Kropkóné Popovics Tímea

Főnővér

Kisvárda

szszb_31_tk_kropkone_popovics_timea_1000.jpgHirtelen fékezett egy autó a gyanútlanul sétáló család mellett. Kiugrott belőle egy fiatalember, és nem győzte megköszönni a gyors segítséget, a gondos és szakszerű ellátást, amit a kisvárdai kórház sürgősségi osztályán kapott Kropkóné Popovics Tímeától. Megnyugvással érzékelte vasárnap délutáni sétáján a család, hogy hónapok elteltével is örömmel gondol az édesanyára az elégedett beteg. De büszke is volt a két fia, Gábor és Bence a mamájukra. A férj, Kropkó Gábor agyán is átfutott, a sokszor erőn felül végzett, magas szintű szakmai ellátásra, a figyelemre, a visszakapott esélyre akkor is emlékeznek az egykori paciensek, amikor elcsitultak a viharfelhők és elmúlt a közvetlen életveszély.

A Sürgősségi Osztály főnővére egy pillanatra felidézi a gyermekkora meghatározó élményeit: gyakran vitték szülei az orvoshoz, ahol ő is félt, és soha nem felejti el, amikor a nővérkék megnyugtatták, elmagyarázták, mit csinálnak, és érezhetően enyhült a benne dúló feszültség. Amikor pályát választott, nem volt kérdés, hogy az egészségügyet tekinti majd második otthonának. Az 1975. április 1-jén született osztályvezető főnővér ma is hálás a sorsnak, hogy ide vezérelte. Szülei, Kocsis Borbála (62) és nevelőapja Németh Béla (67) ma is büszkék a lányukra, hogy egy átlagon felüli gyorsaságot, megbízhatóságát, precizitást igénylő hivatást gyakorol, a betegek és a kórház vezetői megelégedésére. Férje, Kropkó Gábor logisztikai szakember, és mellette egy könyvkiadónál tipográfus. Két fiuk közül az idősebb, Gábor a kisvárdai Szent László Gimnáziumban tanul, informatikusnak készül. Bence 12 éves, hatodikos.

Tímea Nyíregyházán, a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1993-ban. Ezután hazajött Kisvárdára, és a Felső-Szabolcsi Kórházban aneszteziológiai munkakörben helyezkedett el. Megszerezte az aneszteziológiai szakasszisztensi képesítést, majd az Egészségügyi Főiskola egyik legkeresettebb szakán, egészségügyi ügyvitelszervezésből vette át diplomáját 2003-ban. A Sürgősségi Betegellátó Osztályra helyezték, főnővéri beosztásba, s ha már idekerült, itt is megtette a saját magától elvárható minimumot, sürgősségi szakápolói végzettséggel bővítette ismeretei körét. A tanulást – akárcsak a nyugati országokban szokás – Timi is életre szólóan képzeli el: ezért újból beült a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karára, és diplomás ápolóként végzett 2013-ban.

A vele született temperamentumára és beleérző képességére, valamint a gyors döntések meghozatalára legalább annyira szüksége van a Sürgősségi Osztályon, mint a munkatársai betanítására, tevékenységük ellenőrzésére. Közben naponta sok beteg érkezik – felét a mentő hozza, fele saját lábán – és gyorsan osztályozzák, hogy traumás vagy belgyógyászati probléma miatt került valaki hozzájuk. Meglepően sok a stroke-os, a szélsőséges időjárás nem kíméli még az egészségeseket sem. Azt is tudják, mikor osztják a segélyt a városban, ilyenkor megnő a túlzott alkoholfogyasztás miatti esetek száma. Az alkoholizmus egyébként is temérdek egyéni és családi tragédia okozója. Az osztályon sok a lélegeztetett beteg, aki teljes ellátást igényel.

Társadalmunkat szétfeszítő, súlyos kérdések megoldását is sokan remélik a Sürgősségi Osztályon. Magányos emberek, nagy pakkot cipelve érkeznek, mintha szanatóriumba jönnének. Lelkük mélyén örülnek az orvos szavainak, sajnos, bent kell maradniuk. De legalább nem lesznek egyedül!

Sikerélményt is bőven nyújt az osztály. Megdöbbennek a szakemberek, amikor fiatal, ám eszméletlen pacienst hoz a mentő. Megkönnyebbülnek, amikor az újraélesztés után visszahozzák az illetőt. Tarol az infarktus, és a leggondosabb ápolás és szakszerű ellátás mellett is magas a halálozás.

Szinte már reszketnek az itt dolgozók az iskolai szünetektől, amikor a szülői felügyelet is sokszor hiányzik. A gyerekek egy része keresi a módosult tudatállapotot, akár az interneten is rendelhet magának bódító szert. Ha nincs meg a szülő részéről az ellenőrzés, hol voltál, kivel töltötted az időd, ha hiányzik a bizalmas kapcsolat, a haveri kör tévútra kormányozhatja a még kiforratlan személyiségű fiatalt. A tizenévesekkel még szót értenek, de az ereje teljében levő fiatal, tanulatlan felnőttek többsége már kevésbé befolyásolható az elfogadott irányba. A társas kapcsolatok hiányát a magányosságra is visszavezethetik, nincs kivel ünnepelni és a hétköznapokat megélni.

Ennek ellenére nem szociológiai, lélektani esettanulmányokra fordíthatják itt az idejüket az orvosok, ápolók, asszisztensek. Rövid időn belül dől el, kinek, merre tovább. Például vese-, vagy epekő, felállítják a diagnózist, infúziót adnak, receptet írnak és hazaengedik a beteget.

Kropkóné Popovics Tímea örül, hogy a szívéhez, lelkéhez közelálló hivatást gyakorolhatja.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése