Fejes Attila

Műszaki ellenőr,

Vásárosnamény

szszb_02-188_fejes_attila.jpgRégebben hosszú évek munkájával lehetett felmutatni olyan eredményt, mint azt megteheti Fejes Attila, aki még be sem töltötte a 30. évét. De aki két végén égeti a gyertyát, hamarabb jut el a céljához.

Vásárosnaményban született 1966. május 10-én. Édesapja Fejes János, zöldség-gyümölcs nagykereskedő, korábban a ZÖLDÉRT igazgatója volt harminc éven át. Édesanyja Szombati Katalin, szintén kereskedő, áfész-bolt vezetőjeként ment nyugdíjba. Egy húga van, Katalin, aki óvónő Budaörsön.

Attila úgy nőtt fel, hogy a kortársaival ellentétben nem focizni, csatangolni ment, hanem zöldséget kapált, gyümölcsöt szedett, vagy épp amit a szülők rábíztak. Akkor nem örült ennek, ma viszont nagyon hálás érte, hogy megtanították dolgozni, a pénzt becsülni és az átlagosnál mindig többre ösztönözték.

Gergelyiugornyán járt általánosba, azután a nyíregyházi ÉVISZ-ben érettségizett, majd egy év múlva építésztechnikusi képesítést szerzett. 1985-ben helyezkedett el a tiszaszalkai tanácson. Itt négy esztendőn át látta el a műszaki ellenőri feladatokat. Építési engedélyeket adott ki, az ellenőrzés már a látványosabb feladatok közé tartozott. 1989-ben megkeresték a vásárosnaményi, akkor még tanácstól és behívták a városba, hasonló munkakörbe. Jött szívesen, és azóta is ugyanabban a munkakörben dolgozik.

Hogy mégsem elégítette ki maradéktalanul a hivatali aktatologatás, sok minden közrejátszott. Megnősült, felesége Nagy Angéla tiszaadonyi, közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Jelenleg háztartásbeli. Két gyermekük született, Attila 5, Evelin 3 éves. Ahogy gyarapodott a Fejes család, úgy lett nyilvánvaló a családfő előtt: a hivatali fizetésből nemhogy félretenni, de még megélni sem lehet. S a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején már a gazdasági életben is jelentős változások kezdődtek. Fejes Attila lényegében úgy lett vállalkozó, hogy édesapja megalakította a Fejes Bt.-t, beszerezte hozzá az összes engedélyt és adott ötvenezer forintot a fiának, hogy most már lásson hozzá az üzlethez. Bedobták a mélyvízbe… Ám az akkor 24 esztendős fiatalember oroszlánként vetette magát a munkába és 24 órába két napot akart belezsúfolni. A ’91-92-es éveket nagyon jól végigcsinálta. Megvette a gabonaforgalmi magtárát, ráköltött 2-3 millió forintot, most viszont a faipari anyagokat, gépeket nyugodtan tárolhatja.

A tervezéstől a kulcsátadásig vállal a betéti társaság ingatlannal kapcsolatos teendőket. Természetesen fizetést nem kap, hiszen nem állami alkalmazott, hanem csupán a tulajdonosi jogokat gyakorolja.

Álljon itt a fiatal vállalkozó egy átlagos munkanapja, ha esetleg valaki irigyelné a jövedelmét. Reggel ötre állítja az ébresztőórát, de előtte már talpon van. Hatkor már eligazítást tart a munkásainak, fél nyolcra megy be a polgármesteri hivatalba. A déli harangszó neki nem az ebédidőt jelenti, hanem ebéd helyett újból megnézi, mit csinálnak a munkások. A délután ismét a hivatalban telik, majd 4 óra után a cégnél folytatja saját kezűleg is a munkát. Este 6-7-ig általában ott dolgozik, utána röpke időre hazaugrik, majd este a pincében berendezett tervezőirodájában vagy terveket készít, vagy szervezi a másnapi tennivalókat. Nem ritka, hogy a hajnal talpon találja…

Utánozni lehet, bár nem biztos, hogy mindenki bírná ezt a tempót. Tavaly vissza is fogta magát egy kicsit, de az idén újból szép terveket szövöget. Most szeretne egy négylakásos sorházat felépíteni, amelyben az ő családjának is jutna egy. Már épített egy víkendházat a Tisza-parton, ahol füvet nyír, ápolja a kertet és kipiheni a zaklatott tempójú napok fáradalmait.

− Tulajdonképpen a semmiből hoztam létre a céget − mondja a fiatal vállalkozó. − Nagy kihívásnak éreztem, hogy a saját erőmből megmutathatom, mire vagyok képes. A kihívások egyébként is izgatnak.

A műszaki ellenőr munkatársaimmal remekül megbeszélhetjük a világ, a szakma, a közélet dolgait. Tehát semmiképpen nem hagynám ott a hivatali munkát a vállalkozás kedvéért. Számomra a kettő tökéletesen kiegészíti egymást. Igaz, hatalmas a befektetett munka, viszont ha valamire szükségem van, megvehetem. Nem költünk luxusra, nagyon is megtanultam otthon az anyagiak beosztásának fontosságát. A hobbim az autó, s most az fáj, hogy a Mercedes oldalát egyesek már összekarcolták. Talán így vezetve le a náluk előbbre jutottak iránti ellenszenvüket. Pedig ha valaki megdolgozott az eredményért, én aztán megtettem gyerekkoromtól kezdve mindent.

A több lábon állás jegyében almáskertet művelnek, hiszen ebben a térségben az almának hagyománya van. Apja most a Beregi Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa, a térség legnagyobb felvásárlója. Titkon biztosan büszke a fiára…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése