Nem is sírom a lányságom vissza

post_123443_20130326165904.jpgA falvédő felirata közszemlére tett vizuális szöveg. Egy szó, egy hiányos vagy teljes mondat, illetve ennél nagyobb szöveg (próza, vers) tekinthető annak. A feliratoknak változatos a megjelenési területük, a leggyakoribbak és a legjellemzőbbek a falfeliratok, falfirkák, de léteznek még butellafeliratok, házfeliratok, s az utóbbi időben, sajnos, kezdenek tért hódítani a tárgyfeliratok. Azért „sajnos”, mert ezek a valamilyen használati tárgyon (bögrén, húsvágódeszkán stb.) olvasható jópofáskodó mondatok általában ordenáré, obszcén, ízléstelenül erotikus tartalmúak. Annál inkább értékesek a falvédőfeliratok, és nemcsak néprajzi, hanem nyelvi szempontból is. Ezek ma már csak falun, idősek házában, pontosabban konyhájában találhatók meg az (ebédlő)asztal, ritkán a gáztűzhely fölött. Különleges helyet foglalnak el, hiszen a szöveggel együtt a kép is megjelenik, s a kettő együtt alkot egészet.

Egy alkalommal időszaki kiállítást rendeztek Textiles feliratok címmel Nyíregyháza-Sóstón a Múzeumfaluban, ugyanakkor írott forrásként a Magyarországi szöveges falvédők a 19‒20. században című kötet is megjelent. A példákat ezekből merítettem.

A feliratokat tartalmuk szerint a következőképpen csoportosíthatjuk: érzelmes, „nótás”, líraiak:

„Cica játszik az egérrel, én meg a kedvesemmel.”

„Fáj a szívem nagyon, majd megöl a bánat,

Édes kisangyalom, meghalok utánad.”

„Feketeszárú cseresznye,

Rabod lettem, szép menyecske.”

„Maga édes, maga drága,

Álmaimnak netovábbja.”

„Szép a rózsám, nincs hibája,

Libegős a járása.”

A feliratok egy másik része a családi élet értékeit közvetíti. A paraszti, kispolgári életvitel alapvető eszménye a szolid, bensőséges hangulatú család:

„Szegények vagyunk, de jól élünk.”

„Egymás sorsát jóban-rosszban két szerető szív megosztja.”

„Az otthont megbecsülöm, a viszályt elkerülöm.”

„Összevesznek – kibékülnek,

Vége az hogy – csókot kérnek.”

Nagyon sok felirat tartalmaz közvéleményt az asszony dolgáról. Ezek általában a ház asszonyát éltetik és beszéltetik, a képeken is ők jelennek meg, és mint „bölcsességek” egyben kijelölik a férj és a feleség szerepét a konyhában:

„A háztartást kormányozni az asszonynak gondja,

A hozzávaló ezres bankót a férjuram hozza.”

„Ne járjon a férj a konyhába,

Ne szóljon az asszony dolgába.”

Természetesen megjelenik a feleség elvárása is, általában az urával szemben:

„Nékem olyan ember kell,

Ki kocsmába nem jár el,

Jó sok pénzt keressen,

És csak engem szeressen.”

„Az én uram csak a vizet issza,

Nem is sírom a lányságom vissza.”

Persze az okos asszonyka tudja, hogy ezért tennie is kell valamit:

„Jó ebéd, jó borocska, megelégedett az uracska. „

S végezetül idesorolhatók a vendéglátással kapcsolatos, témájukban az étkezéshez és a családhoz kapcsolódó (humoros) aranyigazságok is:

„Ha jöttök, lesztek,

Ha hoztok, esztek.”

„Akármilyen kedves vendég,

Három napig untig elég.”

Összességében elmondhatjuk ezekről a feliratokról, hogy egyszerűségükben és tisztaságukban, időnként naivságukban pontosan fogalmazták meg a mindennapi emberek vágyálmait.

(A kép forrása: http://images.postr.hu/uploads/blogs/11653/123443/post_123443_20130326165904.jpg”)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése