Nem is sírom a lányságom vissza

post_123443_20130326165904.jpgA falvédő felirata közszemlére tett vizuális szöveg. Egy szó, egy hiányos vagy teljes mondat, illetve ennél nagyobb szöveg (próza, vers) tekinthető annak. A feliratoknak változatos a megjelenési területük, a leggyakoribbak és a legjellemzőbbek a falfeliratok, falfirkák, de léteznek még butellafeliratok, házfeliratok, s az utóbbi időben, sajnos, kezdenek tért hódítani a tárgyfeliratok. Azért „sajnos”, mert ezek a valamilyen használati tárgyon (bögrén, húsvágódeszkán stb.) olvasható jópofáskodó mondatok általában ordenáré, obszcén, ízléstelenül erotikus tartalmúak. Annál inkább értékesek a falvédőfeliratok, és nemcsak néprajzi, hanem nyelvi szempontból is. Ezek ma már csak falun, idősek házában, pontosabban konyhájában találhatók meg az (ebédlő)asztal, ritkán a gáztűzhely fölött. Különleges helyet foglalnak el, hiszen a szöveggel együtt a kép is megjelenik, s a kettő együtt alkot egészet.

Egy alkalommal időszaki kiállítást rendeztek Textiles feliratok címmel Nyíregyháza-Sóstón a Múzeumfaluban, ugyanakkor írott forrásként a Magyarországi szöveges falvédők a 19‒20. században című kötet is megjelent. A példákat ezekből merítettem.

A feliratokat tartalmuk szerint a következőképpen csoportosíthatjuk: érzelmes, „nótás”, líraiak:

„Cica játszik az egérrel, én meg a kedvesemmel.”

„Fáj a szívem nagyon, majd megöl a bánat,

Édes kisangyalom, meghalok utánad.”

„Feketeszárú cseresznye,

Rabod lettem, szép menyecske.”

„Maga édes, maga drága,

Álmaimnak netovábbja.”

„Szép a rózsám, nincs hibája,

Libegős a járása.”

A feliratok egy másik része a családi élet értékeit közvetíti. A paraszti, kispolgári életvitel alapvető eszménye a szolid, bensőséges hangulatú család:

„Szegények vagyunk, de jól élünk.”

„Egymás sorsát jóban-rosszban két szerető szív megosztja.”

„Az otthont megbecsülöm, a viszályt elkerülöm.”

„Összevesznek – kibékülnek,

Vége az hogy – csókot kérnek.”

Nagyon sok felirat tartalmaz közvéleményt az asszony dolgáról. Ezek általában a ház asszonyát éltetik és beszéltetik, a képeken is ők jelennek meg, és mint „bölcsességek” egyben kijelölik a férj és a feleség szerepét a konyhában:

„A háztartást kormányozni az asszonynak gondja,

A hozzávaló ezres bankót a férjuram hozza.”

„Ne járjon a férj a konyhába,

Ne szóljon az asszony dolgába.”

Természetesen megjelenik a feleség elvárása is, általában az urával szemben:

„Nékem olyan ember kell,

Ki kocsmába nem jár el,

Jó sok pénzt keressen,

És csak engem szeressen.”

„Az én uram csak a vizet issza,

Nem is sírom a lányságom vissza.”

Persze az okos asszonyka tudja, hogy ezért tennie is kell valamit:

„Jó ebéd, jó borocska, megelégedett az uracska. „

S végezetül idesorolhatók a vendéglátással kapcsolatos, témájukban az étkezéshez és a családhoz kapcsolódó (humoros) aranyigazságok is:

„Ha jöttök, lesztek,

Ha hoztok, esztek.”

„Akármilyen kedves vendég,

Három napig untig elég.”

Összességében elmondhatjuk ezekről a feliratokról, hogy egyszerűségükben és tisztaságukban, időnként naivságukban pontosan fogalmazták meg a mindennapi emberek vágyálmait.

(A kép forrása: http://images.postr.hu/uploads/blogs/11653/123443/post_123443_20130326165904.jpg”)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése