Dr. Jankó Lajos

Mezőgazdasági vállalkozó,

Putnok

baz_02_116_dr_janko_lajos.jpgOrosháza, a szülőföld alföldi miliője mai napig nosztalgiát ébreszt a hetvennegyedik évét taposó nyugdíjas pedagógusban. Pedig ezerkilencszázötvenhéttől minden a Sajó völgyéhez, még pontosabban a történelmi Gömörhöz köti. Itt kapta meg első tanári megbízatását, és innen indult a kertészeti tárgyak szakfelügyelőjeként országos körutakra. Észak-Borsodban teljesült élete álma is: komoly családi vállalkozást hozhatott létre a földkárpótlás után. Munkája, befektetése gyümölcsfáihoz hasonlóan mára termőre fordult.

Dr. Jankó Lajosnak az ükapja is paraszt volt, így ő sem választott más szakmát.

–A vallásüldöző 1700-as években került családunk a Tolna megyei Zombáról Orosházára evangélikus vallásunk miatt. Egy haranggal érkeztek elődeink és ezt a mai napig megőrizték. Mocsarat kellett ahhoz lecsapolniuk, hogy földhöz jussanak és gazdálkodhassanak – emlékezik a régmúltra Lajos bácsi. – Iskoláimat Orosházán végeztem, majd 1945-ben az agrártudományi egyetem kertészeti karán kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat. Szabadidőmet többnyire a szülői házban töltöttem, de arra azért maradt időm, hogy megismerkedjem egy budapesti lánnyal.

Hamarosan a menyasszonyom lett, most pedig elmondhatom, ötvenkét éve vagyunk házasok. Már közösen telepítettünk Orosházán öt hektár téli almást. Nem sokáig tudtunk örülni a gyümölcsösnek, mert ezerkilencszázötvenegyben mindenünket államosították, tanyát, földet, jószágot, mivel édesapámat kuláklistára tették. A hatalom százötven aranykoronáig középparaszti besorolást adott, afölött pedig ellehetetlenülést. Évekig Hódmezővásárhelyre járt apám napszámosnak, míg 1958 után beléphetett az otthoni téeszbe.

Az egyetem elvégzése után egy évet kötelező fizikai munkával kellett eltöltenünk, így kerültünk a Balaton mellé, Alsótekeres faiskolájába. Az államvizsgát ezerkilencszáznegyvenkilenc júniusában szereztem meg, majd kezdődött a káderezés időszaka. A származásomhoz mindig földművest írtam, nem kulákot.

Újabb munkahelyünk a fővárosban volt, ahol zöldség vetőmag előállításával foglalkoztunk. Egy személyzetis ott megtudta származásomat, és így Szolnokra kerültünk. A téesz öt kilométerre volt a várostól, a gyerekek mentek volna iskolába, ezért munkahely után néztem. Így kerültünk ezerkilencszázötvenhétben a pogonypusztai gazdaságba kertésznek.

Ezerkilencszázhatvankettő szeptemberében beindult Putnokon a felsőfokú mezőgazdasági képzés, és kaptam egy ajánlatot tanári állás betöltésére, amit elfogadtam. Ezt követően az agráregyetemen tanárképzőjét is elvégeztem, így lettem mérnök-tanár. Akkor ismét választás elé állítottak: vagy a marxista képzés vagy a kisdoktori. Az első nem volt ínyemre, így 1972-ben üzemszervezésből és kertészeti szaktárgyakból ledoktoráltam. Erre már Gödöllőn került sor, mert a Kertészeti Egyetemen egyik ismerősöm megsúgta, hogy politikai szempontok, illetve családi előéletem miatt ott ne is próbálkozzak. Megszűnt viszont Putnokon a közép- és felsőfokú mezőgazdasági képzés, csak a gépszerelő szakot hagyták meg. Ekkor kaptam ajánlatot, hogy legyek a kertészeti tantárgyak szakfelügyelője.

Ezt a feladatot 1970-től nyugdíjba vonulásomig láttam el. Országjárásom során azt tapasztaltam, hogy kihasználatlan tartalékok vannak a dísznövénytermesztésben. Az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek láttam, ezért ezerkilencszáznyolcvanháromra megszereztem az engedélyt az első díszfaiskola létrehozására. Otthon kezdtem a munkát, majd kibéreltem egy hektár földet, ahol folytathattam.

Nyugdíjba 1988. január elsején kerültem, és hamarosan megkezdődött a földkárpótlás. Az orosházi elkobzott birtok dokumentumait nem találtuk, de szerencsére a nővéremnek megmaradt egy papírja a korabeli helyrajzi számokról. Ennek alapján kaptuk meg a közel kétmillió forint értékű kárpótlási jegyet és utalványt. Én már, ha kicsiben is, de gazdálkodtam, viszont el kellett gondolkoznom a jövőről. Fiatalodni nem fogok, egyedül pedig képtelenség megművelni akkora területet. Szerencsére Lajos fiamat is sikerült bevonni a munkába, de már egyik unokám, Beáta is elvégezte az agrárfőiskolát férjével, Jánossal együtt, aki főállásban falugazdász.

Területünket tervszerűen megosztottuk. Van 97 hektár saját szántónk, melyhez még 17 hektárt bérbe vettünk. Ennek a művelését én oldom meg. Lajosé 8 ha gyümölcsös és 2 ha szántó. Beátáé 4,5 ha gyümölcsös, míg a 6 hektáros bodzaültetvény a három gyermekemé, Sárié, Lajosé és Istváné. Sokat pályáztunk, gépeket vásároltunk, és a művelést önerőből oldjuk meg. A terület viszont csak egyben tartva ér sokat, ezért szeretném szépen magam után hagyni. A szakma azt diktálja, még 50 hektárral kellene kibővíteni, hogy igazi gazdasággá fejlődhessünk. 170 hektáron már négy család jól megél.

Mert még a földművelésből mai napig meg lehet élni.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése