Kovács Lajosné

Az „Együtt az úton” Közhasznú Egyesület elnöke,

Nyíregyháza

szszb 27 tk Kovács Lajosné.jpgAmikor valahol a világban a szociális háló vészesen sok helyen kiszakad, akkor az elesettek, a gyámolításra és segítségre szorulók túlélési esélyeit olyan civil szervezetek szolgálják, amiket mindössze egy cél vezérel: segíteni a rászorulókon! Teszik ezt emberbaráti szeretettől vezérelten, vagy csupán azért, mert sejtik, tudják valahol a lelkük mélyén azt, amit sokan önmaguknak sem mernek bevallani: én is kerülhetek ilyen helyzetbe. S ki lesz az, aki majdan rajtam fog segíteni? Ki támogat akkor a mindennapjaimban? Ki segít megoldani ügyes-bajos dolgaimat a nagyhatalmú hivatalokban?

Ezekre a hétköznapi kérdésekre kapunk választ riportalanyunktól, Kovács Lajosnétól, az „Együtt az úton” Közhasznú Egyesület elnökétől.

Megnyugtató gondolatokkal kezdjük a beszélgetést: a rászoruló emberek túlnyomó többségét ma már valamilyen támogató-segítő szervezet vette szárnyai alá. A szervezetek sokféle indíttatásúak: vannak egyházi – karitatív célból létrehozott – egyesületek, de nagy azon civil tömörülések száma is, amelyeket csupán a segítő szándék, párosulva némi szakmai hozzáértéssel vezetett erre az útra. Ami egyáltalán nem sima, és főleg nem egyenes.

A segítők felkészültsége széles skálán mozog éppúgy, mint társadalmi összetételük vagy foglalkozásuk. A lényeg mindannyiukban egy: A SEGÍTŐ JÓ SZÁNDÉK!

Az elnök asszony nem erre a „pályára” készült hajdanán. A Nyíregyházi Főiskolán közgazdász diplomát szerzett, s azt követően a szomszéd megyében, Hajdúböszörményben szociális menedzserként végzett. Közben letette a közigazgatási szakvizsgáit is. Már ekkor érezhető volt, hogy valamikor, előbb vagy utóbb, véglegesen a szociális területen találkozunk majd vele.

Jó párt választott magának férje, Kovács Lajos személyében. Ő hasonló lelki beállítottsága révén mindenben támogatta és támogatja ma is neje munkáját, elképzeléseit. A Sors minden bizonnyal jó kedvében volt, amikor őket  „összeboronálta” egykoron.

Gyermekeik: Mária Mónika és Péter, jelenleg más-más úton járnak. Leányuk már férjezett, végzett jogász. Emellett tevőlegesen és aktívan segíti az egyesület munkáját. Férje, Hegedüs Sándor agrármérnök-jogász, tőle sem áll távol a családot vezérlő gondolat tevőleges megvalósítása. A második gyerek, Lajos Péter a Zelk Zoltán Általános Iskola tanulója. Az egyesületet 2006. májusában jegyezték be, a harmadik hónapban már működni is kezdett a „gépezet.” Kezdetben alapszolgáltatást biztosító tevékenységet – támogató szolgáltatást, valamint összevont szolgálatot – végeztek. Akkor ezek a segítő formák három településen: Vásárosnaményban, Jármiban és a megyeszékhelyen, Nyíregyházán működtek. Az egyesület rohamos fejlődését mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy napjainkra – 2010-re – már 72 településen végzik támogató-segítő tevékenységüket. Mi tartozik ebbe? Mintegy 240 ember ellátása, valamint az Aranyalma nevű nappali intézet üzemeltetése, ahol 95 főről gondoskodnak. Az elnök asszony néhány bevezető mondatából is kiolvasható: szereti az embereket, s őszinte szívvel teszi a dolgát azokért, akik valamilyen okból arra rászorulnak.

Az élet azonban változásokat sürgetett: mi legyen a gondozottak egész napjával? A megoldásért nem mentek a szomszédba: 2007-ben Jármiban szociális foglalkoztatót szerveztek és indítottak be. Itt különféle ajándék- és használati tárgyakat készítenek. Idén 32 főt nyaraltattak a Balaton mellett az Értelmi Fogyatékosok Érdekvédelmi Szervezetének (ÉFOÉSZ) segítségével. Ez a szervezet biztosítja a személyi-, míg a tárgyi feltételeket az egyesület oldja meg. A gondozást, illetve a támogatást már a gyerek hároméves korától megkezdik. Jelenleg ez a tevékenységük 20 rászorulót érint.

A 28 főállású dolgozó – közülük nyolcan jeltolmácsok is – szakképzett, így a megfelelő ismeretek birtokában tudnak egyéni és csoportos fejlesztést is végezni. Ez adott esetben személyre szabott teendőkkel is kibővülhet. A jelentősebb, közérdeklődésre számot tartó ünnepeket közösen tartják meg. Ennek keretében készítenek Mikulás-csomagokat, tanulnak meg karácsonyi énekeket a gondozottak. A nevelés egészségmegőrzéssel párosul. Erre a dolgozók is valamennyien nagyon ügyelnek. Az egyesület igyekszik lehetőségei szerint segíteni dolgozóit a maga eszközeivel: kerékpárokat vettek, benti étkeztetést, dolgozói utazási bérletet, tisztítószereket s világító mellényeket biztosít a kerékpárral közlekedőknek. Az eddig felsoroltakon túlmenően a szervezet tevékenységi körében megtaláljuk az időskorúak gondozásának formáját a „Házi segítségnyújtó szolgálat” keretei belül. Ez a tevékenységi forma zömmel Nyíregyházára jellemző.

A szabadidős rendezvényeik: közös kirándulások, mulatságok (farsang idején), a szüreti bálok mind-mind közkedveltek. Mindezek tükrében nem meglepő az a tény, hogy az „Együtt az úton” Közhasznú Egyesület szakmai körökben elismert szervezet.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése