Retró helyesírás

úttörő emléklap.jpgA retró napjaink egyik divatszava, a rendszerválás előtti 40 esztendő stílusát, hangulatát közvetíti. Kulcsszó és hívószó. A helyesírással is összefüggésbe hozható. De csak közvetve, a tollbamondásszövegekkel. Valószínűleg senki nem hinné el, hogy szórakoztató olvasmány lehet egy helyesírási segédkönyv. Pedig igaz. Főleg akkor, ha a boldog békeidőben íródott, 1962-ben jelent meg a harmadik kiadása, s olyan didaktikus szövegeket tartalmaz, amelybe belecsempésződött a korábbi hatalom hurráoptimizmusa, világnézete. Így például a biológia-szakkör tagjainak a lelkesedése, akik arról írtak a füzetükbe, hogyan irtja a gyomot az ügyes micsurinista, valamint a felszabadulás nagyszerű élményéről, a hőslelkű munkások életéről és az állami gazdaságokról, ahol szinte gurulnak a hízók a kövérségtől. Nézzünk meg egy részletet bővebben!

Pityu apja és anyja az árubőségért vívott harc élmunkásai. Mikor Pityu a dugattyúk és a zakatoló kerekek világáról hall, büszkén nézi apja domború mellén az ötágú csillagot. Tudja, hogy hősi tettek nemcsak a háborúban születnek, hanem az alkotó munka területén is.

A hosszú ú-ra végződő főnevek és melléknevek helyesírásának tanítása így lehetett népnevelő is egyben. Pillantsunk be a falu életébe is!

Bizony megváltozott a falu arca! Nincsenek már nyaktörő kátyúk, s a házak ablakaiban duzzadó színes ágyneműk arról beszélnek, hogy áru is jut a falu népének.

Mit nem beszél az a dunna! Akkor volt ám a jó világ! Vagy mégsem? Mindettől függetlenül a mondattal kiválóan meg lehetett tanítani a kátyú és az áru szavak helyesírását. És még egy pillantás a falura, ugyanazzal a bizakodó, patetikus optimizmussal.

Még az emberek külseje is megváltozott. Az elnyűtt képű parasztok helyett bizakodó tekintetű, friss járású emberek sietnek a termelőszövetkezeti iroda vagy a földek felé.

Vessünk egy pillantást az iskolába is!

Kipirult arcú tanulók figyelik a derűs tekintetű tanár magyarázatát. A gyengébb képességű tanulók is nagyszerűen megértik. Mindenki feszült figyelemmel követi a gyönyörű kísérleteket.

Ha ez így volt, akkor jó volt. És ebben nincs semmi irónia vagy malícia. Nézzük a hetesek feladatait!

A tanár megérkezéséig biztosítják az osztály fegyelmét. Megakadályozzák, hogy a fiúk a teremben birkózzanak, rugdalózzanak, esetleg a falhoz dülleszkedjenek.

Végül egy igazi szocreál kép a földekről.

Juhász Karcsi a traktorosok között van. Huszár nem ül oly büszkén a pej lován, mint Karcsi az olajos gépen.

S vajon mit csinált Károly barátunk a munka végeztével? Minden bizonnyal megtanulta a j-t és ly-t tartalmazó szavak helyesírását.

Aki tovább akar szórakozni, annak figyelmébe ajánlom a már említett helyesírási segédkönyvet. Lehet nosztalgiázni, szórakozni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése