Wilhelm Rambold

A PREC CAST Kft. tulajdonos igazgatója,

Sátoraljaújhely, Regensburg

baz_05_170_wilhelm_rambold_1.jpgAz a tény, hogy a Regensburger Druckgusswerk Wolf GmBH és a sátoraljaújhelyi PREC CAST Öntödei Kft. – egyébként rendkívül szimpatikus – tulajdonos igazgatója Wilhelm Rambold, tulajdonképpen a véletlennek is köszönhető. Ugyanis anyai nagyapja – Willi Wolf – elektromérnök, 1947-ben – jutányos áron – két vagon gépalkatrészt vásárolt, és mivel az egyikben történetesen cink nyomásöntő gép volt, így kézenfekvő dolog lett az öntödei cég megalapítása még ugyanabban az évben, Regensburgban.

Wilhelm Rambold az osztrák határhoz közeli bajor kisvárosban, Mühldorf am Inn-ben született 1965. december 20-án. Jogász édesapja nyugdíjba vonulásakor a bajor közigazgatás egyik legrégebbi és legképzettebb szakemberének számított, a cég irányításában tevékeny szerepet játszó édesanyja ma már nyugdíjas. Peter öccse a Németország pénzügyi központjában, Frankfurt am Main-ban, a világcégnek számító Price Waterhouse tanácsadó cégnél dolgozik. Alapfokú iskolai tanulmányait szülővárosában folytatta, míg gimnáziumi tanulmányainak helyszíne Altötting volt. Mindkét helyen elsősorban a matematika, a fizika és a technikai tárgyak érdekelték.

Érettségi után tizenöt hónapot töltött a Bundeswehr-ben, hegyivadász kiképzést kapott, majd Regensburgban szolgált. Itt folytatta egyetemi tanulmányait is, a Regensburgi Egyetem elektrotechnikai szakán tanult. Nagyon jó kapcsolatot alakított ki az anyagismeretet oktató professzorával, akivel tanulmányai során gyakran utazott Spanyolországba. Elsősorban a solar-berendezések működését tanulmányozták Almeria környékén, és a tudományos tevékenységet olykor tengerparti szörfözés is kiegészítette. Egyetemi tanulmányai alatt a középfeszültségű kapcsolókat gyártó AEG-Sachsenwerknél végezte gyakorlatát, Regensburgban.

Már egyetemi évei alatt bekapcsolódott a családi vállalkozásként működő Wolf GmBH tevékenységébe, és 1994-től üzemvezetőként aktív szerepet játszott a vállalat dolgaiban. A Wolf GmBH, egyébként, ezerkilencszáznyolcvankilencben alapította meg Sátoraljaújhelyen a PEC CAST Kft.-t, amely ma a környék legjelentősebb vállalatának számít 830 dolgozójával. Nagypontosságú öntvények gyártásával és megmunkálásával, szerszámok, öntőformák előállításával foglalkoznak. A vállalat elmúlt évi forgalma 30 millió euró volt. Termékeik eljutnak a világ szinte valamennyi földrészére, jelentős világcégek (többek között a GM, WABCO, KNORR-BREMSE, Electrolux) beszállítói.

Négy évvel később lett a PREC CAST ügyvezetője, valójában „bedobták a mélyvízbe”, hogy megmutassa, mit tud. A „kísérlet” sikeres volt, hisz 2000-ben Regensburgban már az anyacégnél is ügyvezető lett, 2002 óta, pedig a Wolf cégcsoport tulajdonosa és ügyvezetője.

„Északkelet-Magyarországon jó feltételei voltak a cég alapításának – emlékezik vissza Rambold úr. – A Miskolci Egyetem több évtizedes magas szintű oktató tevékenységének eredményeként jól képzett, a fémiparban, az öntödei tevékenységben járatos munkaerőt, relatíve megfelelő infrastruktúrát találtunk itt, ezen az egyébként szép tájon. Az is lényeges volt, hogy közel vannak Szlovákia, Lengyelország és Magyarország legnagyobb vevői.

Tevékenységünk legfontosabb eleme a nyitottság: nyitottság az emberek felé, és rajtuk keresztül nyitottság az új dolgok, az újítások iránt. Őszintének kell lennünk munkatársainkkal és vevőinkkel is, hisz ez a kölcsönös bizalom alapja. Nagyon lényeges a megfelelő motiváció, csak olyan feladatot szabad rábízni munkatársainkra, amit szívesen végeznek. Mindezek mellett egy jó vezetőnek mindig tudnia kell érvényesíteni az akaratát.”

Wilhelm Rambold egy éve nősült, felesége – Barbara – üzemgazdasági diplomával rendelkezik, ma ő a Wolf cégcsoport pénzügyi vezetője, e minőségében kulcsszerepet tölt be a vállalat tevékenységében.

Szabadidejében korábban szívesen motorozott. Kedvenc síterepe Svájcban St. Moritz és környéke, de kipróbálta már az újhelyi Magas-hegyet is. Munkájából eredendően rengeteget utazik, Dél-Amerika kivételével a világ valamennyi földrészén megfordult már, ám ha választhatna, legszívesebben Olaszországban élne. Legutóbb egy bajor küldöttség tagjaként Északkelet-Kínával ismerkedett, meglátogatták a kínai BMW-t is, és rendkívül meglepte a régió gazdasági fejlettsége.

Mindig is szerette a futballt: kedvenc csapata természetesen a Bayern München. Nagy tisztelője Lothar Matthäusnak, de a legjobb futballistának Franz Beckenbauert tarja. Talán ezért is vállalt szerepet a sátoraljaújhelyi sportéletben, és lett az STK társadalmi elnöke.

Eddigi életútja során, amely nem volt egyszerű, semmit nem kapott ajándékba, mindvégig cégalapító nagyapja volt a példaképe. A jövőben szeretné magyarországi vállalkozását is nemzetközileg tovább fejleszteni és majdan gyermekeinek átadni.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése