Nem értették, félreverték

bow_bells_2258786b.jpgAnnak idején Peterdi Pál az egyik televízió-műsorban vezetett Tücsök és bogár című rovatot, amelyben különböző újságokból rosszul fogalmazott mondatokat, pontatlanul használt kifejezéseket mutatott be. Most őt idézve nézzünk egy csokorra valót.

Íme, az első példa:

Itt lebegett a fejünk fölött a megszorítások Szophoklész-kardja, amikor mégis befutott a hatalmas summa.

Természetesen Szophoklész nem a kardjáról, hanem a drámáiról ismert. Damoklész kardja pedig valóban lebeg valaki vagy valami feje felett a fenyegető veszély jelképeként. A szólás eredetét megtudhatjuk a Magyar szólások és közmondások szótárából. Eszerint II. Dionüszosz, Szürakoza zsarnoka súlyos, meztelen kardot függesztett lószőrszálra kegyeltjének, Damoklésznak  a feje fölé, amíg az uránál lakmározott, hogy emlékeztesse arra, hogy jólét, hatalom, pompa közepette is állandóan veszélyben élünk.

Ha már az első példamondatunkban szerepelt a summa kifejezés, akkor nézzük meg közelebbről, ugyanis ezzel kapcsolatban is előfordulnak bizonytalanságok. A summa latin jövevényszó, és természetesen pénzösszeget jelent. A szó –s melléknévképzős származéka az elavulóban lévő summás, amelynek jelentése idénymunkás, oly módon keletkezett, hogy a summások a napszámosokkal ellentétben nem naponként kapták a fizetésüket, hanem egy összegben. Ugyanakkor a –z képzős alakja a summáz, ami a Magyar értelmező kéziszótár szerint kissé régies szavunk, azt jelenti, hogy összegez, összefoglal. A sommás melléknév jelentése pedig: meggondolatlanul vagy túlzóan nagyvonalú, a részletekkel nem törődő, például vélemény.

A következő mondatban, amely a Ghymes együttesről szól, egy szólás hibás használatával találkozhatunk, igaz, ennek a háttérismerete is a régebbi időkre nyúlik vissza.

Tavaly ilyenkor félreverték a vészharangot, alig egy év alatt újra lendületbe jöttek, az idén már a jövőre kacsintva ünnepelnek.

Nos, ahogy Felde Györgyi egy 1989-es tanulmányában megírta, a vészharang félreverésére a legnagyobb fenyegetettségben sem volt sohasem szükség. A vészharang ugyanis régi várak vagy városok őrtornyában elhelyezett, jól megkülönböztethető kongású harang volt, amelyet ellenséges támadás, tűzvész, árvíz vagy más veszély közeledtekor húztak meg, szabályos ritmusban. Ott viszont, ahol hiányzott a külön e célra rendszeresített jelzőeszköz, más megoldást választottak: a meglévő s egyéb alkalmakkor is használatos harangot veszély esetén a megszokottól eltérő módon kondították meg, félreverték, hogy az érintettek kihallják belőle a figyelmeztetést. Tehát aki valódi vagy képzelt veszedelemre figyelmezteti a nyilvánosságot, az vagy meghúzza a vészharangot, vagy félreveri a harangot.

Hallgassuk meg az egyik futballedző nyilatkozatát, amiben valami nem stimmel.

A levezető tréninget követően a légiósok és a nem helyben élők útilapuként egyéni edzésprogramot kapnak.

A tréner nyilván az útilaput köt a játékosok talpára szólásra gondolt. Igen ám, de annak viszont az a jelentése, hogy kiadja valakinek az útját, elbocsátja az állásából, meneszti. Nyilván ezt sem akarta az edző, hiszen akkor a tavaszi idényre nem maradt volna futballistája. Tehát tévesztett, s azt akarta mondani, hogy útravalóul, otthonra edzésprogramot kaptak a játékosok.

S végül egy olyan mondat következik, amit az újságíró aligha gondolt végig. Egy megyei program beharangozójából következik egy részlet.

A programok egészen vasárnapig tartanak, s minden korosztálynak kínálnak látnivalót. A vigalmi negyedben vidámpark, mobil mászófal, lovaglás, íjászbemutató várja az érdeklődőket.

Nos, az esti vagy éjszakai pillangók, akik bájaikat árulják a kijelölt helyen, azaz a vigalmi negyedben, aligha vágynak mászófalra, a vigalmi negyed pedig a gyerekeknek még túl korai lenne.

(A kép forrása: www.telegraph.co.uk )

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése