998-ban adták el a Medimpexnek. 1995-ben – komoly szakmai színvonalat jelentő – okleveles könyvvizsgálói képesítést szerzett, ekkor alapította meg a Gyémánt Auditor Könyvvizsgáló Kft.-t.

Közéleti tevékenységét 2002-ben Közszolgálatért kitüntetéssel ismerték el. Öt helyi alapítvány munkájában vesz részt támogatólag, és 2002-ben indult a helyi képviselő-választáson.

Eddigi sikereinek titkáról így vall Nyíriné Bárdosi Mária: – Ebben a szakmában elengedhetetlen a megfelelő szakmai tudás. A másik fontos tényező az emberekkel való kontaktusteremtés, a másik személyiségének megismerése nélkülözhetetlen feltétele a bizalom kialakításának. Esetenként még pszichológusnak is kell lennünk, hisz a vállalkozók gyakran kerülnek mélypontra, ilyenkor emberileg is illik segíteni.

1982-ben kötött házasságot Nyíri Tiborral, aki biológia szakos tanár, a Bocskai István Gimnázium igazgatóhelyettese. Két lányuk közül Bernadett 1983-ban született, ő most a Miskolci Egyetem másodéves közgazdász hallgatója. Barbara három évvel később követte nővérét, ő most végzős a Bocskaiban, építésznek készül.

Nyíriné Bárdosi Mária szabadidejében szeret olvasni: a kötelező szakirodalmon túl elsősorban az útikönyveket és a szépirodalmat kedveli.

Három éve újra sportol: most a teniszben „arat babérokat”, Szerencs női versenyének győztese, elsősorban Takács István edzőnek köszönhetően. Ez a sport tökéletes kikapcsolódást nyújt a számok világából. Ha teheti, kirándul a családdal. Magyarország számtalan helyét bejárták már és az elmúlt húsz évben szinte évente megfordulnak Erdélyben.

Úgy véli, sok mindent letett már a nagybetűs élet asztalára, sokaknak nyújtott tisztes megélhetést, lehetőséget, segítséget. Szeretné megérni egészségesen, hogy gyermekei is boldogulnak majd az élet sűrűjében.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése