Vida János

Vezető főtanácsos,

Nyíregyháza

szszb_18-122_vida_janos.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye művelődésének méltán meghatározó egyénisége, Vida László ácsmester és Schmerczel Katalin háztartásbeli másodszülött fia, akit 1944. augusztus tizenhetedikén, Nyírbátorban, János keresztnévvel anyakönyveztek. Testvérei: László, Sándor, Gyula, Julianna és Katalin, változatos életpályáját futottak be. Van, aki az édesapa nyomdokaiba lépett, de olyan is, aki új utakon kereste a maga és a családja boldogulását. Vida János felesége, Nick Judit, nyugdíjas biológia–földrajz szakos tanár. Elsőszülött gyermekük, Ágnes, Nyíregyházán bíróként dolgozik. Férje, dr. Szűcs Lajos, szintén bíró. Leányaik, a 9 éves Dorottya és a 7 éves Krisztina általános iskolába járnak: A Vida családban másodikként született János Tamás pénzügyőr tisztként dolgozik Debrecenben, a regionális parancsnokságon. Felesége, Vaszil Edit angol szakos középiskolai tanár a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában. Richárd, a tízéves fiuk, és Lívia, a nyolcéves leányuk általános iskolába jár.

Vida János Mátészalkán, az Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett 1962-ben. Szavaival élve „véletlenül” került az akkor induló nyíregyházi tanárképző főiskola hallgatói közé. Az újonnan alakult főiskola – a szakemberhiány és a tanárképzés szerény tárgyi feltételei miatt – a második év végén útjukra bocsátotta diákjait. Vida János tanított Nagyecseden, majd Tiszaszalkán. Diplomáját biológia–mezőgazdasági ismeretek és gyakorlat szakon szerezte 1966-ban.

Szellemi időtöltésként falusi színjátszó csoportot szervezett, aminek eredményeként a megüresedett népművelési felügyelői állást kapta meg a vásárosnaményi járásban 1970 nyarán. Egy év múlva tanulni kezdett a KLTE népművelői szakán. Négyévi felügyelősködés után, 1975. január elsején, felkérést kapott a megyei művelődési központ igazgatóhelyettesi állására. Elmondja, hogy ott olyanoktól tanulhatott, mint Kóródi László, Malmos György és Tőkey Károly. 1977-ben a megye akkori vezetői úgy látták, talán államigazgatási gyakorlata okán is szerencsésebb, ha a megyei tanács művelődési osztályán kamatoztatja ismereteit. Gyúró Imre javaslatára a megyei művelődési központ 1983-ban felvette Váci Mihály nevét. Vida János itt kapott igazgatói megbízást. Ezt a munkát 1987-ig látta el. A változatosság kedvéért útja a megyei művelődési osztályra vezetett, ahol azóta is dolgozik. Munkahelyi vezetőjével, Pataki Józseffel 1963 óta ismerik egymást és harmincnégy éve annak, hogy együtt dolgoznak.

Vida János a megye kulturális életével foglalkozik. Hozzá tartoznak a múzeumok, a levéltár, a köztéri alkotások, a színház és a könyvtárhálózat koordinálása is. Fontosnak tartotta, hogy a megye egyik nevezetességét, a szatmárcsekei kopjafás temetőt és a Kölcsey-emlékművet felújíttassa, rangjához méltóvá tegye azt a helyet, „ahol a költő lelkéből a Himnusz fölszakadt”. Az értéket alkotó ember büszkeségével szól arról, hogy a megye települései köztéri alkotásokkal – szobor, emlékmű, emlékfa – gazdagodhattak. Szívének különösen kedves az a lovas szobor, amit Tarpán a Rákóczi-szabadságharc zászlóbontásának háromszázadik évfordulóján leplezhettek le.

Életútjára visszatekintve elmondja, hogy nagyon szerencsés időpontban került nagyon jó emberek közé. Külön kiemeli dr. Pénzes János nevét, aki rangot adott az igazgatási és a művelődési munkának a megyében. Gyúró Imrét, aki nélkül nem lenne önálló színtársulat és egészségügyi főiskola. A nyolcvanas évek elején újra pezsgésnek indult a megye kulturális élete: megkezdődött a Beregi Ünnepi Hetek, a Nyírbátori Zenei Napok mai napig is élő rendezvénysorozata.

Országszerte is egyre ismertebbé vált a hagyományőrző tevékenység. Kisvárdán bontott szárnyat a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, ami napjainkig is meghatározó fóruma a kultúra e területének. Ének- és tánccsoportok alakultak meg, amelyek műsoraikkal Európa országaiban szereztek elismerést a megyének. Vida János hosszan beszél azokról az egykori munkatársairól, akik előbbre vitték a kultúra, a művelődés ügyét Magyarországnak ebben a fővárostól távoli szegletében. Hangjában szomorúság érződik, amikor a rendszerváltozás utáni években érezhető hangulatról kérdezzük. Elmondja, hogy indokolatlan mértékben romlottak meg az emberek közötti viszonyok, s váltak érzéketlenné egymás gondjaira-bajaira sokan.

Szeretné munkában megélni a Jósa András Múzeum teljes felújítását, a Kállay-gyűjtemény áttelepítését abba az épületbe, ahol az adományozó született. Napi feladatai mellett kiemelt figyelmet fordít a Holocaust és a Malenykij Robot emlékmű felavatásának előkészítésére.

Vida János emlékekben és értékekben gazdag munkássága során legbüszkébb a Munka Érdemrend arany fokozatára, amit népművelőként egyedül ő kapott meg a megyében. Hobbija a család, az unokák és a barkácsolás, aminek a készségét az édesapjától örökölte.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése