Szörnyű Sándorné

Jegyző,

Zsáka

hb_4-206_szornyu_sandorne.jpgSzörnyű Sándorné jegyző Zsáka főutcáján lakik, nem messze a községházától. Reggelente, mikor munkahelyére indul, gyakran megállítják, tanácsot kérnek tőle. Nem a jegyzőasszonytól, hanem Irénkétől. Mert a falubeliektől kijár ez a közvetlen megszólítás. Már csak azért is, mert úgy ismeri ezt a települést és az itt élő embereket, mintha maga is itt született volna. Pedig Balogh Irén 1946. április 11-én látta meg a napvilágot Szentpéterszegen – a költészet napján – teszi hozzá büszkén, mikor helyet foglalunk a jegyzői irodájában.

Nagycsaládban nőtt fel – öten voltak testvérek –, de édesapjukat korán elvesztették. Szülőfalujában meghatározó pedagógusok Bartha András és felesége, Erzsike néni, valamint Fekete Borbála voltak rá a legnagyobb hatással. Tanulmányait az Arany János Gimnáziumban folytatta. Abban az időben ritkábban jártak az autóbuszok, és bizony előfordult, hogy ha lekésték a délutáni járatot, gyalog kellett hazamenni. Az érettségi után könyvesboltban helyezkedett el.

Egy fél esztendőt Berettyóújfaluban, majd egy rövid ideig Biharkeresztesen dolgozott. Kipróbálta tudását a péterszegi téesz irodájában is zárszámadás idején. 1965-ben Zsákára költözött. Igaz, először csak albérletben lakott. Férjével, aki földmérő az újfalui földhivatalban, 1970-ben kötött házasságot, majd négy évvel később építették fel mostani otthonukat.

Azóta a lányaik is kirepültek a családi fészekből. A nagyobbik, Edit, Szegeden dolgozik a statisztikai hivatalban, a kisebbik, Tünde, Békéscsabán dolgozik pedagógusként.

Ezerkilencszázhatvannyolcban a lakosság bizalmából megválasztották vb-titkárnak. 1971-ben új feladatot kapott, az új nagyközségi tanács munkáját irányította. Négy település – Furta, Zsáka, Darvas, Vekerd – életében hozott döntések előkészítése volt a feladata. A munka mellett elvégezte a tanácsakadémiát is. Abban az időben még kiadásorientált volt a költségvetés, a szükségletet tervezték, a beruházásokat pedig központilag kapták, mert egyébként nem jutott volna fejlesztésre. A közös tanácsban a települések lakosságarányosan vettek részt, és a tanácstagi csoportok, amelyek később elöljáróságokká váltak megtárgyalták a határozattervezetet. Ezerkilencszázkilencvenben külön váltak a települések, de a törvényességre továbbra is ő ügyel Zsákán és Vekerden mint nagyközségi jegyző, aki körjegyzői feladatokat is ellát.

Mikor ideköltözött egy járdás település volt a falu. Szemtanúja, tevékeny részese lett a településfejlesztésnek, hiszen minden határozat, amelyet a tanács, illetve az önkormányzat hozott megfordult előtte, jegyzőkönyvek, meghívók százait ellenőrizte, készítette. Látta, hogy jött létre a vízrendszer, hogyan épül ki a járda, miképpen fejlődik az út-, gáz-, telefon- és csatornahálózat, amely komfortosabbá teszi az ember életét, tisztábbá a lakókörnyezetet. Megújult a kastély és a községháza, ravatalozó és új iskola épült. Erdei iskolát is létesítettek a faluban, amelyben 2002 óta rendszeresen fordulnak meg debreceni és kazincbarcikai tanulók egy-egy hétre.

A jegyző asszony úgy véli, az is a település jó hírét öregbíti, hogy tizennégy éve képzőművészeti alkotótábornak adnak otthont, és az egykori főiskolások, akik művésszé váltak, szívesen térnek vissza. Az itt készült alkotások a települést gazdagítják, mert a festmények az intézmények falait díszítik. Harmadik éve ikonfestő tábort is szerveznek, hiszen a tradíciók is erre ösztönzik a két települést, mert Zsákának harmada, Vekerd pedig szinte teljesen román volt egykor.

A zsákai önkormányzat mellett régóta működik a román kisebbségi önkormányzat, és szorgalmazták a cigány kisebbségi önkormányzat megalakítását is. Joggal büszke a kulturális eredményekre a jegyző asszony, de a szociális ellátásuk is példaérték”. A Zsákai Gondozási Központ és a Vekerdi faluhálózat látja el az időseket meleg ebéddel. A négy éve működő földprogram hatvan családnak biztosít kiegészítést az ellátásban, a résztvevők maguk dönthetik el a téli továbbképzésen, hogy milyen növények termesztésével, illetve milyen állatok nevelésével szeretnének foglalkozni. Ehhez nemcsak szakmai, hanem anyagi segítséget is nyújt az önkormányzat.

Nem sok változás történt a település élén, mióta itt él. Brumár Jánossal tizenhét évet, Horgosi Lászóval öt évet dolgozott. A rendszerváltozás óta polgármester Gulyás Andrást, évtizedek óta ismeri, mert a település első embere építési előadóként kezdte a munkát a hivatali apparátusban.

A jegyző asszony mindig képzi magát, amely szükséges is a gyorsan változó jogszabályok világában. Eredményes munkájára mások is felfigyeltek, mert sok kitüntetés, elismerés birtokosa. Nem olyan régen a Magyar Köztársaság Érdemkereszt ezüst fokozatát és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Bocskai-díját vehette át, és a közelmúltban megkapta a Magyarországi Románokért Díjat is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése