Dr. Tanner János

Címzetes főjegyző,

Putnok

baz_05_142_dr_tanner_janos_1.jpgImmár 29 éve áll a köz szolgálatában dr. Tanner János, a gömöri város jegyzője. Mivel édesapja a Magyar Államvasutaknál felelős beosztásokat töltött be, ezért családja gyakran változtatott szolgálati helyet. Így történt, hogy 1952-es szombathelyi születésétől kezdve éltek Egerben, Füzesabonyban és Kazincbarcikán. Szülei szeretettel nevelték őt és testvérét, aki ma Lajoskomáromban él és Budapesten dolgozik gépésztechnikusként.

Édesapjuk 1997-ben elhunyt, viszont korábbi MÁV-tisztviselő édesanyjuk ma is féltő gonddal ügyel gyermekei és négy unokája boldogulására. A vándorlás egyik állomáshelyén, Egerben kezdte általános iskolai tanulmányait, amit Kazincbarcikán fejezett be.

A város Ságvári Endre Gimnáziumában, 1970-ben érettségizett, ahonnan felvételt nyert az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára. Sikeres államvizsgát 1975-ben tett, majd azonnal elkötelezte magát a köz szolgálatának.

Pályafutását a Kazincbarcikai Városi Tanács jogi előadójaként kezdte, ahol hamarosan főelőadói, majd titkársági csoportvezetői kinevezést kapott. A kezdetektől fontosnak tartotta és éppen ezért nagy hangsúlyt helyezett szakmai fejlődésére, ezért 1980-ban sikeres jogi szakvizsgát tett. Ezt követően folyamatosan aktív résztvevője volt az államigazgatási ifjúsági szakmai rendezvényeknek. Közben – negyedszázaddal ezelőtt – házasságot kötött Kardos Éva védőnővel, aki mintegy tíz éve rokkantnyugdíjasként családjának szenteli mindennapjait.

Házasságukból két leánygyermek született. Orsolya egészségügyi főiskolát végzett és 2003-tól a Kazincbarcikai Városi Kórház dolgozója diplomás ápolóként. Éva 2004-ben a Miskolci Egyetem másodéves joghallgatója.

Szakmai előmenetele sokak számára irigylésre méltó lehet, hiszen 28 évesen már vezető pozícióba került a Kazincbarcikai Városi Tanács Végrehajtó Bizottság Szervezési és Jogi Osztályának vezetőjeként. Hamarosan, 1989-ben a vegyészváros közigazgatásának elsőszámú szakmai vezetője lett, mint a végrehajtó bizottság titkára. Ezt a posztot 1991-ig töltötte be, majd munkahelyváltás következett életében. Putnok Város Polgármesteri Hivatalában folytatta pályafutását hatósági osztályvezetőként és aljegyzőként.

Aztán 1996-ban a megüresedett jegyzői posztra írtak ki pályázatot, amit Tanner János nyert meg és napjainkig ebben a pozícióban végzi mindennapi munkáját. Kinevezése után családja is követte a gömöri városba, ahol már ismerősként fogadták, és hamarosan a város megbecsült lakójának tudhatta magát. Mindennapi munkája mellett aktív részese a különböző szakmai egyesületek munkájának. Aktív tagja a Jegyzők Országos Szövetségének, de kezdeményezője volt az Ózd, Putnok és Borsodnádasd Vidéke Jegyzők Egyesülete létrehozásának, amelynek 1999-es megalakulásától az elnöke. Az egyesület több mint 20 szakmai rendezvényt szervezett 2004 végéig, melyek előadói az ország, a megye és a szűkebb térség legelismertebb szakemberei voltak.

Szakmai munkája kiemelkedő elismeréseként élte meg, hogy 2002-ben az elsők között részesült a címzetes főjegyzői cím adományozásában, amely az önkormányzati közigazgatásban dolgozók legrangosabb szakmai elismerése. Nagyon büszke arra, hogy Putnok Város Önkormányzata az „Év embere” elismerésben részesítette. Szakmai életútja legnagyobb elismerésének – mint hivatalvezető – mégis azt tartja, hogy Putnok Város Polgármesteri Hivatala 2004-ben megfelelt az ISO 9001/2000 nemzetközi szabvány követelményeinek, amely a szervezeteknek adható legmagasabb szintű tanúsítvány.

– Munkámat a kezdetektől hivatásomnak tekintem, legyen szó akár összvárosi ügyekről vagy egyetlen személyt érintő problémáról – összegez Putnok város jegyzője. Édesanyám példamutatása alapján mindig arra koncentráltam, hogy a törvények maximális betartásával a legtisztességesebb, legemberibb döntést hozzam, vagy arra tegyek javaslatot a döntéshozó testületnek, tisztségviselőknek. Fontosnak tartom a jó munkahelyi közösség kialakítását és a személyes példamutatást. Munkatársaimat mindig arra kérem, hogy egy-egy döntés előtt gondolják magukat az ügyfél szerepébe, mert ez a legjobb döntés záloga.

Dr. Tanner János nagy sportrajongó, szűkös szabadidejében kilátogat a helyi sportrendezvényekre, illetve a televízióban követi a sporteseményeket. Olvassa és keresi a XX. század történelmével kapcsolatos irodalmat, a könyveket és filmeket, amelyek többféle kiindulási pontból igyekeznek magyarázatot adni a mozgalmas múlt századra. Kedvenc időtöltésként szívesen nézi meg – akár többször is – a klasszikus magyar filmvígjátékokat, azok felejthetetlen szereplőivel. Rendszeres, önként vállalt feladatot jelent számára a Nemzeti Sport és a Heti Világgazdaság elmélyült elemzése, tanulmányozása. Eddigi életútjával elégedett. Ellenben a kor, az Európai Unió, de leginkább a szűkebb pátriája által elvárt, egyre növekvő követelményeknek még magasabb színvonalon kíván megfelelni a jövőben.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése