Dr. Tanner János

Címzetes főjegyző,

Putnok

baz_05_142_dr_tanner_janos_1.jpgImmár 29 éve áll a köz szolgálatában dr. Tanner János, a gömöri város jegyzője. Mivel édesapja a Magyar Államvasutaknál felelős beosztásokat töltött be, ezért családja gyakran változtatott szolgálati helyet. Így történt, hogy 1952-es szombathelyi születésétől kezdve éltek Egerben, Füzesabonyban és Kazincbarcikán. Szülei szeretettel nevelték őt és testvérét, aki ma Lajoskomáromban él és Budapesten dolgozik gépésztechnikusként.

Édesapjuk 1997-ben elhunyt, viszont korábbi MÁV-tisztviselő édesanyjuk ma is féltő gonddal ügyel gyermekei és négy unokája boldogulására. A vándorlás egyik állomáshelyén, Egerben kezdte általános iskolai tanulmányait, amit Kazincbarcikán fejezett be.

A város Ságvári Endre Gimnáziumában, 1970-ben érettségizett, ahonnan felvételt nyert az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára. Sikeres államvizsgát 1975-ben tett, majd azonnal elkötelezte magát a köz szolgálatának.

Pályafutását a Kazincbarcikai Városi Tanács jogi előadójaként kezdte, ahol hamarosan főelőadói, majd titkársági csoportvezetői kinevezést kapott. A kezdetektől fontosnak tartotta és éppen ezért nagy hangsúlyt helyezett szakmai fejlődésére, ezért 1980-ban sikeres jogi szakvizsgát tett. Ezt követően folyamatosan aktív résztvevője volt az államigazgatási ifjúsági szakmai rendezvényeknek. Közben – negyedszázaddal ezelőtt – házasságot kötött Kardos Éva védőnővel, aki mintegy tíz éve rokkantnyugdíjasként családjának szenteli mindennapjait.

Házasságukból két leánygyermek született. Orsolya egészségügyi főiskolát végzett és 2003-tól a Kazincbarcikai Városi Kórház dolgozója diplomás ápolóként. Éva 2004-ben a Miskolci Egyetem másodéves joghallgatója.

Szakmai előmenetele sokak számára irigylésre méltó lehet, hiszen 28 évesen már vezető pozícióba került a Kazincbarcikai Városi Tanács Végrehajtó Bizottság Szervezési és Jogi Osztályának vezetőjeként. Hamarosan, 1989-ben a vegyészváros közigazgatásának elsőszámú szakmai vezetője lett, mint a végrehajtó bizottság titkára. Ezt a posztot 1991-ig töltötte be, majd munkahelyváltás következett életében. Putnok Város Polgármesteri Hivatalában folytatta pályafutását hatósági osztályvezetőként és aljegyzőként.

Aztán 1996-ban a megüresedett jegyzői posztra írtak ki pályázatot, amit Tanner János nyert meg és napjainkig ebben a pozícióban végzi mindennapi munkáját. Kinevezése után családja is követte a gömöri városba, ahol már ismerősként fogadták, és hamarosan a város megbecsült lakójának tudhatta magát. Mindennapi munkája mellett aktív részese a különböző szakmai egyesületek munkájának. Aktív tagja a Jegyzők Országos Szövetségének, de kezdeményezője volt az Ózd, Putnok és Borsodnádasd Vidéke Jegyzők Egyesülete létrehozásának, amelynek 1999-es megalakulásától az elnöke. Az egyesület több mint 20 szakmai rendezvényt szervezett 2004 végéig, melyek előadói az ország, a megye és a szűkebb térség legelismertebb szakemberei voltak.

Szakmai munkája kiemelkedő elismeréseként élte meg, hogy 2002-ben az elsők között részesült a címzetes főjegyzői cím adományozásában, amely az önkormányzati közigazgatásban dolgozók legrangosabb szakmai elismerése. Nagyon büszke arra, hogy Putnok Város Önkormányzata az „Év embere” elismerésben részesítette. Szakmai életútja legnagyobb elismerésének – mint hivatalvezető – mégis azt tartja, hogy Putnok Város Polgármesteri Hivatala 2004-ben megfelelt az ISO 9001/2000 nemzetközi szabvány követelményeinek, amely a szervezeteknek adható legmagasabb szintű tanúsítvány.

– Munkámat a kezdetektől hivatásomnak tekintem, legyen szó akár összvárosi ügyekről vagy egyetlen személyt érintő problémáról – összegez Putnok város jegyzője. Édesanyám példamutatása alapján mindig arra koncentráltam, hogy a törvények maximális betartásával a legtisztességesebb, legemberibb döntést hozzam, vagy arra tegyek javaslatot a döntéshozó testületnek, tisztségviselőknek. Fontosnak tartom a jó munkahelyi közösség kialakítását és a személyes példamutatást. Munkatársaimat mindig arra kérem, hogy egy-egy döntés előtt gondolják magukat az ügyfél szerepébe, mert ez a legjobb döntés záloga.

Dr. Tanner János nagy sportrajongó, szűkös szabadidejében kilátogat a helyi sportrendezvényekre, illetve a televízióban követi a sporteseményeket. Olvassa és keresi a XX. század történelmével kapcsolatos irodalmat, a könyveket és filmeket, amelyek többféle kiindulási pontból igyekeznek magyarázatot adni a mozgalmas múlt századra. Kedvenc időtöltésként szívesen nézi meg – akár többször is – a klasszikus magyar filmvígjátékokat, azok felejthetetlen szereplőivel. Rendszeres, önként vállalt feladatot jelent számára a Nemzeti Sport és a Heti Világgazdaság elmélyült elemzése, tanulmányozása. Eddigi életútjával elégedett. Ellenben a kor, az Európai Unió, de leginkább a szűkebb pátriája által elvárt, egyre növekvő követelményeknek még magasabb színvonalon kíván megfelelni a jövőben.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése