Nagy György

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-110_nagy_gyorgy.jpgNagy Györgynek az élete kétszer is Szakolyban kezdődött. Először, amikor ’51-ben megszületett, másodszor pedig, amikor tizenkilenc évesen könyvelő lett a helyi termelőszövetkezetben.

Kisparaszti családba született, a szülők alig hat hold földön gazdálkodtak. Szükségszerűségből vagy kényszerűségből, beléptek a termelőszövetkezetbe. Azt az életet élték, amit sok ezer család ezekben az esztendőkben.

A fiatalember a nyolcadik osztály befejezése után a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági technikum pénzügyi tagozatára ment tanulni. Négy esztendő múlva a járási tanács a nagykállói Virágzó Föld Termelőszövetkezetbe helyezte gyakornoknak. Három hónap múlva a szakszövetkezetbe került könyvelőnek. 1970-ben Szakolyban lett főkönyvelő. Igaz, a téesz nem volt valami nagy, mert összesen húsz taggal gazdálkodtak, s az ügyviteli teendőket is mindössze ketten látták el.

Itt sem tölthetett hosszú időt, mert elvitték katonának. Igaz, a megyében maradt, Nyírteleken szolgált a páncélosoknál. Amíg katonáskodott, összevonták a szakolyi és a nagykállói termelőszövetkezetet. A régi beosztásába nem mehetett vissza, ezért az építőipari részleg anyaggazdálkodója lett. ’73 áprilisában beköltözött Nyíregyházára. Úgy döntött, hogy önálló életet kezd, a maga erejére támaszkodik. A gumigyárban talált munkát, anyaggazdálkodóként dolgozott.

1973-ban kötött házasságot Katkó Judittal, akivel azonos iskolatípusba jártak, ismerték is egymást, de a közelibb ismeretség nem innen datálódik. ’74-ben született Krisztina lányuk, négy évvel később Tibor nevű fiuk. Ezekben az években sokat tanult. Elvégzett egy felsőfokú raktárgazdálkodási tanfolyamot, mérlegképes könyvelő lett.

1985-ben Tuzsérra került, a Taurus Carbonpack leányvállalat vezetője lett. Kilenc évig járt ki naponként Nyíregyházáról. Tartalmas, gazdag évek voltak ezek. Sikerült virágzó céget létrehozni, de voltaképpen itt szerezte meg azokat a vezetői tapasztalatokat, amelyeket most, a jelenlegi családi vállalkozásban is remekül tud hasznosítani. Akik a Carbonpacktól elkerültek, s azóta önálló úton járnak, mind, kivétel nélkül megállják a helyüket.

A rendszerváltozással új helyzet teremtődött. Nagy György is több vállalkozásban vett részt, de akkor is úgy érezte, a legjobb az lenne, ha teljesen önállósíthatná magát, ha nem függne csak a piaci körülményektől. Ez a szándék az évek alatt fokozatosan megvalósult, létrejött két családi vállalkozás. A Kréta Kft. vegyianyag-nagykereskedelemmel foglalkozik, ennek ő az ügyvezető igazgatója, a Sóstó-Trade Kft. nyílászárókat állít elő. Ennek a vezetője a felesége. A két cég ebben az évben sikeresnek mondható, az egyik fél évben a Kréta, a másikban a Sóstó-Trade volt eredményesebb.

A családi vállalkozások egyik legfontosabb sajátossága, hogy leegyszerűsödik a döntési mechanizmus, elmaradnak a különböző egyeztetések, gyorsan lehet dönteni. Ez pedig a mai piaci körülmények között egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Egyértelmű az is, hogy a cégekben képződött nyereséget nem „élik” fel, hanem visszaforgatják, mert mindkét céget hosszú életűre tervezik. Ők is szeretnének megélni az itt végzett munkából, de arra törekszenek, hogy a gyerekeik számára is megélhetést nyújtson. Krisztina lányuk már aktívan részt vesz a munkából, remélhetőleg a fiuk is itt dolgozik majd.

Nagy György és felesége is egyetértenek abban, hogy a jelenlegi kormányzati döntések nem nagyon mondhatók vállalkozáspártiaknak. Magasak a hitelkamatok, hiányzik a kiszámíthatóság, az előre tervezhetőség. Mindezek a körülmények nehezebbé teszik a gazdálkodást, de a vállalkozók egyik fontos tulajdonsága a gyors alkalmazkodás. Így vannak ezzel Nagy Györgyék is.

Azt tapasztalják, hogy jelentős mértékben megnőttek az építkezés költségei, így a rosszabb minőségű nyílászárókat keresik jobban. Ezen lehet sajnálkozni, de nem lehet mit tenni. Képesek lennének sokkal korszerűbb, jobb minőségű termékek előállítására is, de azok iránt elég csekély a kereslet.

Amit most csinálnak, azok is megfelelnek a követelményeknek, hiszen Kermi-engedélyük van, de nem tartoznak a csúcsszínvonalba. Remélhetően javulnak az életkörülmények, jön a fellendülés, és akkor több gondot lehet fordítani a korszerűségre is.

A családi vállalkozásoknak megvan az a hátrányuk, hogy nem nagyon lehet kilépni belőlük. Gyakorlatilag nincs munkaidő, mert akkor kell elvégezni a munkát, amikor szükség van rá. Márpedig itt egy kézben összpontosul a piackutatás és az anyagbeszerzés, a menedzsment és az értékesítés. Mindezek állandó elfoglaltságot jelentenek. Talán a téli hónapokban van egy kis pangás, de akkor meg a zárásra kell készülni, meg kell tervezni a következő esztendőt, terveket, elképzeléseket kell kialakítani, mert Nagy György és felesége, Judit asszony a jövőre gondolnak. Ezért is vásárolták meg a telephelyet és töprengenek a fejlesztésen. Ez a piaci verseny lényege is, mert nem szeretnének lemaradni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése