Susányi Gábor

Polgármester

Dubicsány

szszb 30 ki Susányi Gábor.jpgAz ózdi kistérség egyik legkisebb lélekszámú községén áthalad a 26-os számú főút és a Miskolc-Ózd közötti vasútvonal. A jó megközelítés ellenére idáig nem sikerült megtalálni azokat a kitörési pontokat, amelyek a fiatalokat szülőhelyükhöz kötnék. Jellemző adat, hogy az elmúlt 20 évben 330-ról 292 főre csökkent a lakosság létszáma annak ellenére, hogy nagyon is élhető falunak tűnik Dubicsány.

Alapvető probléma, hogy a helyben foglalkoztatottak száma mindössze tíz fő körül mozog, a többségnek a Kazincbarcika központú ÉRV Zrt., a BorsodChem üzemei, az ózdi General Electric vagy a miskolci Bosch ad munkát. A közelmúltban a falu határában folyó Sajóra akart egy vállalkozás vízierőművet építeni, ám az Aggteleki Nemzeti Park ezt azért akadályozta meg, mert állítólag egy ritka halfaj él abban a térségben. Évek óta lebegtetnek egy új szénbánya nyitást a környéken, ám még ott sem tud újabb érdemi lépésről beszámolni a polgármester. Egyelőre így marad a meglévő lehetőségek kiaknázása.

A község a 13-14. században jöhetett létre, majd a török 1555-ben felégette. A 18. században a földbirtokos Vay család bástyás, emeletes, manzárdtetős kastélyt épített a településre, amelyet ma a Borsod Volán Zrt. üzemeltet. Számos rendezvény, lakodalom helyszíne az impozáns épület, szobáit pedig vendéglátásra, gyermeküdültetésre hasznosítják. A település mellett, 1849-ben ütközött meg Görgey Artúr az orosz csapatokkal, aminek emlékét egy tábla őrzi.

Susányi Gábor, akinek a szülei is Dubicsányban élnek, 1998-ban nyerte itt meg a polgármester választást és azóta tiszteletdíjas faluvezetőként végzi a munkát. Mindig szem előtt tartotta a helybeliek teherbíró képességét, ezért a nagy közműberuházásoknál is minimális terhet rótt a lakosságra. Így a földgázhálózat kiépítése a gázcsonkig ingyenes volt. A 2004-ben átadott szennyvízberuházásnál is kevés teher hárult az ott élőkre. A sportpályán teniszpálya és röplabda pálya épült, de az öltöző is megújult. Forgalomcsillapító szigetet építettek a 26-os számú főútra, növelve a közlekedésbiztonságot. A régi tanácsházát lebontották és helyére játszóteret építettek. A polgármesteri hivatal egy régi módos gazda által épített épületbe került, amit fel kellett újítani. Költségkímélés miatt lényegében a putnoki városházán zajlik a dubicsányi emberek ügyintézése, illetve hetente két napon egy ügyintéző két órában fogadóórát tart, akárcsak a családsegítő munkatársa.

Nem volt a falunak egy tanácskozásra alkalmas helyisége, ezért a közösségi ház tetőterében kialakítottak egy közel százfős konferencia termet. Gondoltak az egészségmegőrzésre is, létrehoztak egy kondicionáló termet. A ravatalozóra is ráfért a felújítás, az időjárás ellen térkővel burkolták a falait. Az önkormányzat tulajdonában álló épületeket igyekeznek hasznosítani, azokat is felújították és bérbe adták vállalkozónak, aki az alapellátásban vállal szerepet. Épült új buszmegálló, folyamatosan parkosítanak és fásítanak. Az évek során kiépült a kábeltévé hálózat és aszfaltozták a Temető, valamint Határ utcákat, a József Attila utcában pedig rendezvényteret alakítottak ki. Megemlíti a Fidnár udvart is, ahol Fidnár Zoltán és felesége Melinda saját ingatlanára szerveznek zenei és irodalmi programokat, író-olvasó találkozókat és helyi rendezvényeket. Bekapcsolódtak az évente megrendezendő Borsodi Művészeti Fesztivál programsorozatba is.

Emellett említésre méltó közösségi élet zajlik Dubicsányban. A pincesoron rendszeresen megtartják a pincegazdák napját, van farsangi, mikulás napi, karácsonyi és augusztus 20-i ünnepség, zenei esték és esetenként gulyásfőzés mozgatja meg a helybelieket.

Ezekben a hónapokban újítják fel a magtár épületét, amiből közösségi házat alakítanak ki öt vendég apartmannal, kézműves házzal és helyi gyűjteménnyel. A negyedik ciklusát töltő polgármester azt mondja, tervei 98 százalékban megvalósultak. Szeretne még a faluba telepíteni 20-30 munkahelyet jelentő üzemet, amivel a lakosságfogyás is megállítható lenne.

Putnokon kezdte tanulmányait Gábor, majd Miskolcon a Pataki István szakközépiskolában végzett gépszerelő szakon, 1987-ben pedig Pécs főiskoláján vette át épületgépész üzemmérnök diplomáját. Három évig volt a Borsodi Hőerőmű technológusa, majd vállalkozóként dolgozott. A Susányi Kft.-t 1998-ban indította, az ország számos településén építettek ki távhő és földgázvezetékeket. Felesége, Judit közgazdászként és mérlegképes könyvelőként segíti a cég munkáját. Két gyermekük közül Gábor másodéves a Debreceni Egyetem biológia szakán, Márk pedig nyolcadikos Kazincbarcikán. Ő talán örökölheti apja régóta meglévő zenei rajongását, hiszen Miskolc Bartók Béla Zenei Szakközépiskolájába vették fel. Gábor billentyűs hangszereken játszik, 20 éve alakítottak egy zenekart, amellyel az ország számos településére kaptak már meghívást.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése