Fapados forradalom

timthumb.jpgAz elmúlt karácsonyon történt meg először, hogy gyökeres fenyőfát vásároltunk. Kora tavasszal kiültettük a kertbe, s néhány hét múlva örömmel állapítottuk meg, hogy él, nem pusztult el. Úgy is mondhatnám, hogy megmentettünk egy fát. Az alábbiakban egy megmenekült szót kívánok bemutatni, amely, mint a fenyő kis hajtásai, egyre több jelentésben él, s ez a szó a fapados.

Előtte azonban meg kell említeni, hogy a jelentésváltozás az a folyamat, amelynek során egy szónak megváltozik valamelyik jelentése, vagy új jelentése alakul ki. Így például a marha szó első jelentése 1358-ból adatolva ’vagyon, kincs’, a második jelentése 1508-ból ’ingóság’. Mára csak a ’jószág, háziállat’ jelentésben él, és az előzőek kikoptak. Tehát itt jelentésszűkülésről beszélhetünk. Ugyanakkor gyakoribb a jelentésbővülés, s ez természetesen napjainkban is jellemző bővülési mód. Így például a Bokros-csomag óta a csomag szó jelentése a következőt jelenti: egymásra épülő megszorító intézkedések, törvények, törvényjavaslatok, rendeletek, ajánlások összessége. Azóta már csak az aktuális miniszter(elnök) vezetéknevét kell behelyettesíteni előtagként, hiszen mindegyiknek van csomagja.

Nagyon érdekesen alakult a fapados szó jelentése. A magyar értelmező kéziszótár legújabb, 2003-as kiadása szerint vasúti kifejezés, elavult, 1950 és 1956 között a párnásnál olcsóbb, nem párnázott ülésekkel ellátott vasúti kocsi, illetve osztály. Azonban ez a meghatározás mára már nem helytálló, és ez korántsem csoda, hiszen minden nyelvben a szókészlet és a jelentések a legváltozékonyabbak, nem olyan állandóak, mint a hangzókészlet vagy az alaktani rendszer. A fapados kifejezés és jelentés ma már újra a reneszánszát éli a fapados repülőjáratoknak köszönhetően, mondhatjuk, hogy az archaizmusból neologizmus lett. Mielőtt azonban bemutatnám e szó jelentésének teljes kibővülését, érdemes megemlíteni az etimológiáját, azaz kialakulását. Ebben Burget Lajos Retró szótára segít, amelyben a következőket olvashatjuk: Az osztályharcos korszakban úgy vélték, hogy a vasúti kocsik osztályba sorolása sem idézheti a múlt rendszert. Így az 1. osztály elnevezés helyett, az orosz megjelölés tükörfordításaként, a fapados (zsjotszkij) és a párnás (mjágkij) megjelölést vezették be. Ezt a kort idézi még a Fapados szerelem című, 1960-ban készült magyar játékfilm, amelyben Vera, a tanárnő a villamoson ismerkedik meg Imrével. Villamoson, fapadoson.

Kezdetben tehát a légitársaságoknál alakult ki az új jelentés, íme, egy példamondat: „Az úgynevezett fapados légitársaságok többek között azzal is spórolnak, hogy csak kevés ellátást biztosítanak a fedélzeten.”

Aztán pedig már nem volt megállás, a fapados divatszó lett, mi több reklámszó, úgy, mint az akció, diszkontár, árzabáló, árzuhanás kifejezésünk az olcsóság jelölésére. Van fapados étterem, szállás, futárszolgálat, esküvői videó, bukósisak(!), és egy zeneszám erejéig fapados űrutazás is létezik. Sőt forradalom is: „Drasztikusan csökkentek a repülőjegyárak az elmúlt években Magyarországon is: győzött a fapados forradalom!”

Tehát bizonyos esetekben teljesen eltávolodott a jelentés az eredetitől, s járművel már egyáltalán nem kapcsolatos az új jelentés. Következzék még bizonyítékul  néhány mondat: „A fordítóirodákra is átterjedt a légitársaságok költségcsökkentő üzleti modellje, a fapados szolgáltatás, amely más cégek nyersfordításával szemben kínál professzionális alternatívát.” „Fapados Everest-mászás. Nemcsak a légitársaságoknál folyik az árverseny, hanem az Everestre kereskedelmi túrákat vezető cégek között is.” „A Fapados űrutazás a zeneszerző és a szövegíró eddigi legslágeresebb szerzeménye, a puttyogós alappal.”

Fapados Magyarország? Fapados világ? Talán mégsem…

(A kép forrása: globspot.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése