Dr. Balogh Tibor

Egyéni ügyvéd,

Debrecen

hb_02-14_dr_balogh_tibor.jpgAnyai ágon egyik őse Buda visszafoglalásakor kapott kapitányi rangot, apai nagyapja kiváló kárpitos volt, aki a Párizsi Világkiállításon aranyérmet kapott, de felmenői közé számíthatja Szabó Istvánt, a Szociáldemokrata Párt egyik vezéregyéniségét is. A gyergyói gyökereket is magának vallható Balogh család több száz éve adófizetője Debrecen városának.

Balogh Gábor jelentős iparos és Szabó Mária második gyermekeként Debrecenben 1938. június 20. napján született. Apját a hadbíróság halálra ítélte, mert a Horthy-proklamáció után a Szálasi-kormányra megtagadta az eskü letételét, a Fogsani fogolytáborba került, ahonnan soha nem tért vissza. Származása miatt 1952-ben csak dr. Hegyaljai Kiss Géza az Árpád téri református parókia lelkésze közbenjárására vették fel a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába. Csodálatos tanáraira ma is szeretettel és tisztelettel emlékezik vissza.

Hetedik osztályos korától a szünidőkben, gimnáziumi éveiben, hétvégeken rendszeresen dolgozott a család megélhetésének érdekében, közben sportolt, minősített kerékpárversenyző volt, atlétizált, vívott, úszott. 1956-ban érettségizett és a család tiltakozása ellenére, tudatosan kazánkovács tanulónak szegődött. Édesanyja ebben az évben férjhez ment és a két gyerek csodálatos mostohaapát kapott, az ő révén került a Nemzeti Bankba tisztviselőnek. Folyamatosan tanult és képezte magát, előbb számviteli-közgazdasági képesítést szerzett, majd felsőfokú tervberuházói szakvizsgát tett.

1958-ban a Debreceni Mezőgépgyárba került, megélte a gyár két nagy átszervezését. 1967-ben egyéb megbízatások elől kitérve a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának levelező tagozatára felvételizett, itt „cum laude” minősítéssel ’72-ben szerzett diplomát. Ezután két vidéki mezőgazdasági szövetkezetben vállalt jogtanácsosi munkát. Az iparban szerzett tapasztalatok gyorsan hasznosíthatók lettek, szakvizsgázott és munkájára felfigyeltek, a TOT Jogi Bizottságának tagja lett. Itt a szövetkezeti jog kiválóságaival: dr. Pongrácz Aladár főosztályvezetővel, a debreceni dr. Orbán Sándor egyetemi docenssel, dr. Sárándi Imre, dr. Nagy László, dr. Domé Györgyné és dr. Veres József professzorokkal dolgozott együtt és velük igaz barátságot kötött.

A mezőgazdasági jogalkotás terén több javaslata elfogadásra került, jogász kongresszusok előadásaihoz több korreferátummal csatlakozott, két cikluson keresztül jogi szakvizsga bizottsági tag volt, 1989-ben felsőfokú külkereskedelmi szakvizsgát tett.

Szakmai sikerként érte meg a dr. Balla László kollégájával 1976-ban indított, a megyét átszelő és 16 gazdaságot érintő Vinnyica–Albertirsa 750 KV-os távvezeték mezőgazdasági kártalanításának peres ügyét, valamint a gázmező felett gazdálkodó Nagyhegyesi Szövetkezet 1979. évi 40M Ft-os kivételes kártalanítását. Az átalakulást követően szomorúan és tehetetlenül szemlélte a magyar mezőgazdaság sorsának alakulását.

– A parasztot kétszer láttam sírni – mondja –, először amikor a szövetkezetbe bekényszerítették, és a rendszerváltás után, amikor szerintem tudatosan, politikai felelősségvállalás nélkül szétverték alóla a szövetkezetet.

1992-től egyéni ügyvédként tevékenykedik, működési területe ma is főleg a társasági jog, földjog, szövetkezeti jog és a polgári jog tulajdonjogi része. Jelenleg folyamatban lévő nagy ügye a Püspökladányi Mg. Szövetkezet által a nemzeti parknak értékesített területek tulajdonjogának bejegyzése és a szerződés semmisségének megállapítására vonatkozó két eljárás. A szerződésről a mindenhez értő volt miniszter Torgyán József úgy nyilatkozott, hogy az az „évszázad bűnügye”. A Legfelsőbb Bíróság részítéletében már megállapította, hogy a szerződés nem semmis, nem ütközik jogszabályba, részlegesen már győztek.

1962-ben kötött házasságot, ebben a házasságában 1994-ig élt, mostoha gyermeke szintén jogász lett, a Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője, egyetemi oktató. Második párkapcsolatából a most hetedik éves Zsuzsanna, Mária kislánya élete gyönyörűsége és neveli 16 éves Botond fiát. Párja agráregyetemi és számviteli főiskolai végzettségű, az APEH osztályvezetője.

Kevés szabadidejében legfőbb szenvedélyének a vadászatnak hódol, mint viccesen mondja: „Az igazi vadász tollra, szőrre lő!”. Trófeái a nagyvadak közül valók: őz-, dám-, és gímszarvaskoponyák, valamint vaddisznóagyarak. Munkája révén Dél-Amerika kivételével minden földrészen megfordult, tudja, hogy jó volt magyarnak születni, és idehaza élni. Határozottan állítja, hogy életútjában a családi indíttatás, a nyugodt hátteret teremtő családi környezet és a baráti kör meghatározó szerepet játszott. Eredményei ezért mindenkor közös érdemek voltak és köszönet illeti az abban résztvevőket.

Vallja, hogy az életben hosszú távon csak kitartó, becsületes munkával, esetenként a kudarcok vállalásával lehet csak boldogulni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése