Nyakó Béla

Igazgató,

Kisvárda

szszb_10-144_nyako_bela.jpgGyermekfejjel a kamionok pilótafülkéjébe vágyott, az országúti monstrumokhoz buszsofőr édesapja révén került közel. Aztán az élet úgy hozta, hogy a papa immáron egy évtizede az „égi országutakról” figyeli fia földi tevékenységét, és elégedetten állapíthatja meg, fiából, ha nem is a volánnál, igazi VEZETŐ lett. Igaz nem kamiont vezet, hanem a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza szekerét kormányozza már több mint fél évtizede. Pedig szinte csak a véletlen műve, hogy népművelő lett, hiszen a Bessenyei-gimnáziumban tett sikeres érettségi után a tanárképző főiskola földrajz–testnevelés szakára jelentkezett. A földrajzos felvételivel minden rendben is volt, ám a tesis erőpróba előtt kellemetlen malőr érte, eltörte a lábát. Aki Bélust ismeri, az rögtön kitalálja, a dolog focizás közben történt! Mivel a következő évben a már sikeres földrajz felvételihez nem párosították a testnevelést, a számára szimpatikus, ám tulajdonképpen ismeretlen népművelés szakot választotta.

A Nyakó család így sem maradt testnevelő nélkül, hiszen felesége, Kántor Mária, testnevelő szakos tanár, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a két Nyakó csemete, a hétéves Balázs és a kétéves Lili igencsak mozgékony lurkók. A kultúrához már középiskolás körében is kötődött. Minden bizonnyal sok irigye akad, ha eláruljuk, hogy hajdan osztálytársával a Republic-os Bódi Lászlóval alakítottak bandát. Az eleinte csak szűk körben ismert, Walkyd névre keresztelt gárda később már a szalagavató bulin is szórakoztatta társait.

Az 1989-ben szerzett földrajz–népművelés szakos diplomát 1996-ban megfejelte egy újabb, ezúttal a drámapedagógiai szakon szerzett oklevéllel, egyben megismerkedett az alapvető színházi szakmai összefüggésekkel. Közben egy év Szabolcsbákán az általános iskolában, majd kettő a kisvárdai Császy László Szakközépiskolában, ahol „közelített” mai tevékenységéhez, a közművelődési osztályban tanított. Hogy nem sikertelenül, azt az is bizonyítja, az osztálynak közel fele tanult tovább szakirányú felsőfokú intézetben.

A Kisvárdai Várszínházban 1992-től dolgozik, kezdetben művészeti titkár, 1994. február 1-től, sikeres pályázatának elfogadása után, az intézmény kinevezett igazgatója. A Várszínház és Művészetek Háza csúcsrendezvényének számító nyári Határon Túli Színházak Fesztiváljának létrehozása bonyolult egyeztetések sorát jelenti, tudni kell együttgondolkodni a többiekkel, látni a „pályán”.

Ez már csak azért sem esik nehezére, mert ifjú kapusként a KSE NB III-as labdarúgó csapatában, no meg angyalbőrben a kaposvári Rákóczi kapujában látni kellett a pályán. Ma is rendszeresen és szívesen véd a nagypályás öregfiúk bajnokságában, s a baráti társaságot is jelentő Amatőr FC kispályás együttesében. A fociteljesítményt – különösen egy kapusét – könnyű mérni. A kultúra világában is hamar jön a publikum visszajelzése egy-egy rendezvény, produkció után, hibázni tehát ritkán illik.

– Arra mindenképpen büszke vagyok – vallja –, hogy sikerült stabilizálni a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának helyzetét, és sikerült elfogadtatni a magyar színházi szakmával. Eredményként könyvelhetjük el, hogy az elmúlt 5–6 évben nagyon sok hazai színház fordult meg Kisvárdán: az Új Színház, a Nemzeti Színház, a Radnóti Színház, a budapesti Kamaraszínház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, hogy csak néhányat említsek. A határon túli magyar színészeket sikerült megismertetni a magyar közönséggel. Közel tucatnyi tv-filmet készítettünk az MTV és a Duna Televízió közreműködésével, ezeket határainkon túl is bemutatták. Nem túlzok, ha azt mondom, Kisvárda neve még nem forgott annyit a köztudatban, mint a Kisváros című sorozat idején 1999-ben.

– Ugyanakkor változott is a rendezvénysorozat jellege. Arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a fesztivál a találkozások mellett szakmai találkozó is legyen. Ezért is fut két síkon a fesztivál, a musicalek, zenés vígjátékok a Várszínházban, a drámák, a színművek a Művészetek Házában. Persze azt is látni kell, hogy időközben megváltozott a gazdasági, politikai helyzet, a Várszínház és Művészetek Háza az egész térséget ellátó művészeti központ lett, hisz a környéken művelődési házak, könyvtárak, mozik tucatja szűnt meg. Ezért felvállaltuk a környékbeliek oktatási, művelődési feladatait is, a tanfolyamokat, az átképzéseket.

– Ami a fesztivál további sorsát illeti, lépnünk kell. Olyan tematikus fesztivált kell szerveznünk, természetesen a magyarországi színházi fesztiválokkal egyeztetve, ahol előre meghatározzuk a következő év tematikáját, és ehhez hívjuk meg a határon túliakat. Aki pedig ehhez nem tud kapcsolódni, az továbbra is szerepelhet a Várszínpadon. Szeretnénk a közönséget is jobban bevonni, főleg az előadások utáni beszélgetésekbe. Amire igazán büszke vagyok, a fesztivál Európában is egyedülálló, és ennek kapcsán Kisvárda nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ismertté vált.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése