Hajnalné Bánóczi Enikő

Aljegyző,

Vaja

szszb_03-194_hajnalne_banoczi_eniko.jpgVaja tetszik nekünk, ezért itt szeretnénk letelepedni, gyökeret ereszteni − ezt a fontos és sokat mondó kijelentést tette Hajnalné Bánóczi Enikő, a nagyközség aljegyzője. A kijelentés azért is érdekes, mert a fiatalasszony hosszú utat tette meg, amíg átlépte a vajai polgármesteri hivatal küszöbét.

Átlépte és nem bánta meg. Remélni lehet: a nagyközség lakói jól járnak vele, hiszen a korát meghazudtoló hosszú úton gazdag emberi és szakmai tapasztalatokra tett szert.

Mit is lehetne róla írni? Hogy is rajzolhatnánk meg portréját? Hiszen kora miatt oly rövid az életútja. Mondhatjuk, hozzátehetjük: rövid, de érdekes. Mind e mellett arra kérte e könyvrészlet íróját, hogy olvassa el a helyi lap, a Vajai Híradó egyik oldalát, itt található az ő portrévázlata. „Ennek lényegét átveheti a könyvbe” − mondta kedves mosoly kíséretében. Valóban átvehetjük, főleg azért, mert a havilapban megjelent írás lényege azóta sem változott. Azonkívül a helyi lap csak egy hónapig él, aztán jön újabb lapszám helyette. A könyv viszont akár száz évet is megélhet a polcon, forgathatják unokák, dédunokák is. A helyi lapban megjelent portrénak ez volt a felcíme: Bemutatjuk a leendő aljegyzőt.

Íme a cikkből a kért idézet:

„A polgármesteri hivatalban a napokban egy kedves fiatalasszony tűnt fel, aki most ismerkedik a községgel, a hivatallal. Egyelőre igazgatási csoportvezető beosztásban dolgozik Hajnalné Bánóczi Enikő, de azzal az elképzeléssel alkalmazták, hogy ő lesz az önkormányzat aljegyzője.

Mátészalkán született, ott járt iskolába. Érettségi után egy évig Hodászon volt közigazgatási gyakornok, majd elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. 1985-ben az államvizsga után férjhez ment Hajnal Zsolthoz, s Nyírbélteken, a tanácson kóstolt bele a közigazgatási munkába. Onnan 1989-ben Karcagra költöztek, majd 1992-től az akkor önálló településsé vált Berekfürdőn választották jegyzővé. Két kislányt nevelnek. Nikolett nyolc, Kinga három éves.

− Hogyan került Vajára?

− Magam is megpályáztam a jegyzői állást. A megmérettetésben Ficsor László került fölénybe, azonban mint szakembert kértek, vállaljam el az aljegyzői állást.

− Miért éppen Vaját választották?

− Életrajzomból kiderül, hogy mátészalkai vagyok, egyetlen gyermek. Édesapám a közelmúltban meghalt, szerettem volna közelebb kerülni édesanyámhoz. A férjem is szabolcsi, pontosabban újfehértói, így közelebb költöztünk.

− Karcagon városban laktak. Nem okoz gondot, hogy falura költöztek vissza?

− Szeretek kertészkedni, a férjem mezőgazdász, s így természetes, hogy semmiféle gondot nem jelentett, hogy egy közismert községben telepedtünk le. Ráadásul igazán semmiféle gyökereink nem voltak Karcagon, könnyű volt helyet változtatni.

− Hogyan fogadták?

− Nagyon kedvesen. S már az első napok után kiderült az is, hogy vannak közös ismerőseink. Úgy érzem, a hivatalban sokat várnak tőlem és a jegyzőtől.

− Mennyire tehetnek ennek eleget?

− Jó értelemben véve ambiciózus vagyok, ezért szívesen végzem a munkámat. Berekfürdőn nekem kellett kialakítani egy hivatal működését, örültem az ottani feladatnak, de a honvágy hazahozott. Úgy gondolom, az lesz a legnehezebb, hogy mint mindenütt, itt is pénzhiánnyal küzd az önkormányzat, mégis eredményt kell elérnünk.”

A helyi újság nem említette, a könyvben hadd szerepeljen: 1995 áprilisától élnek Hajnalék Vaján. Kérdés: e néhány hét alatt hogyan fogadták be az emberek, miként illeszkedett be a kollégák közé. Mint mondja, az említett bemutatkozó portré sokat segített.

Azóta jobban ismerik a nagyközség lakói, többen köszönnek neki, megállnak vele beszélgetni, tudják, hogy ő az. Ő, az aljegyző.

A kedves, szimpatikus fiatalasszony tíz éve dolgozik a szakmában. Volt pénzügyi csoportvezető, igazgatási csoportvezető, tanulta, gyakorolta a gazdasági, pénzügyi, az igazgatási munkát. Mindennek nagy hasznát veszi aljegyzői munkája során. Mindig tudta, sosem felejtette el: bár számlákkal, aktákkal dolgozik, a számlák és az akták mögött emberek, emberi sorsok állnak. Mi a hobbija? A család − leköti a két gyermek, szeret olvasni. Két kutya és három macska is a családhoz tartozik.

A férje a helyi közhasznú társaságnál kamatoztatja szaktudását. Elhatározták, hogy itt vesznek házat. Végül ezt mondta: „Főleg rajtunk múlik, hogy jól érezzük-e magunkat Vaján.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése