Koszta Péter

Pedagógus, edző, képviselő

Putnok

szszb_33_ki_koszta_peter_2_b.jpgszszb_33_ki_koszta_peter_1_b.jpgSzülei nyomdokain tanári diplomát szerzett, fia viszont őt követte a labdarúgó pályán és meg sem állt a magyar bajnoki címig. Megválasztották Borsod-Abaúj-Zemplén megye legeredményesebb futballistájának, az utóbbi években pedig a Putnok VSE NB III-as csapatát irányítja edzőként.

Keleméri gyerekként született 1970. április 24-én az ózdi kórházban, majd a gömöri községben töltötte első öt évét. Pedagógus szülei Putnokon kaptak állást, így oda költöztek. Édesanyja magyar-történelem szakos tanár volt, édesapja pedig biológia és földrajz diplomával rendelkezett és hosszú éveken át iskolaigazgatóként dolgozott. Két gyermeküket Putnokon taníttatták. Krisztina ma Kalocsán él és három fia van, Péter viszont – kis megszakításokkal – maradt a szülőföldön.

A putnoki gimnáziumban szerzett érettségit, majd a Miskolci Egyetem történész és középiskolai történelem tanári szakán szerzett diplomát 1995-ben. Úgy gondolta azonban, hogy valamilyen végzettség még hiányzik az életéből, ezért a Testnevelési Egyetem testnevelő mester szakát elvégezte, amit labdarúgó szakedzőivel, majd UEFA „A” licenccel egészített ki. A sport ugyanis életeleme volt gyermekkorától, hiszen 13 éves korától a Putnok VSE serdülőcsapatának igazolt játékosa volt. Csakhogy közben megszerette a kézilabdát és egy évre sportágat váltott. Így persze ez sem igaz, mert mivel nem tudott választani, így mindkét putnoki csapatban játszott. A futballisták akkor a megyei I. osztályban, a kézilabdások NB II-ben játszottak. Előfordult, hogy egy nap mindkét csapatban rúgta vagy dobálta a gólokat.

Az egyik focimeccsen aztán felfigyelt rá a Diósgyőri VTK akkori edzője, Sándor István, és Miskolcra csábította. A DVTK-ban 1993-tól két évig futballozott, majd Szerencsre igazolt NB III-as bajnokságba. Onnan Szikszóra került újabb egy évre, majd a Borsod Volánban töltötte a következő négy évet. Csatárként egyre-másra rúgta a gólokat, többször volt gólkirály. 2003-ban megválasztották B.-A.-Z. megye legeredményesebb labdarúgójának, amit sportpályafutása legnagyobb elismerésének tart. Közben különböző tornákon vett részt aktuális csapataival, amelyek közül a Borosi László emléktornát emeli ki, ahol több alkalommal ő szerezte a legtöbb gólt. Putnokra 2000-ben igazolt és a következő évben megnyerték a megyei bajnokságot, de később az NB II-be is feljutottak. Annak az osztálynak átszervezés miatt mondtak búcsút, ám azóta folyamatosan az NB III-ban játszanak.

Péter először játékos-edzőként irányította a csapatot, majd egy év megszakítást leszámítva ő ül a kispadon. Nem biztos, hogy mindezt hálás feladatként éli meg, hiszen a mérkőzések időpontjának ütközése miatt csak ritkán láthatja legnagyobb fiúk mérkőzéseit. Márk Putnok és Kazincbarcika utánpótlás csapataiban futballozott, de utóbbi városba édesapja révén került, aki besegített a szomszédvárban a fiatalok nevelésében, az NB I-es korosztályos bajnokságban, ahonnan Márkot leigazolta a Budapest Honvéd, így az általános iskola nyolcadik osztályát már a fővárosban, a Honvéd Akadémián végezte. Édesapja úgy érzi, jó döntést hozott feleségével, amikor gyermekük sportkarrierjét támogatták, hiszen fiúk 16 éves korától több korosztályban folyamatosan magyar válogatott. Az 1996-ban született Márk egy évet Kisvárdán töltött és az elmúlt bajnoki szezonra igazolták vissza, ahol felért a csúcsra. A Honvéddel megnyerték az NB I-es magyar bajnokságot. A siker ellenére mégis csapatot váltott, az őszi szezont már Mezőkövesden kezdte.

A Koszta házaspárnak három fia született, Levente 2005-ben, Vince 2010-ben érkezett, ők a helyi általános iskolában tanulnak. Még nem döntöttek arról, kipróbálnak-e valamilyen sportágat versenyszerűen A gyermekek édesanyja Korbély Melinda, akivel együtt érettségiztek Putnokon és jelenleg óvodapedagógusként dolgozik a városban.

Péter az edzői feladatok ellátása mellett civil szakmáját is gyakorolja, hiszen a Serényi László Általános Iskolában történelem és testnevelés tantárgyakat tanít, de óraadóként átjár a Gomba Levente Gimnáziumba is, ahol tornaórákat tart. Ha mindez kevés lenne, barátaival hetente egyszer este fociznak a tornateremben, hogy karban tartsák fizikai állapotukat és élvezzék szeretett sportágukat. Emellett szeret teniszezni is, a Gömör Sport színeiben igazolt versenyzőként játszott néhány évig.

Népszerűségének köszönhetően nem kerülhette el a politikai megkereséseket sem, 2010-ben a Putnok Városért Egyesület tagjaként, került be Putnok Város Képviselő-testületébe, ahol beválasztották a pénzügyi és a városfejlesztési bizottságba. Különösen az előzőben van lehetősége a putnoki focicsapat támogatását javasolni, vagyis lobbizni a stabilabb pénzügyi helyzet megteremtéséért, ami aztán az eredményekben is jelentkezhet.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése