Heuer Ferenc

Szakaszmérnök,

Kisvárda

szszb_18-150_heuer_ferenc.jpgHeuer Ferenc vízügyes csúcstartó: nincs az országban még egy olyan aktív szakaszmérnök, aki 36 éve dolgozna ezen a poszton. Persze számára gyerekkori álma nem egyszerű munkahely: legendás hűsége, kitartása és munkaszeretete is egyedülállóvá teszi szakmájában a 63 éves mérnököt.

Ezerkilencszáznegyvenegyben született Vásárosnaményban, s a Kraszna-parti műhely még ma is áll, ahol a harminchat éven át vízügyes, hajóács édesapja sokak által elismerten dolgozott. Ott nőtt fel ő is, no meg tizenkét éves kora óta nyaranként a vízügyesek között hol vízhordóként, hol figuránsként, azaz léctartóként. Két társával egyetemben a megye első hírnökei voltak a Békéscsabai Vízügyi Technikumban, ahol a szinte katonai szigorúságú kollégiumi élet mellett jó kollektíva és kiváló gyakorlati képzés várta.

Érettségi után a nyíregyházi vízügynél lett technikus a folyamos műszaknál: hajón lakott, kerékpárral járt haza Tiszabecsről, de minden megpróbáltatást pótolt a fiatalokat segítő brigádszellem. A javakban nem dúskáló család fia hamar nagy lehetőséget kap: vízügyi ösztöndíjasként elvégezheti az egyetemet. Vízépítő mérnöki szakon diplomázik, majd újra Nyíregyházára kerül, ahol kezdő mérnökként először gyakornok, majd helyettes. Ezerkilencszázhatvannyolcban már ő az időközben létrehozott kisvárdai szakaszmérnökség vezetője, s a felső-szabolcsi városban telepszik le családjával. Mint mondja: számára a világon ez a legszebb munkakör, mindig erre vágyott. A szakaszmérnökség önállósággal, felelősséggel jár, igazi területgazdaként szabad kezet kap a döntéseknél és rá van bízva a személyi állomány, valamint a külföldiekkel való kapcsolattartás. A sikert e téren a baráti jelleg is jelzi: ha az ukránokkal kell tárgyalni, elsősorban őt küldik, s húsvétkor ma is a szlovák kollégákkal kirándul a Tátrában.

A bő három és fél évtizedes vezetői múltja alatt sok mindent megélt. Épített, fenntartott és üzemeltetett töltéseket, partvédő műveket, szivattyútelepeket és vízügyi létesítményeket. Különösen büszke a semmiből létrehozott, és azóta is folyamatosan fejlesztett és sok szempontból kihasznált, közkedvelt rétközi tóra. Kollégáival együtt sikeresen kezelt jó néhány nagy belvizet, ilyenkor a területismeret és a tervezési készség számít, valamint az olajozott együttműködés az önkormányzatokkal, társszervekkel. Mégis azt mondja, az az igazi, ha jön az árvíz, hiszen a vízügyesek ekkor érzik igazán a fontosságukat.

Volt része ebben is. Ezerkilencszáznyolcvanötben a jeges Tisza közepéről helikopterrel kellett mentenie bajtársait, 1998-ban Tarpán úgy fogták meg a töltést a kárpátaljaiakkal közösen, hogy az már megcsúszott, de 2001-ben őt is nagyon megviselte a gátszakadás. A vészhelyzetek során az erők összehangolásában, irányításában és ellenőrzésében jeleskedett. 1988-ban kiváló munkájáért kapott miniszteri kitüntetést, majd két alkalommal, 1998-ban az árvízi védekezésért, míg 2004-ben a teljes életművéért érdemelt ki Vásárhelyi Pál-díjat.

Az elért eredményekhez, munkájához nagy segítséget kapott mindenkori vezetőitől szakmai, emberi téren egyaránt. Hatodik igazgatóját „szolgálja”, s úgy érzi, mindegyik „főnökét” maximálisan támogatta munkájában, akik ezt elismerték. Nemzedékekbe oltotta bele a nem túl magas anyagi elismertséggel járó vízügyi szolgálat szeretetét. Egy jó gárdát épített ki maga körül a kölcsönös tisztelet alapján, s a munkatársak ugyanúgy nem szívesen hagyják el a helyüket, mint ő.

A kollektíva mindig igazi csapatot, sőt családot is jelentett: máig szívesen emlékszik vissza a közös kirándulásokra, a nagy vízügyes bálokra és egyéb összejövetelekre. Heuer Ferenc, a sokak által kedvelt társasági ember ma is szívesen főz baráti körben, melyre gyakran adódik alkalom. Jól beosztott idejének fennmaradó részében szívesen méhészkedik, focimeccsre jár, de gyakorta láthatjuk a kártyaasztal mellett is, nemcsak hobbiból: nyert már megyei és debreceni ultiversenyt.

Családját is munkahelyének „köszönheti”: itt ismerkedett meg feleségével, Ilonával, aki a Felső-szabolcsi Vízgazdálkodási Társulat főkönyvelője. Felnőtt gyermekeik, György és Orsolya azonban elszakadtak a szakmától, hiszen mindketten jogászként dolgoznak Budapesten.

Heuer Ferenc hűséges természet. Többször hívták más helyre dolgozni, de nem ment sehova. Többre becsüli a stabilitást, és különben is: hogyan hagyhatná el az ő hűséges, évtizedek óta kitartó munkatársait, barátait és a szeretett vidékét? A jövőről úgy nyilatkozik: amíg bírja erővel, nem szakad el hivatásától. Egyöntetű megbecsültségét pedig jelzi, hogy noha elérte már a nyugdíjkorhatárt, a vezetés még számít munkájára. Meglátása szerint a vízügyi ágazat kisebb válságban van, s ha aktív pályafutását befejezi, akkor is fog szorítani a kollégákért és segíteni nekik. Mint mondja, a vízügyre nagy szükség van, s ezért jóval nagyobb anyagi és erkölcsi elismerésben kellene részesülnie.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése