Nagy György

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-110_nagy_gyorgy.jpgNagy Györgynek az élete kétszer is Szakolyban kezdődött. Először, amikor ’51-ben megszületett, másodszor pedig, amikor tizenkilenc évesen könyvelő lett a helyi termelőszövetkezetben.

Kisparaszti családba született, a szülők alig hat hold földön gazdálkodtak. Szükségszerűségből vagy kényszerűségből, beléptek a termelőszövetkezetbe. Azt az életet élték, amit sok ezer család ezekben az esztendőkben.

A fiatalember a nyolcadik osztály befejezése után a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági technikum pénzügyi tagozatára ment tanulni. Négy esztendő múlva a járási tanács a nagykállói Virágzó Föld Termelőszövetkezetbe helyezte gyakornoknak. Három hónap múlva a szakszövetkezetbe került könyvelőnek. 1970-ben Szakolyban lett főkönyvelő. Igaz, a téesz nem volt valami nagy, mert összesen húsz taggal gazdálkodtak, s az ügyviteli teendőket is mindössze ketten látták el.

Itt sem tölthetett hosszú időt, mert elvitték katonának. Igaz, a megyében maradt, Nyírteleken szolgált a páncélosoknál. Amíg katonáskodott, összevonták a szakolyi és a nagykállói termelőszövetkezetet. A régi beosztásába nem mehetett vissza, ezért az építőipari részleg anyaggazdálkodója lett. ’73 áprilisában beköltözött Nyíregyházára. Úgy döntött, hogy önálló életet kezd, a maga erejére támaszkodik. A gumigyárban talált munkát, anyaggazdálkodóként dolgozott.

1973-ban kötött házasságot Katkó Judittal, akivel azonos iskolatípusba jártak, ismerték is egymást, de a közelibb ismeretség nem innen datálódik. ’74-ben született Krisztina lányuk, négy évvel később Tibor nevű fiuk. Ezekben az években sokat tanult. Elvégzett egy felsőfokú raktárgazdálkodási tanfolyamot, mérlegképes könyvelő lett.

1985-ben Tuzsérra került, a Taurus Carbonpack leányvállalat vezetője lett. Kilenc évig járt ki naponként Nyíregyházáról. Tartalmas, gazdag évek voltak ezek. Sikerült virágzó céget létrehozni, de voltaképpen itt szerezte meg azokat a vezetői tapasztalatokat, amelyeket most, a jelenlegi családi vállalkozásban is remekül tud hasznosítani. Akik a Carbonpacktól elkerültek, s azóta önálló úton járnak, mind, kivétel nélkül megállják a helyüket.

A rendszerváltozással új helyzet teremtődött. Nagy György is több vállalkozásban vett részt, de akkor is úgy érezte, a legjobb az lenne, ha teljesen önállósíthatná magát, ha nem függne csak a piaci körülményektől. Ez a szándék az évek alatt fokozatosan megvalósult, létrejött két családi vállalkozás. A Kréta Kft. vegyianyag-nagykereskedelemmel foglalkozik, ennek ő az ügyvezető igazgatója, a Sóstó-Trade Kft. nyílászárókat állít elő. Ennek a vezetője a felesége. A két cég ebben az évben sikeresnek mondható, az egyik fél évben a Kréta, a másikban a Sóstó-Trade volt eredményesebb.

A családi vállalkozások egyik legfontosabb sajátossága, hogy leegyszerűsödik a döntési mechanizmus, elmaradnak a különböző egyeztetések, gyorsan lehet dönteni. Ez pedig a mai piaci körülmények között egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Egyértelmű az is, hogy a cégekben képződött nyereséget nem „élik” fel, hanem visszaforgatják, mert mindkét céget hosszú életűre tervezik. Ők is szeretnének megélni az itt végzett munkából, de arra törekszenek, hogy a gyerekeik számára is megélhetést nyújtson. Krisztina lányuk már aktívan részt vesz a munkából, remélhetőleg a fiuk is itt dolgozik majd.

Nagy György és felesége is egyetértenek abban, hogy a jelenlegi kormányzati döntések nem nagyon mondhatók vállalkozáspártiaknak. Magasak a hitelkamatok, hiányzik a kiszámíthatóság, az előre tervezhetőség. Mindezek a körülmények nehezebbé teszik a gazdálkodást, de a vállalkozók egyik fontos tulajdonsága a gyors alkalmazkodás. Így vannak ezzel Nagy Györgyék is.

Azt tapasztalják, hogy jelentős mértékben megnőttek az építkezés költségei, így a rosszabb minőségű nyílászárókat keresik jobban. Ezen lehet sajnálkozni, de nem lehet mit tenni. Képesek lennének sokkal korszerűbb, jobb minőségű termékek előállítására is, de azok iránt elég csekély a kereslet.

Amit most csinálnak, azok is megfelelnek a követelményeknek, hiszen Kermi-engedélyük van, de nem tartoznak a csúcsszínvonalba. Remélhetően javulnak az életkörülmények, jön a fellendülés, és akkor több gondot lehet fordítani a korszerűségre is.

A családi vállalkozásoknak megvan az a hátrányuk, hogy nem nagyon lehet kilépni belőlük. Gyakorlatilag nincs munkaidő, mert akkor kell elvégezni a munkát, amikor szükség van rá. Márpedig itt egy kézben összpontosul a piackutatás és az anyagbeszerzés, a menedzsment és az értékesítés. Mindezek állandó elfoglaltságot jelentenek. Talán a téli hónapokban van egy kis pangás, de akkor meg a zárásra kell készülni, meg kell tervezni a következő esztendőt, terveket, elképzeléseket kell kialakítani, mert Nagy György és felesége, Judit asszony a jövőre gondolnak. Ezért is vásárolták meg a telephelyet és töprengenek a fejlesztésen. Ez a piaci verseny lényege is, mert nem szeretnének lemaradni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése