Koroly József

Múzeumigazgató,

Hollóháza

baz_03_84_koroly_jozsef.jpgHa Hollóháza és a múzeum fogalma egyszerre hangzik el, természetes hogy mindenki a porcelánmúzeumra gondol. Koroly József igazgató csak álmaiban gondolt arra, hogy valaha is ő lesz ennek a közkedvelt intézménynek az igazgatója. Nem is csoda, hiszen a múzeum nem is volt önálló, inkább csak a Hollóházi Porcelán Rt. bemutatótermeként működött, ahol esetenként megnézhették az érdeklődők, hogyan fejlődött az egykori kőedénygyár – világszerte ismert és elismert – porcelánokat készítő, kézműves hagyományokat őrző üzemmé. Azt kellett kitalálnia, hogy legyen az eddigi bemutatóteremből igazi, működő múzeum.

Nemcsak szakmai szempontból volt izgalmas a feladat számára, de mint vállalkozónak, további megélhetése is függött ettől. Az induláshoz sok pénz kellett, de ez önmagában nem lett volna elég. Az eltelt öt évtized tapasztalatait, vágyait kellett rendszerbe foglalnia és néhány hónap alatt életképessé is tette a kényszerből kezdett kulturális vállalkozást. Sárospatakon született 1947 októberében, itt is érettségizett, sőt a tanítóképzőt is itt akarta végezni, mivel a rokonságban számos tanító, tanár volt, akiknek kisgyermek kora óta szeretett volna a nyomdokába lépni.

– Nem vettek fel, mert nem tudtam énekelni a lámpaláz miatt – mondja mosolyogva, hiszen ma már a sárospataki kamarakórus oszlopos tagja. – Mindig szerettem mozogni, kedveltem a társaságot és az utazást, a kalandot – teszi hozzá magyarázatképpen.

Pályamódosítás következett hát életében, szakmát tanult. Beállító marósként dolgozott az egykor méltán híres Csepel Művek Sárospataki Gyáregységében. 10 asszony tartozott a keze alá, tőle függött, hogy milyen minőségű alkatrészeket gyártanak a hölgyek. Mozgásigényét a sátoraljaújhelyi Hegyalja Népi Együttes tagjaként elégítette ki, nem titkolva azt a tényt sem, hogy ezáltal megnyílt a külföldi utazások lehetősége, ami – különösen „nyugati” utak esetében – csak hivatalos, csoportos utazás keretében volt elképzelhető az 1970-es években.

A tánc szeretetének hozadéka, hogy Koroly József közművelődési munkakörbe került, diplomáját is e szakon szerezte. Sátoraljaújhelyben járási módszertani előadóként dolgozott, majd Tiszakarádon lett a művelődési ház igazgatója. Ott ismerte meg pedagógus feleségét, Juditot, házasságukból 1973-ban született Péter fiuk, aki fogtechnikusként keresi kenyerét – Kanadában.

Aztán a tanítóképző főiskola következett Sárospatakon, de nem hallgatóként, hanem vezető könyvtárosként dolgozott az intézményben.

1975-ben – már Debrecenben szerzett diplomával a zsebében – ismét a Kossuth Lajos Művelődési Központ dolgozója Sátoraljaújhelyben.

Hollóházára 1979-ben került, amikor a Hollóházi Porcelángyár akkori igazgatója elcsábította, mondván, hogy a jelentős számú fiatal dolgozó komoly kulturális programokat igényel, sőt szolgálati lakást is biztosítanak a fiatal család részére. Eldőlt tehát a Koroly család sorsa, hollóháziak lettek. A művelődési munka csúcsát egyéb rendezvények mellett egy leánytánccsoport létrehozása jelentette, mellette fokozatosan előtérbe került az oktatás, a szakmunkásképzés feladata. ’90-től a kereskedelmi osztályra került sajtófőnöknek, reklám-marketing tevékenység jellemezte mindennapjait. ’92-től munkaköréhez tartozott a gyár múzeumának felügyelete is, de akkor még csak irányítás szempontjából.

Marketing tevékenységének különös epizódja lett a Forma 1. Amikor 1986-ban elkészült a Hungaroring, Szász Endre megjegyezte: „Ez egy világverseny. Trófeát kell felajánlani, és ott lehettek egy világversenyen.”

Innen a múzeumigazgató folytatja:

– Az első trófeát maga Szász Endre készítette, amit az első magyar futamon Nelson Piquet brazil versenyző vehetett át. Minden évben más iparművész tervezte a trófeákat, a következőt ismét Piquet nyerte, majd „zsinórban” hármat a legendás Ayrton Senna. Ő volt az, aki még hazafelé menet írt a gyárnak egy levelet, hogy a világon a legszebb kupákat mindig Magyarországon kapja, és minden alkalommal rendelt belőle még egy példányt. 10 év múlva, 1996-ban a Marlboro-reklámiroda „megfúrta” a kezdeményezést, de valamennyi átadott műremek egy példánya ott díszeleg a múzeumban.

Az ezredforduló hozta az új munkakört. Akkor közölte a gyár vezetése Koroly Józseffel, hogy munkakörét megszüntetik, de a múzeumot elvállalhatja – vállalkozásban. Ő igent mondott és 2001 tavaszán megalakult a Porcelánmúzeum Bt. Azóta jelentős változások történtek, ami különleges szellemi kalandot jelent a látogatók számára. A múzeumi kávézóban mindenki kipróbálhatja a legdrágább csészéket is vételkényszer nélkül. A saját elképzelés alapján megfestett porcelánokat kiégetik és haza is vihetik a látogatók. Különösen a gyerekek hálásak a személyes törődésért. Koroly József pedig minden csoport látogatására úgy készül, mintha órát tartana a következő osztály számára. Munkáját a vendégkönyv visszatérő bejegyzése minősíti: „Érdemes volt eljönni.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése