Gazság és igazság

6a00e554dac0858833013484b2290d970c-800wi1.jpgKedvenc olvasmányaim a napilapokban az olvasói levelek, hozzászólások közül azok, amelyek az anyanyelvvel kapcsolatos véleményt tartalmaznak. Ezek a leggyakrabban az úgynevezett népi, nyelvi szemléletet tükrözik, gyakran laikus állásfoglalások. Különösen gyanúsak azok az írások, amelyek szavak eredetével foglalkoznak. Íme, az egyik:

Elveszett az „i” betű. Kezdem azt hinni, hogy a magyar ábécéből eltűnt ez a szépen csengő magánhangzó. Keresem az „i” betűt, de sajnos nem találom. Pedig szép magyar nyelvünkben van egy csodálatos szó: igazság, amelynek elején ott ékeskedik. Milyen különleges játék ez a betűkkel, szavakkal. Igazság – gazság, vagy éppen fordítva, gazság – igazság? Mindkét szó ugyanabból a tőszóból ered: GAZ.

Az helytálló, hogy a gaz szóból keletkezett a gazság szóképzéssel, azonban az nem, hogy az igazság ebből ered. A két szónak semmi köze egymáshoz. Az Etimológiai szótár tanúsága szerint a gaz szó eredete bizonytalan, elképzelhető, hogy szláv eredetű, például a bolgár vagy a szlovén gozd kifejezéssel van kapcsolatban, amelynek a jelentése erdő. Másrészt elképzelhető, hogy oszét jövevényszó a gaz. Az igaz szó viszont belső fejlemény, alapszava feltehetően a jog főnév egy régi nyelvi változata, a végződése a -z névszóképző. A jo > i hangváltozásra példa még az irgalom kifejezésünk többek között. Az igazság 1372 óta létezik a nyelvünkben, a gazság pedig 1621 óta.

Minderről Márton László: A nagyratörő című drámája jutott eszembe, amely nemcsak tartalmával és a magyar történelmet idéző izgalmas fordulataival nyeri meg az olvasót, hanem nyelvi leleményességével, gazdagságával, stílusosan szólva „nyelvretörő” voltával, játékos nyelvhasználatával.

Az egyik szójáték alapjául éppen a gaz főnév szolgál. A főszereplő, Zsigmond fejedelem így szól a vendéget kísérő szolgához:

És ez a szolga?

Mire az így válaszol:

Az vagyok, uram.

S ekkor Zsigmond így kiált fel:

Gaz vagy! Megtoldalak egy g betűvel.

Természetesen ez, mint korábban bemutattam, korántsem jelenti azt, hogy a gaz-nak az az névmás volna a szótöve, vagy a kettő között valamiféle kapcsolat lenne.

Egy másik példa ugyanebből műből. Az író szándékosan kettémetszi a szót. Íme, egy részlet abból a jelenetből, amikor Zsigmond megtudja, hogy a szászok meg akarják tagadni az adót:

Megtagadják? Levágom a tagot a tagadásról, és máris megadják.

Ha az újságban cikket megjelentető laikus nyelvész gondolatát kívánnánk érvényesíteni, akkor a tagadják és az adják szó között összefüggést kellene feltételezni. Csak azt nem tudom, miképpen magyarázhatnám meg azt, hogy a tag szavunknak, mint előtagnak, az a jelentése, hogy nem.

( A kép forrása: 500questions.files.wordpress.com)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése