Bazula György

Vállalkozó,

Mátészalka

szszb_08-112_bazula_gyorgy.jpgMátészalka közepén, a biztosító székházának közelében tapasztalja az ember: igaz a mondás, amely szerint aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Csak jó. Itt, a Nyírcsaholy felé vezető úton van a Béker Kft. telephelye, raktárbázisa, elosztója. E sorok írója május 1-je, illetve anyák napja előtt látogatott ide, csúcsforgalom idején. Még a folyosón is virágok vártak eladásra, elszállításra. Bent, a nagy eladótérben a szivárvány minden színében pompáztak a virágok. Lenyűgöző volt a látvány. Némelyik virág kellemes illatot árasztott. Ennyi szépet ritkán lehet egy helyen látni. A Béker családi vállalkozás. Bazula György és Bazula Györgyné itt az ügyvezető igazgató. Az idegen nyelvet is beszélő két Bazula fiú is a vállalkozást erősíti.

Hazánk keleti régiójában – szakmai körökben – jól ismert a Béker. Az ünneplő édesanyák, a bókokat és a csokrokat fogadó szép lányok viszont aligha tudják, hogy a messze földről jött virágokat ki szállítja, ki árulja. Április óta immár három megyében ismert a kft. A mátészalkai Zöldfa utcán van a központ. A közeli Fehérgyarmaton és a nem éppen közeli Kisvárdán is van egy-egy lerakat. A híres, turisták által is sűrűn látogatott Sárospatakon is van lerakata, érdekeltsége a Békernek. Április végén Debrecen egyik frekventált helyén nyitott boltot a kft. A virágkereskedők ezekről a helyekről szállítják az „árut” a boltokba.

Hollandiát talán nevezhetjük virágnagyhatalomnak. A földgolyó minden részére visznek innen virágot. Aalsmeer a neve annak a holland városnak, mely a mátészalkai telepnek adja az árut, az itteni holland üzletember már járt Mátészalkán. A teljességhez tartozik, hogy a „Szatmár fővárosába” érkező virág egy része nem holland földben terem. A hollandokon keresztül, Spanyolországból is jönnek a gyönyörű növények.

Bazula Györgyné azzal kezdte a beszélgetésünket, hogy otthon, a szobájában mindig van friss virág. (Kedvenc virága a liliom és a frézia.) A szomszédos településen, Ópályiban van ez az otthon. S nem csak a vázában, a ház körül is virít néhány virág. Mi több: az egész vállalkozás az Ópályiban termelt virággal kezdődött. Szegfűt, gerberát és még néhány fajtát neveltek a kezdeti időkben, még a rendszerváltás előtt. Két kis saját boltjuk volt, itt árultak. A rendszerváltás után részben kényszerből, részben saját akaratból léptek, terebélyesedtek. Ópályiban, illetve ezen a vidéken viszonylag kevés a napsütéses órák száma, a fólia alatt fűteni kellett, nőtt a fűtőenergia ára. Ez volt a kényszer, az abbahagyás kényszere. A termelésnek, a saját boltnak búcsút intettek, és nagykereskedésbe kezdtek. A forgalmuk évről évre emelkedett, illetve emelkedik. Pedig alacsony árréssel dolgoznak. Lehet, hogy éppen ezért van az emelkedés. A virágkereskedés is szakma. Ismerni kell a piac igényeit. Ez nem olyan áru, mint például a vas, vagy az edény. Ha egyszerre túl sokat rendelnek, a virág elfonnyad, tönkremegy. Ha kevés a rendelés, a vevő kielégítetlenül távozik, és hátat fordít. A szakmában a virágok latin nevét is illik ismerni. Ahogy növekszenek az igények, nő a forgalom, egyre kisebbnek tűnik a Zöldfa utcán lévő telephely. Már keresik a tágasabb, korszerűbb telephelyet. Lehet, hogy mire ezek a sorok megjelennek, már új helyen lesz a Béker.

Bazula György kora reggeltől késő estig „talpal”. Nemrég Mátészalkán világhírű virágkötők részvételével nagy sikerű bemutatót tartott. Gyakran kocsit vezet, telefonál, intézkedik… Sztorit kértünk tőle. Elmondta: nem rég megyénkben járt Göncz Árpád köztársasági elnök és Torgyán József miniszter. Mindketten kaptak csokrot, virágkoszorút – az itt árusított virágokból.

Az ifjabb Bazula György mezőgazdász, mostanában a másoddiplomájának megszerzésére készül. Jól beszél angolul, a budapesti Nemzetközi Üzletemberképző Főiskolán tanul. Innen megy ki gyakorlati ismeretek megszerzésére Hollandiába, a világ legnagyobb virágtőzsdéjére. Tapasztalatait hasznosíthatja majd a családi vállalkozásban. A fiatalabb fiú, Szilárd szintén az említett pesti főiskolán tanul. A fiúk európai méretekben gondolkodnak…

Bazuláné mérlegképes könyvelő, gyakran este hétig intézi a könyvelést, a pénzügyeket. Bazula úr valaha az Erdértnél dolgozott, itt szerzett szakmai és emberi tapasztalatokat. Ebben a szép környezetben is fárasztó a munka. A fáradalmakat évente egy-egy sítúrával piheni ki a család.

A kft. telepén virágház is van. Meg sok olyan kellék, ami a virággal kapcsolatos. Virágföld, selyemvirág, gyertya, zöld növény, cserepes virág. Mindent meg lehet itt kapni egy helyen. Tanácsot is kaphat az érdeklődő, például az esztétikus csomagoláshoz, a színek kiválasztásához. Aki itt szétnéz, azt lenyűgözi a látvány. Ilyen helyen költőket, dalszerzőket ihletett meg a virág. E sorok írójának egy dal strófája jut az eszébe: „Három piros rózsát viszek, a szeretőm ablakába…”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése