Szofilkánics Judit

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese

Nyíregyháza

szszb 30 zsl Szofilkánics Judit 400.jpgIntelligenciája, önzetlensége lenyűgöz, nyugalmat árasztó közvetlensége ebből fakad. Elegáns, csupa szellemi-tárgyi értékekkel bíró otthonában – kedvelt írója, Márai szavaival élve – a hely szelleme mindent elárul. S e szellemiség kisugároz és összeköt embereket, népeket, országokat. A történelem viharait magyarként átélt, sok nemzetiség lakta Kárpátalja alakították személyiségét, szemléletét. Egy olyan világlátást, mely az együtt élő emberek kölcsönös tiszteletén, értékrendjén alapul. A családi gyökerek, a neveltetés ehhez biztos alapot adtak.

Huszton született. Édesanyját sajnos korán elvesztette, nagymamája nevelte, nagy szeretettel beszél róla. A helyi középiskolában érettségizett, az Ungvári Egyetem angol filológia szakán szerzett diplomát, s e város 5. sz. iskolájában tanított. A tanítás módszertan különösen érdekelte, tanterveket dolgozott ki, s az angol tanárok egyesületének elnöke volt. Szeretetteljes légkör vette körül. A külső körülmények és a gyerekeik jövőjét is átgondolva mégis az átköltözés mellett döntött a család 1993-ban.

Baktalórántházára, a Vay Ádám Gimnáziumba hívták angolt tanítani. Az ukrán határhoz közeli kisvárosban – az országban elsőként – ekkor vezették be az ukrán nyelvoktatást, melynek mentora – az angol tanítás mellett – Judit tanárnő lett. A kezdet nem volt könnyű – idézi fel, de számíthatott az ungvári kollégák, a Nyíregyházi Főiskola Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) segítségére is. Ám itt nem volt előzménye az ukrán nyelvoktatásnak, nem volt tankönyv, tanterv. Judit tanárnő nagyszabású, hiánypótló munkát végzett; elkészítette a tantervet, a Tanuljunk ukránul c. nyelvkönyv 1. és 2. kötetét, melyet ma is használnak az oktatásban. Az 1. kötet a Nyíregyházi Főiskola említett tanszékének kiadásában, dr. Udvari István tanszékvezető egyetemi tanár szerkesztésében és előszavával jelent meg 2004-ben, a 2. köt. 2009-ben. A gimnáziumi oktatás sikerességét a főiskolán ukrán szakon továbbtanuló diákok jelentős száma tanúsítja. A tanárnő az ukrán nyelv és irodalom tanításának módszertana c. tárgyat is oktatta a tanszéken, s a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán is tanított. Gyakran tartott előadást Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán, az ukrán nyelvet oktató tanárok továbbképzésein. – Ma is tanít, a már 7 éve működő un. „vasárnapi iskolában”, melynek a Hittudományi Főiskola ad helyet.

Ez utóbbi, a 2002-ben létrejött Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat egyik fontos tevékenysége. A vegyes családokból vagy érdeklődésből ukránul tanulók tanításának eredményességét jelzi, hogy eddig minden gyerek – magántanulóként – emelt szintű érettségi vizsgát tett.

A nemzetiségi szervezetet Judit négy éve vezeti. Intenciója, az ukrán nyelv, kultúra, irodalom hagyományainak ápolása mellett, a két szomszédos nép egymást tisztelő viszonyának elmélyítése. E régióban különösen fontos, mivel Magyarországon itt él a legtöbb Ukrajnából áttelepült személy. Hite, eltökéltsége óriási erővel bír. A mintegy 50 fős szervezet gazdag, színvonalas programmal működik, sokak számára kevésbé ismert történéseket is felidéznek; pl. a Biriben született Orosz Péter (1917-1953), a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye titokban felszentelt püspök, vértanúra való emlékezés, vagy Bécset a törököktől megvédő Jurij Kulcsicki ukrán kozák bécsi emléktáblájának, a róla elnevezett parknak, utcának a meglátogatása. Gyakran utaznak Kárpátaljára és a MUKE rendezvényeire, az országos ukrán nyelvű vers- és prózamondó versenyeken Judit tanítványai első helyezéseket érnek el. A Hromada, országos ukrán nyelvű folyóirat rendszeresen tudósít a szervezet eseményeiről, melyeken gyakori vendégek a Nyíregyházi Ukrán Konzulátus munkatársai. Magyarország nagy figyelemmel van a kisebbségek iránt – mondja elismerően, rajtunk kívül csak Finnországban rendelkezik erről jogszabály. Nyíregyházán Nemzetiségek Háza működik, bekapcsolódnak a város, megye életébe.

Számos ukrán és magyar kitüntetés, elismerés birtokosa Judit tanárnő, elnök asszony. 2008-ban portréfilm készült életéről, munkásságáról, az MTV 1 is közvetítette, s a film Harkovban első díjat nyert.

Sokrétű tevékenysége mellett az olvasás, zenehallgatás, az internetezés tölti ki szabadidejét. Szereti a folklórt, kedvenc sportága a vívás, ebben junior válogatott volt.

Szerető család veszi körül. Erdőmérnök férje sajnos már nincs közöttük. Orvos fia és fogorvos menye Nyíregyházán élnek, unokái – Anna és Sándor – a Debreceni Egyetemen tanulnak.

Én egy boldog ember vagyok – mondja összegezésként -, hiszen mindig jó emberek vettek körül, ez segített túl a nehézségeken.  Judit e lelki gazdagságot tovább sugározza, segít, nevel, alakít – egymás tiszteletére. Ez az ő példaértékű ars poétikája.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése