Rácz Mihály

Áfész-elnök

Nyírbátor

szszb_05-176_racz_mihaly.jpgSzerénytelenség nélkül kijelenthetjük: hazánk egyik legjobb áfésze a nyírbátori. A szövetkezet árbevétele ezerkilencszázkilencvenötben 1,8 milliárd forint volt. A többi gazdasági mutató is jónak mondható, különösen ebben a pénzszegény időkben, amikor alaposan megcsappant a fizetőképes kereslet. Az sem véletlen, hogy e könyvnek a megjelenése idején, 1996 őszén a szövetkezeti vezetők Nyírbátorban tartják országos értekezletüket. Idetartozó téma: megyénk általános fogyasztási és értékesítő szövetkezetei még rosszabb helyzetben lennének, ha nem működne a COOP üzletlánc, amelynek megyei vezetője a sikerkovács Rácz Mihály, a Nyírbátor és Vidéke Áfész elnöke.

Valóban sikerkovács ő, fiatal kora ellenére gazdag hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, sokat tett és tesz a szövetkezetek érdekében. Kezdjük talán a dolgok végén, a friss hírrel. Éppen most jött haza Svájcból, ahol egy húsztagú magyar delegáció tagja volt. Tanulmányozták az ottani szövetkezeti üzletláncot. Rácsodálkoztak, hogy az ottani hatalmas elosztó raktárakban milyen korszerű az anyagmozgatás, számítógépek által vezérelt robotgépek emelik, viszik az árut. S az ottani boltoknak nincs saját raktáruk a pult mögött. Nincs, mert a számítógépes rendszeren keresztül rendelik meg az árut, s a gépláncon át üzenetet kapnak, például ilyet: „Holnap tíz órakor szállítjuk a megrendelt cukrot és a mosóport.” A rendszer olyan pontosan, megbízhatóan működik, mint a híres svájci óra.

Még mielőtt ismertetnénk Rácz úr megyére, sőt országra kiterjedő tevékenységét, meg kell említenünk, hogy a bátori szövetkezet iparcikk-áruházában 1996 júliusától a külföldi vásárlóknak a helyszínen visszatérítik az áfát. Könnyebb így az ukrán és a román vásárlók dolga, ugyanakkor tovább növekedhet a forgalom.

Ami pedig a COOP-hálózatot illeti. A 90-es évek második felében megindult a harc a vásárlók megszerzéséért, illetve megtartásáért. A nagy külföldi cégek is „nyomultak”. Az üzletlánc kiépítésénél, tovább terjesztésénél figyelembe vették a nyugati tapasztalatokat is. A nemzetközi kereskedelmi cégek eszközei: egységes arculat üzleten belül és kívül, egységes bolti technológiák, egységes nyitva tartás, tömegszerű, centralizált beszerzés, egységes árak. Itthon a belépő boltok továbbra is áfész-tulajdonban maradnak. Az üzletlánc szorosan együttműködik a beszerzési előnyöket biztosító PRO-COOP szervezetekkel és a szakmai hátteret biztosító ÁFEOSZ-szal. A nagy tételű, olcsóbb beszerzésnek a lakosság, vagyis a fogyasztó is hasznát veszi, hiszen olcsóbban juthat így áruhoz.

Hazánkban ezer, megyénkben nyolcvan bolt működik a hálózatban. Mintegy negyven terméket mindenütt egyforma áron árulnak. Akció esetén egyformán még olcsóbban. Az elnök jó dolognak tartja egy akció bevezetését, amelynek értelmében minden évben egy márkás francia gépkocsit sorsolnak ki azok között, akik ezer forint felett vásárolnak a hálózat valamelyik boltjában. Havonta pedig vásárlási utalványt és értékes tárgyakat kaphatnak a hűséges vásárlók. Szeptemberben országos üzletlánc igazgatósági ülés lesz Nyírbátorban, itt napirendre kerül a magyar-ukrán szövetkezeti összefogás is. Elképzelhető, hogy pár év múlva megyénkben két országra szóló közös raktárház kezdi meg működését. Mindenesetre az országos fórum házigazdája Rácz Mihály lesz.

Végül álljon itt az elnök portrévázlata. A jó megjelenésű, ízlésesen, divatosan öltöző elnök többnyire csokornyakkendőt visel. Ezerkilencszázötvenháromban Budapesten született, gyermekkora azonban Encsencshez és Nyírbéltekhez, vagyis megyénkhez kötötte. Általános iskolai tanulmányai után a fehérgyarmati közgazdasági szakközépiskolában tett érettségit. Felsőfokú áruforgalmi és felsőfokú külkereskedelmi ügyintézői képesítéssel rendelkezik. Ezerkilencszáznyolcvankettőben a nyírbátori Kakukk étterem vezetője lett, vezetése alatt az étterem megkapta a nemzetközi újságíró-szövetség FIPREGRA védnöki tábláját. Ezerkilencszáznyolcvannyolcban nagy többséggel a szövetkezet elnökének választották. Jó szakembergárdát alakított ki maga körül, a sikersorozat ennek is köszönhető. Ezerkilencszázkilencvenháromban elvégezte Budapesten a svéd kormány támogatásával megtartott menedzsertanfolyamot. Eredményes vizsgája alapján svédországi tanulmányi útra kapott meghívást, az északi államban a gazdasági és a kereskedelmi életet tanulmányozta. A legutóbbi választások idején a Vállalkozók Pártjának támogatásával, de függetlenként a körzet országgyűlési képviselőjelöltje volt. Csak egy kevés hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön a parlamentbe… Felesége a Nyírbélteki Takarékszövetkezet nyírbátori kirendeltségét vezeti. Két lányuk van: Márta és Gabi.

Imádja a futballt. A szövetkezet kispályás csapata ezerkilencszázkilencvenhat nyarán országos első lett. Az elnöknek legalább ilyen jó emlékei közé tartozik, hogy ezerkilencszázhetvenben a Ferencváros híres csapatának két gólt rúgott. A Rácz nevet a fradisták is megjegyezték.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése