Lakatos István

Vállalkozó-politikus,

Kisvárda

szszb_07-110_lakatos_istvan_1.jpgNagy fába vágta a fejszét, de sokan drukkolnak, hogy sikerüljön a terve. Be akar jutni a parlamentbe, hogy képviselje a munkanélkülieket, a kisebbséget, a hátrányos helyzetűeket, a kisnyugdíjasokat. Ő Lakatos István, Kisvárda és Záhony térségének országgyűlési képviselőjelöltje. Jó megjelenésű, kreol bőrű, roma származású férfi. A közéleti munkában már jókora gyakorlata van, eséllyel indul. Megyénk képviselőjelöltjeinek népes táborában ő az egyedüli roma származású. Mondhatni, fehér holló…

Képesített kőművesmester a szakmája, de a debreceni építőipari technikumban több építőipari gép kezelését megtanulta, vizsgákat is tett. Most is tanul egy tanfolyamon: üzletvezetői vizsgára készül. Merthogy bővíteni akarja kereskedelmi tevékenységét, a családi vállalkozást. Annak idején a jó hírű Épszer-nél kereste kenyerét. Kőművesként vett részt lakások, sőt lakótelepek építésében. Nem törődött az előítéletekkel, a megjegyzésekkel, szorgalmasan, megbízhatóan végezte munkáját.

Többször is kapott Kiváló Dolgozó kitüntetést. Szorgalma, szervezőkészsége révén brigádvezető lett. Az általa vezetett brigád többször is elnyerte az aranykoszorús címet. Munka után meg hétvégeken is dolgozott, másodállásban kiváltotta az iparos engedélyt. Meg sem várta a rendszerváltást, a privatizálást, 1987-ben vállalkozóvá vált. Azóta is építési vállalkozóként keresi kenyerét. A környéken lakások, otthonok épülnek a keze munkája nyomán. Egy panziót, illetve egy presszót is működtet.

A felesége korábban a Zöldért Vállalatnál dolgozott, most az otthoni teendőket látja el, összetartja a népes családot. Három nagy, derék fia van. István és Attila az építési vállalkozásban tevékenykedik, Zsolt a vendéglátást segíti. A Pista felesége, vagyis a menye kereskedelmi iskolát végzett, természetesen ő „viszi” a boltot.

Lakatos István nem most ismerkedett meg a politikával, a közéleti munkával, nem valamiféle karriervágy fűti, hogy indult a képviselői választásokon. Az elmúlt rendszerben a Hazafias Népfrontban végzett közéleti munkát. Bő három évvel ezelőtt mód nyílt a kisebbségi önkormányzatok megalakítására. Városában, Kisvárdán őt választották a cigány kisebbségi önkormányzat elnökévé. Ebben a minőségében azóta is fáradozik a romák érdekében.

Áldásos tevékenységére nemcsak a romák figyeltek fel. A választási kampány kezdetén több párt képviselője megkereste különböző ajánlattal. A Magyar Demokrata Néppárt ajánlatát, támogatását fogadta el. Hogy miért éppen ezt? Ez a párt az országos programjában komolyan meghirdette, hogy tenni kíván a kisebbségek érdekében. S ugyebár megyénkben, Kisvárda térségében is nagy számban élnek a kisebbséghez tartozók. Van mit tenni értük, illetve az érdekeikben. A párt országos elnöke a kampány idején Kisvárdán járt és nagygyűlést tartott. Természetesen Lakatos Istvánnal is elbeszélgetett. A nagygyűlésen megyénk 27 településének cigányegyüttese színes kultúrműsort adott az egybegyűltek legnagyobb gyönyörűségére. Ezt a nagyszabású rendezvényt, ezt a műsort a Kisvárdai Cigány Kisebbségi Önkormányzat Szervezte és rendezte. Lakatos Istvánt az említett párt megyei listájára is felvették, mégpedig elsők között. Adódik a kérdés: ha bekerül a parlamentbe, hogyan politizál majd a romák érdekében?

Tudja, hogy bőven lesz (illetve lehet) tennivalója. Minden igyekezetével azon lesz, hogy a romák többsége a munkából, a fizetéséből éljen meg és ne szociális juttatásokból. Szeretné feleleveníteni a hagyományos cigány foglalkozásokat, de olyan tömeges munkahelyeket is szeretne, ahová a romákat is felvennék, s a felvételeknél nem lenne hátrányos megkülönböztetés. A fölösleges átképzéseket eltörölné, szakmát adna sok roma fiatal kezébe. Az oktatási minisztériumban igyekezne elintézni, hogy az általános iskolákban ne legyenek külön cigányosztályok, az integrálódás híve. Szeretné, ha minél előbb az utolsó putri is eltűnne a föld színéről.

Sajnálja, hogy az illetékesek nem szavazták meg a kisebbségek népesség szerinti parlamentbe jutását. A halasztásért, a halogatásért az országos önkormányzatot is hibáztatja. Elkeseríti, hogy a cigány vezetők sem országos, sem megyei szinten nem fognak kellően össze. Hiszi és vallja: Magyarországon jelentős azoknak a cigány származású értelmiségieknek és egyéb kategóriába tartozó cigányoknak a száma, akik méltán, európai módon és szinten tudnák képviselni a cigányságot a parlamentben. Reméli, ha bekerül, nem ő lesz ott egyedül roma származású.

E könyvrészlet írásakor még nem tudni az eredményt. Kérdés tehát: hol és hogyan politizál, ha nem kerül be a parlamentbe? Válasza: Kisvárdán és Nyíregyházán a kisebbségi önkormányzatban és az őszi választások után a megyei közgyűlés tagjaként is tenni akar választóiért. Használni akar, nem tündökölni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése