Varga Zoltánné

Polgármester,

Sajópüspöki

baz_06_134_varga_zoltanne.jpgTudatosan készült a közigazgatási pályára, ezért az ózdi Közgazdasági Szakközépiskolában szerzett érettségije után 1986-ban az Ózdi Városi Tanács titkársági és szervezési osztályán helyezkedett el Varga Zoltánné. Innen a Bánrévei Községi Közös Tanácsra, majd falujának polgármesteri hivatalába vezetett az útja. Korábbi képesítéseinek számát 1992-ben gyarapította, megszerezte az anyakönyvvezetői szakvizsgát, majd ezt követően a közigazgatási alapvizsgát is letette.a

A 2002-es helyhatósági választáson nagy fölénnyel győzött. Bár egy kis településen nehéz nagy dolgokat produkálni, Sajópüspökiben mégis szemmel látható fejlődés zajlott le ebben a négyéves ciklusban.

Sajópüspöki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó folyó jobb partján található, Ózd és Putnok között. Első okleveles említése 1263-ból való, amikor a királyi tizedszedők előtt megjelent a sajópüspöki Mátyás magister. Ez jelzi, hogy ekkor már plébánia volt a községben. A XIV. században a Putnokyak a földesurai, 1411-ben azonban már a rozsnyói püspökség birtokai között találjuk. Temploma régóta áll, a jelenlegi késő barokk stílusú templom alapjait 1792-ben rakták le, és 1794-ben szentelték fel Kisboldogasszony tiszteletére. A tornyot a királyi kamara építtette hozzá 1799-ben. A község lakói sokáig katolikusok maradtak. 1969-ben elveszítette önállóságát, Bánrévéhez csatolták, majd 1991-ben a rendszerváltás után újra saját önkormányzattal bíró község lett. A településnek a 2002. október 20-i önkormányzati választások óta Varga Zoltánné a polgármestere.

Sajópüspökiben igazi fejlődés 1990 után következett be. Az akkori képviselő-testület fontosnak tartotta, hogy az óvodások, kisiskolások saját településükön tanuljanak.

Felépült a 25 férőhelyes napköziotthonos óvoda és az 1–4. évfolyamos általános iskola, valamint konyha – a lakosság nagy örömére. Elkészült a Kossuth utca hiányzó ivóvízvezetéke, felújították a ravatalozót, melyhez előtetőt építettek. Kiépült a telefon- és kábeltévé-hálózat, 1997-ben pedig a gázhálózat. A községben lakók ma egy élhető települést tudhatnak a magukénak. A munkanélküliség ellensúlyozására a Sajó-parton kempingezési, horgászási, vízitúrázási lehetőségek megteremtését tervezi a vezetés.

A község külterületi szántóföldjein minőségi burgonya- és gabonatermesztést folytatnak az ún. „kisgazdák”, valamint a település legnagyobb gazdálkodója, a Sajó Agrár Rt. Varga Zoltánné híve a jól átgondolt, megtervezett feladatok elvégzésének. Így járt el akkor is, amikor célkitűzéseit úgy fogalmazta meg, hogy polgármesterré választása esetén a képviselő-testület és a lakosság segítségével valósítja meg terveit.

Olyan családban nevelkedett, ahol megtanulta, hogy a szónak súlya, a szorgalmas, kitartó munkának becsülete van. Hangzatos ígéretek helyett inkább cselekszik. A szűkös helyi bevételek, valamint az egyre apadó központi támogatások ellenére visszavásárolták a sportpályát, felújítottak négy utcát, térburkolatot kapott a postaépület előtti tér, átrakták a járdákat, folyamatos a csapadékvíz-, belvízelvezető árkok karbantartása, betonozása. Önerőből ingatlant vásároltak, amit a jövőben közösségi célokra szeretnének használni. Felújították kívül-belül az önkormányzat épületét és az orvosi rendelőt. Térburkolatot kapott a polgármesteri hivatal udvara.

A fejlesztések javarészt pályázati pénzösszegből és önerőből valósulhattak meg. A falugondnoki szolgálat működéséhez pályázat útján nyertek egy Ford mikrobuszt. Fontos és kiemelt feladatnak tartja a meglévő intézményrendszer további működtetését, bár a politika és a központi vezetés a kistelepülések érdekeit egyre jobban csorbítja. Lényegesnek ítéli meg a szociálisan rászorultak és a munkanélküliek helyzetének javítását.

A kitűzött célok megvalósításához családja biztosítja a nyugodt, kiegyensúlyozott hátteret. 1987-ben kötött házasságot Varga Zoltánnal, aki a Bánrévei Határőrizeti Kirendeltség hivatásos állományú tagja, a Bűnügyi Felderítő Szolgálat alkalmazottja. Fiuk, Balázs az Ózdi József Attila Gimnázium 10. B osztályos tanulója. Szabad idejében szeret a ház körül kertészkedni, na és olvasni, főleg napilapokat, hogy megismerhesse az aktuális politikai és gazdasági híreket. Úgy gondolja, lépést tartani a mindennapokkal úgy lehet, ha fontos és aktuális információk birtokában van. Korábban nem gondolta, hogy vezető pozícióba kerül, de vallja, hogy semmi sem történik véletlenül. Amennyiben a lakosság elégedett munkájával, azt szeretné tovább végezni, hiszen a tervek és célok kifogyhatatlanok. Bízik abban, hogy az utána következők előtt jó példával jár, s ami egy édesanyának a legfontosabb: szeretné látni, követni gyermeke boldogulását az életben.

Számít rá, hogy egyik-másik olvasó ellentmond majd a leírtaknak, de úgy gondolja, hogy boldog, aki örömmel tesz, s a tettnek örül.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése