Papp János

Vállalkozó,

Tiszavasvári

szszb_03-178_papp_janos_1.jpgFiatal kora ellenére gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkezik: műszaki főiskolát végzett, dolgozott középüzemben, az államigazgatás területén, mi több, Szibériában is robotolt. Az úgynevezett „malenkij robotért” elismerő oklevelet kapott, a kedves emlékek között őrzött oklevelet a világhatalom vezére, Leonyid Brezsnyev írta alá. Ám nem is annyira a Szibériában, hanem az itthon végzett munkájára lehet igazán büszke. Az építők, az újat teremtők büszkesége töltheti el. A neve egy átlagos magyar név: Papp János. De a termete és a képessége átlagon felüli.

Félig humorizálva, félig komolyan azt mondja, hogy a születése nem volt mindennapi. Egy történelmi sorsforduló idején, 1956-ban született. Mégpedig a Skorpió jegyében. Olvasta valahol, hogy ez a jegy a törtetők, vagy inkább a törekvők jegye. A törekvőt elfogadja. Valóban gyakran törekedett többre és jobbra. Vallja, hogy a kockázatvállalás is jellemző rá. Főleg azóta kockáztat, amióta belecseppent, beleugrott az üzleti életbe.

Gyerekkorában az építész pályára készült. Volt ebben egy kis szülői indíttatás is, hiszen az apja szakmabeli. Az épülő házak, létesítmények megragadták a figyelmét, tetszett neki egy-egy mutatós épület.

Érettségi után fel is vették Debrecenbe az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára. Főiskolás diákként a KISZ Központi Bizottságának szervezésében egy nyári szünet idején szakmai gyakorlatra eljutott a távoli Szibéria szép tájaira. Ekkor 1976-ot mutatta a naptár. Javában élt a druzsba, a barátság, az internacionalista összefogás.

Nos, ennek jegyében több magyar diáktársával Szibériában egy cellulóz kombinát és egy vízi erőmű építkezésén vett részt. Ez volt a nyári szakmai gyakorlat színtere. Valóban gyakorolt, valóban tanult e távoli vidéken. S különböző élményekre, tapasztalatokra tett szert a szintén ott dolgozó lengyel és keletnémet diákok jóvoltából.

A nemzetközi építőbrigád egyik oszlopos tagja volt. Igyekezetét Díszoklevéllel ismerték el, s ezt a dokumentumot maga a főtitkár írta alá.

Eleget tett a hazafias és honvédelmi kötelezettségnek is. Kiszolgálta a katonaságot, majd a pályára lépett, elkezdte gyakorolni a szakmát. Otthonában, a Tiszavasvári VASÉP Kisszövetkezetben dolgozott. Szívesen emlékszik rá, hogy hét bő esztendőt dolgozott le a tiszavasvári költségvetési üzemben.

Itt 1982 és 1989 között tevékenykedett műszaki vezetőként. Felelősségteljes feladat volt ez, szakmailag kellett felelnie minden elvégzett munkáért. Itt már a vezetői munkakört is gyakorolnia kellett, emberekkel kellett bánnia.

E hét esztendő tapasztalatainak a mai vállalkozásában is hasznát veszi. A rendszerváltáskor, vagyis a régi cégek, középüzemek padlóra kerülésének idején a helyi önkormányzatnál vállalt munkát.

Műszaki ügyintézőként dolgozott itt ezerkilencszázkilencvennégyig. Közvetlen kapcsolatot tartott a lakossággal, belekóstolt az államigazgatásba, sőt a közéleti munkába is.

Sorsforduló volt az életében 1990. Ekkor lett magánvállalkozó. Nagy, de előkészített tervekkel, kockázatvállalással indult. Igaz, kezdetben csak mellékfoglalkozásként vállalkozott. Szívesen emlékszik rá, hogy Budán az Istenhegyi úton patinás villát újított fel. Nehéz volt egyeztetni a két komoly feladat ellátását. Döntéshelyzetbe került.

Hosszas fontolgatás, mérlegelés után 1994 nyarán úgy döntött, hogy végleg magánvállalkozó lesz. Döntését persze egyeztette a polgármesteri hivatal illetékeseivel.

Nyolc munkanélküli kezdte a vállalkozást. Így nyolc családnak is komoly segítséget adott. Egyből a mély vízbe ugrott, vagyis nem egy aprócska ház, vagy egyéb kis épület építésén dolgozott, hanem a nyíregyházi Universum Üzletközpont kivitelezését vállalta.

Ezen az építkezésen jól megértette magát a másik három tiszavasvári vállalkozó. A tiszavasvári négyek 1994. november 1-jén létrehozták az SZPGSZ építőipari és kereskedelmi Kft.-t. (A P betű itt az ő nevére utal.) Ez a kft. építi Nyíregyháza központjában a közvélemény által figyelemmel kísért Metropol Áruházat. Az ötszintes áruház építését figyelemmel kísérik német üzletemberek is.

A kft. a felszámolás sorsára jutott Mezőgép Vállalat helyén áruházat, üzletsort épít a kínaiaknak. Ezt az építkezést sárga bőrű üzletemberek kísérik ferde szemmel, illetve figyelemmel. A kft.-nek jelentős feladat a nyíregyházi Törpe utcán 101 szép lakás építése. Mind a négyen megtartották magánvállalkozásukat is.

Van már sikere az építkezések terén. Sikerként könyvelheti el azt is, hogy szép családi házat épített Tiszavasváriban. Nős, felesége pedagógus. Van egy tízéves kislányuk, ő még nem tudja, hogy milyen pályára készüljön.

Papp Jánosnak hobbija, kedvenc időtöltése a vadászat. Mint mondja, ez nemcsak kellemes, de kicsit hasznos is. Az építkezések zajából szívesen kapcsolódik ki még a Zempléni-hegyekben. A hegyi levegő után újult erővel lát munkához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése