Hajdú Lajos

Erdészeti igazgató,

Nyírbátor

szszb_21-160_hajdu_lajos.jpgGyerekkora óta erdésznek készült, bár 13-14 évesen még nem tudta, hogy mire vállalkozik, de kitartott elhatározása mellett. Úgy gondolta, hogy aminek köze van a természethez, az csakis szép hivatás lehet.

Úgy véli, elsősorban az olvasmányai voltak azok, amelyek ebbe az irányba vitték. Leginkább a világhírű Nobel-díjas etológus, Konrad Lorencz állati viselkedéssel kapcsolatos könyveit bújta, nagyon érdekelték a még élő és a már kihalt fajok történetét feldolgozó olvasmányok. Ezt az irányultságot erősítette az a felső-szabolcsi, rétközi vidék, a történelmi környezetben kialakított várkert, Kisvárda és környéke, ahol gyermekkorában élt. Édesanyja egyedül nevelte, nem kényeztette el, lehetőség sem nagyon volt rá a hatvanas években.

Kisvárdán született, ott végezte általános és középiskoláit. A jó hírű Bessenyei György gimnáziumban érettségizett matematika tagozaton. Lánya örökölte tőle e tantárgy iránti szeretetét. Miután leérettségizett, felvételt nyert a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karára. Tanulmányait egy kis kitérővel kezdte el, hiszen megkapta katonai behívóját. Szegedre vezényelték sorkatonai szolgálatra, itt – mivel egyetemi előfelvételis volt – egy évet töltött, majd megkezdte tanulmányait. Diplomája kézhezvételét követően pedig folytatta a katonáskodást, négy hónapig Kiskőrösön, majd Cegléden. Akkoriban az egyetemen, az erdőmérnöki karon a hallgatók még általános erdészeti képzést kaptak. A matematikától az ágazati vállalat gazdaságtanig, az út- és hídépítésig sok mindennel foglalkoztak. 63 vizsgájuk volt, ami jelzi a képzés színvonalát.

Diákévei alatt a tanulás mellett több sportágat is kipróbált, úszott, futballozott, de belekóstolt a küzdősportokba is, egy ideig karatézott. Néhány alkalommal elindult különböző amatőrversenyeken, de a sportot mindig csupán hobbinak tekintette.

Tanulmányai befejezését követően 1986-ban helyezkedett el a jelenlegi cég jogelődjénél, a Felső-tiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Guthi Erdészeténél. Három tanulságos gyakorlati esztendő után 1989-ben a Fehérgyarmati Erdészet vezetésével bízták meg elöljárói.

2002. szeptember 30-ig töltötte be ezt a posztot, majd újabb munkahelyi váltás következett, Nyírbátorba erdészetvezetőnek hívták. Örült ennek a lehetőségnek, hiszen közelebb került szülővárosához, édesanyjához. Azt sem tartotta hiábavalónak, hogy több erdészetben dolgozott, és megismerte az ott folyó munkát, hiszen így rengeteg tapasztalatot szerzett, nagyobb lett a rálátása az erdészeteket érintő gazdasági folyamatokra. Nyírbátorban gyakorlatilag mindenre ki kell hogy terjedjen a figyelme: az erdőműveléstől az értékesítésig, a szervezési feladatoktól, a menedzselésig bezárólag. Értékesítési tevékenységet is folytatnak, kb. 30 ezer köbméter faanyagot termelnek évente, ennek értékesítéséből teremtik meg a jövedelmüket.

Ez az erdészet közel 6000 hektáron gazdálkodik Nagyecsedtől Nyírbogátig, közel 60 km-es átmérőjű körben látják el a hagyományos erdőgazdálkodási feladatokat. A terület mintegy ötven százalékát az akác, huszonöt százalékát a nyár uralja, de megtalálhatók ezen a vidéken egyéb kemény lombos fafajok is, mint a kocsányos tölgy, a fekete dió, a gyertyán, a juhar, széles a paletta. Az akác és a nemes nyár esetében ültetvényszerű, a tölgyeseknél pedig természetszerű gazdálkodást folytatnak, természetesen azokon a területeken, ahol erre a termőadottságok alkalmasak. A vadászat kivételével minden erdőgazdálkodási ágazat megtalálható ebben az erdészetben. Az elmúlt években a fagyártmány-előállítás, a fafeldolgozás volt az egyik jelentős ágazatuk.

Az akác feldolgozásával főleg szőlőkarókat, gyermekjátszóterek kialakításához szükséges különféle faanyagokat állítanak elő, de széles a paletta, a piac igényeihez igazodva sok mindennel foglalkoznak, amire ez az alapanyag alkalmas. Jó minőségű termékeik bel- és külföldön egyaránt keresettek, szállítanak francia, holland, belga, dán, német és olasz megrendelőknek.

Az erdészet 20 főállású dolgozót foglalkoztat, vállalkozásban végeztetik a fakitermelési, erdőápolási, szállítási munkákat. Egyes számú vezetőként, munkájában szeret újítani, mindig vannak megvalósításra váró tervei. Jelenleg, az erdőművelés területén, a legújabb technológiák meghonosításával foglalkozik.

Tervei között kiemelt fontossággal szerepel az őshonos fafajok – természetesen a termőhelyi adottságok figyelembevételével történő – visszatelepítése, a fafajcsere. Amikor 13 évesen eldöntötte, hogy ezt a pályát választja, még nem tudta, hogy milyen kihívásoknak kell majd megfelelnie felnőttként, erdészetvezetőként, de nem bánta meg akkori döntését, hiszen hivatásának érzi ezt a pályát, bár néha szeretné, hogyha mindennapjai kicsit nyugalmasabban telnének a kívülállók számára béke szigetének tűnő erdőben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése