A brutálisan félbevágott változat

plakat.jpgA fiatalok bulvársajtójában előforduló sajátos kifejezéseket, amelyek egyúttal e műfaj sajátos stílusát hozzák létre, két szempontból lehet megközelíteni. Egyrészt az idő szempontjából: így gyakran találkozhatunk neologizmusokkal, azaz az új szavakkal. Ez természetes, hiszen az előforduló jellegzetes kifejezései elsősorban az ifjúsági nyelv szókincsébe tartoznak, amelynek alapjellemzője a változás, az újdonság, a meghökkentés és a szókimondás. A másik megközelítésben, stiláris szempontból pedig a bizalmas, familiáris, szleng minősítést kaphatják. Az ilyen stílusú szavak használatával közelít az élőszóhoz, így e stílus is az írott beszéltnyelviséghez közelít, igaz nem olyan mértékben, mint az sms vagy a cset. A sajátos bulvárstílust megteremtő szavak leggyakrabban szóösszetétellel és szóképzéssel jönnek létre, ugyanakkor előfordulnak idegen szavak és szórövidítések is.

Nézzünk néhány példát először a szórövidítésre és képzésre!

Oké, a pophercegnő tényleg összekapta magát, de azért az öltözködésén még van mit csiszolni. Főleg a mintás, szakadt rövidnaci súlyos!

Húsz olyan progit találsz benne, amelyeket egyetlen közös felületről indíthatsz el.

Úgy látszik, a Jones bratyók világéletükben cowboyok szerettek volna lenni. Most valaki vagy adjon alájuk egy lovat, vagy szóljon nekik, hogy gázok ezek a csizmik.

A rövidnaci, a progi, azaz a program, a bratyók és a csizmik, azaz a csizmák a két legkedveltebb terület, a számítástechnika és a divat témaszavai. Ugyanakkor érdemes figyelni a divatos és átvitt értelmű jelzőkre: súlyos rövidnaci, gáz csizmik, azaz cikik ezek a ruhadarabok stílusosan szólva. S még egy példa:

Biztosan lesznek, akik megijednek, amikor azt mondjuk, hogy ez egy politikai tartalommal bíró album, de nem kell parázni.

A parázni valószínűleg a paranoia szó rövidülése és továbbképzése, jelentése: megijedni, izgulni.

A divatos jelzők sorába tartozik a brutális és a durva:

Nagyon durva, de ezek a srácok elkezdtek hívogatni, amikor befutottam. Zenecsatornán csak a brutálisan félbevágott változat fut…

Ez a korong nem hoz brutális stílusváltást, de a rajongók tutira kajálni fogják.

Igen kedveltek a túlzásokat tartalmazó szóösszetételek, mint például a médiamogul, a rappercsászár és a fogyiguru. Következzenek a mondatok, mert ezek a kifejezések igazából szövegkörnyezetben érthetők meg.

A hajdani rádióriporter, aki vonattal járt az interjúkra, mára médiamogullá nőtte ki magát.

Azt akarom, hogy most mindenki vegye elő a mobilját vagy a kameráját. Exkluzív cuccot fogok nyomni. Eljátszom nektek az új albumom első dalát – mondta a mikrofonba a rappercsászár.

Jennifer Lopez szülés után drasztikus diétába kezdett, ezenkívül hipnózisra jár egy fogyiguruhoz.

Eddig csak a randigurut ismerhettük meg egy filmben, de úgy tűnik, a guru összetételi utótagként igen kelendő

A bulvárstílus a neologizmus-szleng-divatszó hármasában ragadható meg elsősorban. Zárásul következzék még egy mondat, amelyik mindezt a jellemzőt magán hordozza. Ha valaki nem értené, kérdezze gyermekét, unokáját!

Igazi bevállalós klippel támadnak a punk-rock arcok. Az eredeti, vágatlan, bevállalósabb verziót csak a neten nézhetitek meg.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése