Szerna Csaba

Polgármester,

Serényfalva

baz 4 Szerna Csaba b4.jpgA község Mál elnevezéssel 1338-ban bukkan fel a korabeli dokumentumokban. Serényifalvaként 1928-tól ismert, amikor a helybeliek a gróf Serényi családdal szembeni tiszteletük jeléül nevezték el így. Ezerkilencszázötvenhéttől Serényfalva nevet viseli a település, melynek lakossága 1100 fő. A szlovák határ menti községnek ezerkilencszázkilencventől tiszteletdíjas polgármestere Szerna Csaba.

Putnokon született ezerkilencszázötvenöt január 23-án, de születése óta Serényfalván él. Helyben végezte az általános iskolát, Ózdon a József Attila Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett, majd a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelő–könyvtáros szakán szerzett diplomát.

Első munkahelye Putnokon a Járási Művelődési Ház volt, ahol közművelődési előadóként dolgozott. Ezt követően a Putnok nagyközségi, majd városi könyvtár igazgatója volt. Ezerkilencszázkilencvenkettőtől az összevont városi közművelődési intézmények helyettes vezetője, majd vezetője lett. Jelenleg a Péczeli József Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

Serényfalva község ezerkilencszázhetvenháromtól ezerkilencszázkilencvenig – az első helyhatósági választásokig – Putnok város társközsége volt. Az önkormányzati választásokat követően a megválasztott képviselő-testület a Putnoktól való elszakadás mellett döntött. Így került sor a Gömörszőlős-Hét–Kelemér–Serényfalva települések közös elhatározásaként körjegyzőség létrehozására Serényfalva székhellyel, amely egy választási cikluson keresztül működött.

A második választási ciklus kezdetétől a mai napig a község önálló polgármesteri hivatalt működtet – sikeresen. A több mint egy évtizedes önállóság valójában ténylegesen meglátszik a község arculatán. Nevezetesen az infrastruktúra vonatkozásában elkészült a földgázvezeték, a telefonhálózat, a még hiányzó ivóvízhálózat, a teljes közvilágítás, a kábeltévé-hálózat, valamennyi belterületi önkormányzati út portalanítása, aszfaltozása. Kizárólag a település szennyvízcsatorna-rendszerének kiépítése van még hátra.

A vonalas infrastrukturális beruházásokon túl az önkormányzat a már korábban is létező és működő, állagában meglehetősen lepusztult intézményeit részben pályázati, másrészt saját források előteremtésével felújította és a harmadik évezred elvárásainak szintjére emelte. Ilyenek a gyógyszertár, az orvosi rendelő, a könyvtár, a sport- és vendégház, a ravatalozó és egy hat tantermes általános iskola.

Mindezeken túlmenően, ha nem is közvetlenül az önkormányzat kivitelezésében, de annak segítségével és komoly anyagi és természetbeni támogatásával épült a községben egy új posta és egy új református templom.

Az önkormányzat a már korábban említett fejlesztésein, beruházásain kívül sok gondot fordít a lakosság kiszolgálására is. Működtet falugondnoki szolgálatot és megoldja az időskorúak szociális étkeztetését az ebéd lakásra történő szállításával. Az orvosi rendelésekre a betegeket, óvodába és iskolába pedig a gyerekeket szállítják. Ezek a szolgáltatások térítésmentesek.

A településen működik az Észak-Magyarországi Téglaipari Rt. helyi téglagyára, valamint a Bábolna Rt. Szendrő Kft. telephelye, amely cégek munkát adnak a község, illetve a közvetlen térség lakosságának. Serényfalván mintegy ötven fő csökkent munkaképességű embernek biztosít munkalehetőséget a Csömöri Összefogás Kisszövetkezet, amelyhez az önkormányzat minimális térítés ellenében biztosítja az épületet.

Nagy jelentőséggel bír a községben a közhasznú foglalkoztatás – évente 24–40 fő –, amely egyrészről megélhetést biztosít a munkanélküliek számára, másrészt pedig a helybeli emberek alkalmazása csökkenti egy-egy beruházás anyagi vonzatát.

A településen két civilszervezet működik. Egyik a polgárőrség, a másik pedig a sportegyesület. Nem tartoznak az elöregedő falvak közé, hiszen iskolájukban hatvanhét diák tanul, míg az óvodát hetven gyerekkel működtetik. A helybeliek fontosnak tartják a külalakot is, ezért impozáns emlékművet építettek az I. és II. világháborúban elesettek, valamint az elhurcoltak emlékére. Messze földön ismert a serényfalvai pálinkafőzde, ahol igazi kisüsti folydogál a csövekben. Az országos ismertséget azonban az RTL Klub kereskedelmi televíziós csatorna ValóVilág című műsora hozta meg számukra, ahol a fődíjat egy helybeli fiatalember, Vitkó László nyerte el.

A polgármester büszke a futballcsapat teljesítményére is, hiszen 2001–2002-ben sporttörténelmet írva feljutottak a megyei II. osztályba, ahol korábban még nem szerepelt helyi csapat.

Szerna Csaba keveset beszél magáról. Elvált, Ágota lánya a Miskolci Egyetem Jogi Karának negyedik éves hallgatója. A tiszteletdíjas polgármesteri állás a falunak takarékos megoldást jelent, de ő sem akarja főállásúvá tenni. 2002-ben elvégezte az ELTE felsőfokú kulturális menedzser szakát, hogy szakmájában hasznosítani tudja a legmodernebb tananyagokat, amiből nem csak ő, de munkáltatója és Serényfalva is profitálni tud.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése