Lőrincze a csontozóban

butcher_drawing.jpgNyelvészkörökben gyakran hallani anekdotákat, történeteket régi nagy nyelvészekről. Az egyik legismertebb talán az, amelyik Bugát Pálról, a nagy nyelvújítóról szól, hiszen olvasható volt a Magyar Nyelv folyóiratban.

A nyelvújítás korában volt viszonylag gyakori az úgynevezett szóösszerántás mint szóalkotási mód, ami azt jelenti, hogy két szónak csonkítva csak egy-egy része kapcsolódik össze. Például a cső és orr szóból a csőr, a levegő és ég szóból a lég jött létre. Egyébként a 19. század első felében minden héten nyelvészkedő ülés volt a Magyar Tudós Társaságban. Bugát Pál mint aktív tag itt hangoztatta azt az elvét, hogy egységes dolgot egységes szóval, ne összetétellel fejezzünk ki. Így például a dióhéj tulajdonképpen a diónak az inge, így az egység kedvéért mondhatnánk azt, hogy ding. Báró Eötvös József is jelen volt ezen az ülésen, s amint ezt a furcsaságot meghallotta, kérdéssel fordult Bugáthoz: – Ha ezt a módszert elfogadjuk, tehát a dióing legyen ding, akkor mi lesz a fiúingből?

Ha már szóba került a Magyar Nyelv folyóirat, említsük meg azt, hogy egykoron Pais Dezső volt a főszerkesztője. Az egyik alkalommal, ha igaz, a szerkesztőbizottságnak büszkén mutatta a folyóirat legfrissebb számát, mondván, íme, uraim, ez egy helyesírásilag és minden szempontból hibátlan szám. Nincs benne egyetlen hiba sem. A csattanó előtt el kell mondani, hogy Pais Dezső vezetékneve hagyományos írásmódú, tehát úgy írjuk, hogy Pais, és úgy ejtjük, hogy pajzs. Az ominózus bejelentés után az egyik szerkesztőbizottsági tag hamiskás mosollyal mutatott a címlapra, s bizony a főszerkesztő neve hibásan volt írva: nem Pais, hanem Pasi Dezsőnek.

A harmadik anekdota Lőrincze Lajoshoz fűződik, aki már életében olyannyira népszerű volt, hogy szólás is kialakult a nevével: „Csókoltassa Lőrincze.” Ez akkor hangzott el, amikor valaki hibásan, vagy még pontosabban: nem a helyzethez illő kommunikációs fordulattal, kifejezéssel élt.

Egyébként tanulságos kérdés, hogy vajon ismerik-e a nevét, emlékeznek-e rá a mai fiatalok? Nos, be kell látni, és tudomásul kell venni, hogy egyre kevésbé. Ezt az is igazolja, hogy egy dolgozatban a főiskolai hallgatók még ekképp is leírták a nevét: Lőrinc-e Lajos. Nem volt kérdőjel a végén. Sőt volt, aki „csúsztatott”, és Lőrincz L. Lászlónak aposztrofálta… Egyik kollégám mesélte, hogy a „mester” egy alkalommal a Húsipari Vállalatnál tartott előadást Nyíregyházán. Ez volt az ismeretterjesztés (h)őskora!. Jól emlékszem, igazi diszpécserirodává alakult át a Magyar Nyelvészeti Tanszék, hiszen több mint száz előadást tartottak a kollégák, s bizony nagyon kellett figyelni, hogy mindenki oda és akkor menjen, ahová és amikorra hívták.

Visszatérve az anekdotához, tehát Lőrincze Lajos a Húsipari Vállalatnál tartott előadást.  Néhány diák azonban elkésett, és lihegve kérdezte a portástól: – Itt van már Lőrincze Lajos? Mire a kapuőr így kérdezett vissza: – A csontozóban vagy a füstölőben dolgozik?

(A kép forrása: itsnotbadatall.com)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése