Derczó István

Üzletember,

Sárospatak

baz_02_128_derczo_istvan.jpgA Weinberg ’93 Kft. fémborítású épületei Sárospatak határában – a Malomkőgyár úton, nemcsak méretükkel, de elegáns pasztell színeikkel is vonzzák az arra járók tekintetét. A németes hangzású név mögött nem nagyravágyás, hanem hagyománytisztelet és egy dinamikusan fejlődő építőipari vállalkozás rejtőzik. Éppen úgy, ahogy a malomkőgyár elnevezés az egykor Európa hírű, kiváló minőségű őrlőkövek készítésére utal, a Weinberg is egy helyi nevezetesség megörökítése. A 37-es út mellet fekvő Gombos-hegy német elnevezése ez, ami szószerinti fordításban borhegyet, értelmében pedig szőlőhegyet jelent. Ez a hegy a sváb nemzetiségi község, Hercegkút határában van, ők illetik anyanyelvükön Weinberg néven. A cég nevében a ’93 pedig az alapítás évére utal. A kft. alapítója és tulajdonosa Derczó István.

Szülőfaluja, a bodrogközi Lácacséke, alig több mint harminc kilométerre van Sárospataktól, de a pálya, amit 1965-ös születése óta megtett, nem fejezhető ki kilométerekben. Tanulmányait a lácai egytanítós, összevont alsó tagozatban kezdte, majd Ricsén, a Körzeti Általános Iskolában folytatta. Édesapja gazdálkodó, édesanyja a helyi bőrdíszműüzemben volt raktáros majd bérszámfejtő. Az üzem felszámolása után a helyi posta vezetője lett nyugdíjazásáig, miközben alpolgármesterként bekapcsolódott a helyi közszolgálatba is.

Tragikus eset Derczó István életében fivére elvesztése. Ketten voltak testvérek, de bátyja néhány éve – egy közlekedési baleset folytán – életét vesztette. Ma már megengedheti magának, hogy családja és szülei mellett néhai testvére gyermekeit is segítse, de egyénisége is erre ösztönzi. Az egyénisége azért is figyelemre méltó, mert, mint mondja, az általános iskola befejezésekor nem halmozták el őket továbbtanulási lehetőségekkel. Sátoraljaújhely, Sárospatak mellett esetleg Miskolc jöhetett számításba. Ő Miskolcot választotta, 1983-ban szerzett szakközépiskolai érettségit a vezetékes távközléstechnika terén. Budapesten vállalt munkát, a Helyközi Távbeszélő Igazgatóságon. A Dunántúlon éppen akkor építették ki a Nyugat-Európához csatlakozó, jelenlegi színvonalú telefonhálózatot. Másfél évig vett részt ebben a munkában és közben megismerkedett a Transzvill Vállalattal, akik erősáramú berendezések gyártásával és telepítésével foglalkoztak. Derczó István „átigazolt” hozzájuk egy kuwaiti, jordán, vagy kínai munkalehetőség reményében.

Ez ugyan álomkép maradt számára, de mint Miskolcon dolgozó szervizes, legalább elvégezte a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumot levelező tagozaton. A tanulás és munka mellett, mint disc-jockey kezdett dolgozni 1984-től. 1996-ig folytatta ezt a tevékenységet, hivatásos előadóművészi képesítés birtokában. Volt még ennek a szenvedélyének egy különös hozadéka: a műsor frissen tartása érdekében Derczó István belekóstolt az üzleti életbe, megtanult tárgyalni, kezelni a versenyhelyzetet és nem utolsó sorban, mint műsorvezető, megtanult bánni az emberekkel – a műfaj sajátságainak megfelelően, „vészhelyzetben” is.

Ahogy sorra jelentkeztek a diszkó körüli negatív jelenségek, egyre inkább ezek az üzleti ismeretek alakították jövőbeli terveit. Első ipari vállalkozása az 1991-ben alapított Derczó Betéti Társaság keretén belül – ugyancsak régebbi kapcsolataira alapozva – úgynevezett támpontos levélszekrények telepítésével és felújításával foglalkozott. Ez a bt. adott vállalkozási hátteret a lemezbemutatáshoz is. Ez utóbbit 1995-ben abbahagyta, hiszen túllépett a harmadik X-en és családot is alapított.

Felesége a sárospataki születésű Kiss Renáta nemcsak társtulajdonos a kft.-ben, de – amellett, hogy 1998-ban született Eliza kislányuk példás édesanyja – biztosítja azt a nyugodt családi hátteret is, ami az eredményes vállalkozás elengedhetetlen feltétele. Az egykori kedvelt diszkós helyen, a Gombos-hegyi csárdában, annak benzinkúttal bővített további üzemeltetésére alakult a Weinberg ’93 Kft. Ottani működése egy sikertelen pályázat révén hiúsult meg. Szerencsére más, megfelelő helyet és új profilt is sikerült találnia, így került a jelenlegi helyére.

Különös hangzású ukrán város nevét említi: Kamenyec-Podolszki. Több alkalommal járt az acélgyártásáról közismert városban, sőt, tökéletes partnereket talált az acélszerkezetek gyártására, míg az ukrán gazdaság működött. 1994-ben építették az első, 3400 négyzetméteres, 8 méter magas, hőszigetelt, daruzott csarnoképületet – Ócsán. A tető- és homlokzatburkolat egy olasz cégtől megvásárolt anyaggal és komplett technológiával készült. Itt a környéken Sátoraljaújhelyben építették az első szendvics-panel szerkezetű üzemcsarnokot. Akkoriban mintegy másfélmillió forintos tőkével, bérelt gépekkel kezdtek a munkához, ’99-ben már egy milliárdos forgalmat bonyolítottak le.

Most új csarnokot építenek az acélszerkezetek gyártására, hogy a vállalási határidőket a jövőben is tartani tudják. Két megyében vettek részt Tesco áruházak kivitelezésében, de komplett, gyors munkájuk alapján, már Pécsett, Sopronban, Szombathelyen, Szegeden is tudják, hogy mire képes a Weinberg ’93 Kft. 80 fős szakember-gárdája.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése