Juhász Lászlóné

Óvodavezető,

Porcsalma

szszb_02-144_juhasz_laszlone.jpgRajongásig szeretni valakit vagy valamit − az élet leggazdagabb ajándékai közé sorolható. Ezt a képességet sajnos, sokan nélkülözik, ám akinek megadatik, az tűzön-vízen át imádja, például a szakmáját. Ezt a vonást családi örökségként könyvelheti el Juhász Lászlóné, született Bíró Mária, a porcsalmai óvoda vezető óvónője. Édesapja Bíró Sándor, Erdélyből elszármazott molnár, aki egy magánmalommal kereste a család kenyerét. Kék madárként kergette a valamikori saját malom álmát, de a sors nem részeltette ebben a kegyben.

Édesanyja, Oláh Mária. Két féltestvére született, Fegyvári László Gyálon, Fegyvári Gusztáv Szigetszentmiklóson él. Általános iskoláit Porcsalmán és Csengerben járta, majd Kisvárdán a középfokú óvónőképzőt végezte el 1958-ban. A megyei tanács Porcsalmára helyezte, albérletben lakott. Még most is szívesen gondol vissza kedves munkatársára, Habarics Sándorné, Kálmán Ilonára, aki sajnos, a nyugdíjazása után meghalt. Az egyik óvodai részt egy ménistállóból alakították ki, a másik csendőrőrs volt. A ’70-es években egy épületben helyezték el a két csoportot, majd a községben Gyene-kastélynak ismert épület átalakítását követően költözött az óvoda a kastélyba. A növekedő igényeknek megfelelően folyamatosan bővítették az óvoda befogadó képességét, amely ötcsoportossá fejlődött. Marika óvó néni még jól emlékszik a kezdeti időkre, amikor a szülők azért nem hozták a gyerekeiket az óvodába, mert féltek, hogy elviszik őket.

Évek óta stabil a létszám, most 124 kisgyermeket oktatnak, nevelnek. ’90-ben új óvodai nevelési programot vezettek be, amely még gyermek-központúbb elveket fogalmazott meg. Módszerében kötetlenebb az itt létük, oldottabban tanulnak, ennek ellenére fegyelmezettebbek lesznek. Igaz, az óvónőknek alaposabban fel kell készülniük egy-egy foglalkozásra, viszont a gyerekek élvezik ezt a módszert. Sokkal erőteljesebb a szóbeli megnyilvánulásra késztetés. A személyes tapasztalat alapján Juhászné állítja: eredményesebb az új modell a korábbinál.

Korábban az iskolához tartozott az óvoda, 1980-tól függetlenített vezetőként tevékenykedik Juhász Lászlóné. A kollégái is nagyon szerettek itt dolgozni, s most már az egykori óvodásaik gyerekeivel foglalkoznak. Porcsalmának az átlagostól magasabb számú cigány származású lakosa van. Az ő körükben még napjainkban sem elfogadott igény gyermekeik óvodáztatása. Másfél évtizede foglalkozik munkatársaival egyetértésben és segítségével, nagyon intenzíven e szemlélet változtatásán. Az elmúlt évek munkája nyomán egyre többen járnak rendesen óvodába, „békéssé” vált a szülők óvónőkhöz való viszonya. A szükséges együttműködés a gyermek érdekében még kevés cigány származású családra jellemző, de a folyamatos, még lassú haladás biztató.

Marika Porcsalmán ment férjhez Juhász László építésztechnikushoz, aki a ktsz-ben műszaki vezető, majd elnök volt egészen a leszázalékolásáig. Marika férjével együtt nagy szeretettel és türelemmel ápolta, gondozta szüleiket betegségük idején, amely összességében tíz éven át tartott.

Lányuk, Gyöngyvér tanítónő és Debrecenben, Józsán élnek. A férje agrármérnök, Eszter lányuk 5, Dániel fiuk két és fél éves. Gyöngyvér a tanítóképző gyakorló iskolájában gyakorlatvezető tanító. Nagy öröm volt számára, hogy tanítónő lánya debreceni kis tanítványait kirándulásra Porcsalmára vitte, hogy ismerjék meg szépségét, találkozzanak a szorgalmas, vendégszerető porcsalmai emberekkel. László fiuk építőipari szakközépiskolában végzett és a porcsalmai ktsz-ben helyezkedett el, majd a debreceni MEDICOR-ban művezetőként dolgozott. Felesége tanítónő, gyermekeik közül Tamás 9, Dóra 6 éves. Az édesanya soha nem múló fájdalommal gyászolja a fiát, aki egy balatoni nyaralás alkalmával vízibalesetetet szenvedett. Az unokák olyan gyakran látogatnak el a nagyszülőkhöz, ahogy csak tudnak. Élvezik a nyugalmat, a csendet. Juhász Lászlóné hálás a sorsnak, hogy azt a munkát végezheti, amit rajongásig szeret, akárcsak az édesapja a molnár szakmát. Levelezőn elvégezte az óvónőképző főiskolát Hajdúböszörményben. Számos továbbképzésen ismerte meg az óvodai nevelés aktuális kérdéseire adott szakmapolitikai, pedagógiai válaszokat. Meggyőződéssel vallja és hiszi a „Példabeszéd”-ekben sok évvel ezelőtt felfedezett idézetek mély igazságát és fontosságát:

„Őrizd meg, fiam, a szavaimat,
őrizd tanításom, mint a szemed fényét.
Kösd őket az ujjaidra
és írd fel a szíved táblájára!
Mondd a bölcsességnek:
A nővérem vagy
és az okosságnak:
Te meg a rokonom”

„… Gyermekeink gyermeke az öreg koronája, a gyermekek díszei meg az ősök.”

Marika folyamatosan olvassa a szakirodalmat, és általában is irodalomszerető. Meggyőződése, hogy az óvodapedagógusnak magas szinten művelt embernek és szakembernek kell lennie.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése