Ho­mon­nay Nán­dor

Nyu­gal­ma­zott is­ko­la­igaz­ga­tó, test­ne­ve­lő ta­nár,

Sá­tor­al­ja­új­hely

baz_03_162_homonnay_nandor_1.jpgA XX. szá­zad ma­gyar tör­té­nel­me hol meg­aláz­ta, hol fel­emel­te, oly­kor gro­teszk hely­ze­tek­be kény­sze­rí­tet­te és min­dig ke­mé­nyen dol­goz­tat­ta Sá­tor­al­ja­új­hely „egy­sze­mé­lyes in­téz­mé­nyét”, min­den­ki Nán­di bá­csi­ját.

Édes­ap­ja csend­ôr­ôrs­pa­rancs­nok volt Pa­rá­don, ta­ní­tó­nô vég­zett­sé­gû édes­any­ja (bár a „sors jó­vol­tá­ból” nem ta­ní­tott), a há­rom gyer­mek ne­ve­lé­sé­vel fog­lal­ko­zott, akik kö­zül Nán­dor, a „ki­csi” 1930. már­ci­us 4-én lát­ta meg a nap­vi­lá­got Pa­rá­don. Két nô­vé­re, any­juk pél­dá­ját kö­vet­ve, a pe­da­gó­gus pá­lyán él­te le éle­tét, ma már mind­ket­ten nyug­dí­ja­sok. A Ké­kes al­ján cso­dá­la­tos gyer­mek­ko­ra volt, a sí­zés mel­lett meg­ta­nult úsz­ni, kor­cso­lyáz­ni, te­ni­szez­ni.

A ne­gye­dik ele­mi el­vég­zé­se után ap­ját Kas­sá­ra he­lyez­ték, így a Pre­mont­rei Gim­ná­zi­um­ba járt négy évet. Itt gyô­zô­dött meg sí­tu­do­má­nyá­ról az Ot­ti­lián Du­ruttya Ist­ván test­ne­ve­lô ta­nár, aki meg­ha­tá­ro­zó sze­re­pet ját­szott ké­sôb­bi éle­té­ben, hisz az ô pél­dá­ját kö­vet­ve lett test­ne­ve­lô ta­nár. 1944-ben a front elôl a csa­lád Né­me­tor­szág­ba me­ne­kült, egy Bay­reuth mel­let­ti fa­lu­ban he­lyez­ték el ôket. 1945-ben, ti­zen­öt éves ko­ra el­le­né­re ap­já­val együtt in­nen ke­rült ame­ri­kai ha­di­fog­ság­ba, a lud­wig­sha­fe­ni tá­bor­ba. 1946-ban tér­tek ha­za és Mis­kol­con vé­gez­te el az ötö­dik, ha­to­dik osz­tályt, majd Új­hely­be, a Kos­suth-gim­ná­zi­um­ba ke­rült (be­so­ro­zott ka­to­na­ként a gim­ná­zi­um leg­idô­sebb di­ák­ja volt), amely ak­kor vált ál­la­mi in­téz­mén­­nyé a „pi­a­ris­ta múlt” után.

1951-ben érett­sé­gi­zett, és mi­vel jól tor­ná­zott (ab­ban az év­ben har­mad­osz­tá­lyú tor­nász­ver­senyt nyert), fel­vet­ték a Test­ne­ve­lé­si Fô­is­ko­lá­ra. Örö­me nem so­ká­ig tar­tott, hisz ôs­­szel ki­de­rült ap­ja csend­ôr­múlt­ja, így rö­vid úton el­tá­vo­lí­tot­ták a fô­is­ko­lá­ról. Sôt, mint meg­bíz­ha­tat­lan „C” ka­te­gó­ri­ást, 27 hó­nap­ra mun­ka­szol­gá­la­tos ka­to­ná­nak so­roz­ták be. Pusz­ta­vacs, Ta­szár, Uzsa, Ta­ta­bá­nya, Má­tyás­föld, az atom­ku­ta­tó in­té­zet (ka­to­nai lé­te­sít­mé­nyek épí­té­se) vol­tak a kü­lön­bö­zô ál­lo­más­he­lyek, mi­köz­ben ap­ja a bör­tön­ben ült.

Bár köz­ben ál­lan­dó­an pró­bál­ko­zott se­ho­vá nem vet­ték fel ta­nul­ni, vé­gül 1957-ben „tört meg a jég”: ké­pe­sí­tôz­he­tett a Sá­ros­pa­ta­ki Ta­ní­tó­kép­zô Fô­is­ko­lán, majd 37 éve­sen kezd­het­te meg ta­nul­má­nya­it a ta­nár­kép­zô fô­is­ko­la test­ne­ve­lés sza­kán, Nyír­egy­há­zán, ahol 1971-ben ka­pott dip­lo­mát. El­sô mun­ka­he­lye Bol­dog­kô­vár­al­ja volt, in­nen ke­rült át Sá­tor­al­ja­új­hely­be 1963-ban. Az Esze Ta­más Ál­ta­lá­nos Is­ko­lá­ban ta­ní­tó ok­le­vél­lel ta­ní­tot­ta a test­ne­ve­lést. Mi­vel ab­ban az idô­ben az „úri spor­to­kat” nem ked­vel­ték, ki­rán­dul­ni hord­ta gye­re­ke­it a he­gyek­be. Ko­ráb­ban ver­­seny­sze­rû­en sí­zett, a ma­gyar baj­nok­ság­ra is el­ju­tott, ott is­mer­ke­dett ös­­sze dr. Boda Pál gyer­mek­or­vos­sal, aki az új­he­lyi sí­zô­ket irá­nyí­tot­ta, és aki­nek a jó­vol­tá­ból tu­laj­don­kép­pen a vá­ros­ba ke­rült. Ha­ma­ro­san át­iga­zolt ver­se­nyez­ni a Sá­tor­al­ja­új­he­lyi Ki­ni­zsi­be, és be­kap­cso­ló­dott a vá­ros sport­éle­té­be is. El­sô­nek 1800 mé­ter hos­­szú, nyolc mé­ter szé­les pá­lyát épí­tet­tek a Ma­gas-he­gyen. El­kezd­te a sí­ok­ta­tást és a gye­re­kek tó­dul­tak hoz­zá, 70–80–100 gye­rek is volt egyi­de­jû­leg a szak­osz­tály­ban, ahol té­len edzés, nyá­ron pá­lya­épí­tés volt te­rí­té­ken. 1966-ban szer­vez­te meg az el­sô Té­li Út­tö­rô Olim­pi­át (en­nek utód­ja lett ké­sôbb a Di­ák­olim­pia), ame­lyen négy ver­seny­szám­ban 168 gyer­mek ver­seny­zett. Ezt még to­váb­bi ti­zen­egy kö­vet­te az or­szág kü­lön­bö­zô pont­ja­in (Kô­szeg, Zirc, Gyön­gyös), ahol ta­nít­vá­nyai si­kert si­ker­re hal­moz­tak. Köz­ben épült egy újabb pá­lya, két mû­le­sik­ló pá­lya, há­rom fu­tó­pá­lya, ród­li­pá­lya, vil­lany­vi­lá­gí­tás, asz­fal­to­zott út.

1997-ben az OTSH és a Sí­szö­vet­ség aján­dé­ka­ként kap­ták meg a tu­risz­ti­kai li­be­gôt, ame­lyet 2002 ja­nu­ár­já­ban avat­tak. Idô­köz­ben, 1973-ban elôbb igaz­ga­tó­he­lyet­tes, majd fél év múl­va igaz­ga­tó lett a Ka­zin­czy Fe­renc Ál­ta­lá­nos Is­ko­lá­ban, in­nen vo­nult nyug­díj­ba 1990-ben.

– Ne­kem, min­dig két em­ber he­lyett kel­lett dol­goz­nom – em­lé­ke­zik vis­­sza. – Szí­ve­sen ki­tö­röl­ném éle­tem­bôl az öt­ve­nes éve­ket, ame­lyek sok meg­aláz­ta­tást hoz­tak sze­mély sze­rint ne­kem is, a csa­lád­nak is. Itt, Új­hely­ben, ta­lál­tam olyan em­be­rek­re, akik erôt, hi­tet ad­tak, hogy nem sza­bad fel­ad­ni, nem sza­bad el­vesz­ni. A sport si­ke­re­ket ho­zott így ma a vi­lág leg­bol­do­gabb em­be­ré­nek ér­zem ma­gam.

Te­vé­keny­sé­gét a Ki­vá­ló Pe­da­gó­gus, 50 Év a Ma­gyar Sí­sport­ban, a Zemp­lé­ni If­jú­sá­gért, a Gyer­me­ke­kért ki­tün­te­tés­sel is­mer­ték el, és 1997-ben Sá­tor­al­ja­új­hely dísz­pol­gá­rá­vá vá­lasz­tot­ták. Mi­vel any­já­nak so­ha nem volt nyug­dí­ja, ró­la is, és ap­já­ról is ô gon­dos­ko­dott. Ô volt a csa­lád­fenn­tar­tó, így vi­szony­lag ké­sôn ta­lált a hely­ze­tet meg­ér­tô tár­sat. 1969-ben kö­tött há­zas­sá­got dr. Jób Klá­rá­val, be­ce­ne­vén Gyön­gyi­vel, aki­nek el­sô há­zas­sá­gá­ból szü­le­tett fia épí­tész­mér­nök. 1971-ben szü­le­tett kö­zös gyer­me­kük, Nán­dor ap­ja nyom­do­ka­in ha­lad­va test­ne­ve­lô ta­nár lett. Nán­di bá­csi ma is ok­tat­ja a sí­zés tu­do­má­nyát szep­tem­ber­tôl a kór­há­zi mû­anyag tan­pá­lyán, és ha meg­jön a hó, fel­kül­di gyer­me­ke­it a Ma­gas-hegy­re.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése