Bákány András

Maratoni futó,

Nyíregyháza

szszb_04-08_bakany_andras.jpgKevés ember mondhatja el magáról, hogy felnőttként is megőrizte azt a hobbiját, amit gyermekkorában szeretett meg. S nemcsak hogy megőrizte, hanem az életet is jelenti a futás Bákány András számára, akit nemcsak Nyíregyházán és a megyében, hanem az országban és a világon is ismerik. Sokszoros magyar válogatott, s azért fűződik a nevéhez rendkívüli sportkarrier, mert nemcsak néhány esztendeig maradt meg a csúcson, hanem évtizedeken keresztül korosztálya legjobbjai közt tartották és tartják számon.

Kótaji születésű. A szigorú édesapa és az öt gyermeket nevelő édesanya mellett élte a vidéki fiúk mozgalmas kamaszéletét. Órákon át kergettek egy bicikliráfot, de az is előfordult, hogy egy csínytevésért nyaka közé kellett kapnia a lábát. Tréfásan megjegyzi: talán akkor látta igazán hasznát a futásnak.

Testvérei közül kettő már nem lehet köztük, az egyik húga, Katalin eladó egy nyíregyházi boltban, Éva háztartásbeli Kótajban. András a Vasvári gimnáziumban érettségizett 1967-ben, majd két évig a pénzügyi kiegészítő tagozaton tanult. Elvégezte a tejipari művezetői tanfolyamot, de a szíve már igen korán a sporthoz húzta. Úgy vélte, ott is mihamarabb szakmai ismeretekkel kell felvérteznie magát. Elvégezte a Testnevelési Egyetem edzői szakát és a hároméves sportszervezőit. Későbbi tervei közt dédelgeti, hogy a gyerekek sportolásával intenzívebben foglalkozna.

Legelőször általános iskolai tanára, Szabó János szerettette meg vele a négytusát, amely a magas- és a távolugrásból, a 60 méteres síkfutásból és a kislabdadobásból állt. Folytatódott ez azzal, hogy a Vasváriban Tatos István tanár úr vagy kosárlabdáztatta a tehetségeseket, vagy kiküldte őket futni. Ez utóbbiak közé tartozott Bákány András is. Harmadikos gimnazistaként mezei futóversenyen szerepelt sikerrel, és Bánfalvi Miklósnál kezdett szorgalmasan edzeni. Tizennyolc éves korában ifjúsági válogatott lett. Élete első repülőútja Bulgáriába vezetett, ahol az 1500 méteres akadályfutásban harmadik helyen végzett. Tizennégy hónapot jelentett a katonaság, ott is kitűnt eredményeivel, még edzésre is járhatott. A hadsereg különböző szintű bajnokságairól is fényes érmeket hozott haza az alakulatának, de azért örült, amikor civilként folytathatta a sportolást.

Fontos állomás az életében, amikor Molnár István kezdte irányítani a felkészülését. Háromszor is tagja lett a felnőtt válogatottnak. Egy cseh-lengyel-magyar viadalhoz különösen kedves emlék fűzi: bronzérmet szerzett a 3 ezer méteres akadályfutásban. A vasutas Európa-bajnokságon pedig negyedik lett ugyanebben a számban.

Az új dolgok iránti fogékonyságát jelzi, hogy belekóstolt a triatlonba, a tájfutásba is, de a szívéhez a futás áll legközelebb. Nemcsak középtávon és akadályon állt rajthoz, hanem kipróbálta önmagát az atléták legnemesebb és legnehezebb megméretésén, a maratoni versenyen. Eddig 14 alkalommal állt rajthoz, és arra nagyon büszke, hogy soha, egyetlen egyszer sem adta fel a versenyt. Pedig volt rá eset, hogy szinte négykézláb ment át a célvonalon. Eddigi legjobbja 2 óra 43 perc. A 3 ezer méteres akadályfutásban viszont a 8:58 perc még mindig megyei csúcs.

− Nem túlzás, hogy az életet jelenti számomra a futás − vallja Bákány András. − Bármelyik évszakban csodálatos a sóstói erdő, vagy a mezei virágoktól illatozó rét. Pázsitszőnyeg terül a lábunk elé és az embernek a lelke is repül, mint a madár. Senki nem értheti meg ezt az élményt, amíg meg nem tapasztalja. S nemcsak önmagamért szeretek futni, hanem a csapatért, mert csodálatos kis k90-es évek elején a Balkányi Állami Gazdaság is részvénytársasággá alakult, termelési egységeiből pedig kft.-k jöttek létre. Bagoly István 1992-ben közvetlen kollégáival létrehozza a Balkányi Vetőburgonya és Vetőmag Termelő Kft.-t, amelynek ügyvezetője, az Agro-Summa Rt.-nek pedig résztulajdonos főagronómusa lesz. Ugyanakkor tagja a részvénytársaságot üzemeltető BÁG Kft.-nek, valamint a helyi Gyümölcstermelő Szövetkezetnek is, amelynek ellenőrző bizottságában vállal feladatot.

Energiatartalékai azonban úgy olt 1994-ben, ahol háromezer akadályon második, a félmaratonin harmadik, a folyón is átvezető crossfutáson és az ötezer méteren egyaránt negyedik helyen végzett. A világ legjobbjainak társaságában…

Az aktív sportolás után veteránként versenyző megyénkbeli atléták sportteljesítményét a világban jobban számon tartják, mint a szűkebb pátriában. A klubok egyelőre az aktív sportolókra figyelnek. Országosan jó lenne egy pontrendszert kidolgozni, hogy a veteránok teljesítménye is gyarapítsa a klub eredményét.

Érdekeik megjelenítésére és a közös elfoglaltság kedvéért hozták létre nemrégiben a futóklubot. Szabad idejében a nagyszállási kertjét ápolja, színházra, társaságra kevesebb ideje jut. Felesége Zsoldos Aranka gyógytornász, és a fia ezt megérti, és így teljes az életük.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése