A helyesírás miatt tettlegességig fajult

www.motorozz.hu.jpgA helyesírás nem jogszabály, nem törvény, hanem csupán ajánlás azok számára, akik a nagy nyilvánossághoz valamilyen írásbeli üzenettel fordulnak. Ez így is van rendjén, hiszen milyen furcsa és abszurd volna is az a párbeszéd a börtönben: ‒ Te miért vagy itt?  ‒ Három vesszőhiba és egy kezdőbetű elvétése miatt.

Komolyra fordítva azonban a szót azt is el kell mondani, hogy Magyarországon a helyesírásnak presztízsérteke van. Elvárja az olvasó a kifogástalan írást, még akkor is, ha  szórólapot olvas. Napjainkban az ingyenes reklámújságok tartalmaznak elsősorban helyesírási vétségeket egyrészt azért, mert nem alkalmaznak a korrektort, másrészt azért, mert a számítógép helyesírás-ellenőrző programja korántsem tud mindent kijavítani, harmadrészt mert ezek a lapok gyakran tartalmaznak olyan kifejezéseket, amelyek meglehetősen alkalmiak, egyediek, s egy jó helyesírónak is fejtörést okoz a „megoldás”. Nemrég hallottam, hogy az egyik megyei napilapnál elküldték a korrektorokat, mert csak pluszköltségnek vélte a laptulajdonos Így virít is a címlap reklámjában a szervizakció szó hosszú í-vel és különírva.

Ugyanakkor a helyesírás kapcsán feltétlen el kell mondani azt, hogy a helyesírás-tudás szinteződését feltétlen figyelembe kell venni. Egyrészt az iskolai szintet, ettől magasabb a magyartanár, korrektor, olvasószerkesztő tudásszintje, s legfölül a szakmai helyesírás foglal helyet Így például a növénytannal foglalkozónak kell azt tudnia, hogy a szagosmüge egybeírandó, illetve a földrajzosnak vagy a térképet készítő szakembernek, kartográfusnak azt, hogy a Csörnöc-Herpenyő-puszta két kötőjellel írandó.

Feltétlen meg kell említeni azt is, hogy a szépirodalom művelői bizonyos szabadságot élveznek a helyesírásban, stiláris vagy egyéb hatáskeltés okán, így például nemrég jelent meg egy verseskötet mégismarionett címmel egybeírva, kis kezdőbetűvel. Ezen nem szabad felháborodni, akik ezt a kötetet elolvassák, éretni fogják a szándékot.

Egy alkalommal a helyesírás miatt tettlegességig fajult az összetűzés tanár és szülő között. S mivel az eset botrányos hírű volt, az országos sajtót is bejárta. Íme a hír:

„Az emberi butaság pofonjai. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult eljárás egy házaspár ellen. A nyomozás adatai szerint a 29 éves férfi és felesége hétfőn reggel bementek a helybeli általános iskolába, és a folyosón bántalmazták a harmadikos gyermekük középkorú tanárnőjét. A rendőrkapitányság által elvégzett tanúkihallgatások szerint a szülők nem engedték el fiukat a korábbi osztálykirándulásra, és ezt az ellenőrző könyvébe tett beírással igazolták. Elmondásuk szerint azért támadtak a pedagógusra, mert az piros tollal kijavította a szülői bejegyzés helyesírási hibáit.”

Kétségtelen, a szülőknek a törvényellenes cselekedetükért felelniük kell, azonban a tanárnő is vétkes, etikailag nem volt oka és joga kijavítani a hibákat, s ezzel megsérteni őket. A fent említett helyesírás-tudás szinteződését nem vette figyelembe. A diákot meg kell tanítani a helyes írásmódra, hogy teljesítse a penzumot, ez az iskola feladata. S egy még távolabbra mutató érv: ne kerüljön nyelvileg hátrányos helyzetbe bizonyos álláspályázaton vagy bármilyen hivatalos irat elkészítésekor, egyáltalán az igényessége mutatkozzék meg ebben is. Azonban hogy a szülőket is tanítania kellene a tanárnak az igen kétséges. Főleg akkor, ha szülők évi írásos kommunikációja egy-egy levél vagy képeslap megírására szorítkozik.

(A kép forrása: www.motorozz.hu)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése