Feledi Jánosné

Pénzügyi osztályvezető,

Kazincbarcika

baz_07_92_feledi_janosne.jpgSajószentpéteren született, majd bányászcsalád gyermekeként Kurityánban nőtt fel. Édesapja üzemi balesetben fiatalon, 1972-ben vesztette életét, és ezután édesanyjuknak kellett gondoskodnia róla és két fiútestvéréről. Általános iskolai tanulmányait Kurityánban végezte, különösen szép emlékei maradtak az első tanító néniről, Sipos Gyulánéról. Érdeklődési köre főként a reáltárgyakra terjedt ki, ezért a tanulást a nyíregyházi közgazdasági szakközépiskolában folytatta, és kollégistaként felejthetetlen négy évet töltött a Nyírség fővárosában. Pénzügyi szakon, közigazgatási szakirányon tanult, ami megalapozta jelenlegi hivatását. Középfokú államháztartási ügyintézői képesítést kapott az érettségi mellé. Jelentkezett a budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemre, ahonnan helyhiány miatt elutasították. Nem volt sok választása, a Szuha-völgyi Bányaüzemnél helyezkedett el, ahol tizenegy évig dolgozott. Volt aknaírnok, munkásellátási előadó, majd később könyvelő. Az üzemben ismerkedett meg férjével, házasságukból két gyermek született: Olga és János.

A gyes végét nem volt türelme kivárni, visszament munkahelyére, és jelentkezett a budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolára. Úgy gondolta, többre képes azoknál a munkaköröknél, mint amelyeket korábban végzett. Vonzotta a pénzügyi szakterületen megszerezhető magasabb szintű tudás lehetősége is. Feledi Jánosné Varga Olga alaposan felkészült a felvételire, így mégiscsak sikerült felsőfokú intézményben megmérettetnie magát, és pénzügyi szakon, költségvetési szakirányon tanult. Ebben az időszakban született meg János, így még nehezebben tudott helytállni a tanulásban, de édesanyja, aki 2006-ban töltötte be a 82. évét, mindenben segítette. Az üzemgazdász oklevelet végül 1984-ben szerezte meg, amikor már kongatták a vészharangot a bányaüzemek fölött. A környékbeli bányák közül többet bezártak, ekkor pályázatot adott be a Kazincbarcika Városi Tanács VB. Pénzügyi Osztály revizori munkakörére. Az öt jelentkező közül ő kapott lehetőséget a poszt betöltésére, amit 1985. február 16-ától 1986. április 1-jéig látott el. Ekkor a költségvetési csoportvezetői teendők ellátására kapott megbízást, a tényleges kinevezése pedig 1987 augusztusában történt meg. A felelős beosztás mellett tíz hónapon át végezte a pénzügyi osztályvezető feladatait is, utóbbi vezetői helyre egy pályázat elnyerése után, 1989 szeptember 15-én nevezték ki. Az osztály feladatkörébe tartozott a város és intézményeinek gazdálkodási, költségvetési, ellenőrzési, városfejlesztési területe, valamint a helyi adóztatás.

A rendszerváltást követően a polgármesteri hivatalnál a vezetői posztok betöltésére pályázatot írtak ki, ahol megpályázta a pénzügyi és városfejlesztési osztályvezetői beosztást. Három pályázó közül ő került ki győztesen, és 1991. április 1-jétől kinevezett osztályvezetőként végzi feladatát. 1993. január 1-jétől újabb átszervezésre került sor a polgármesteri hivatalban, ekkor feladatai közül kikerült a városfejlesztés, miközben az önkormányzati vagyongazdálkodással jóval nagyobb feladat hárult osztályára. A következő átszervezés 1995. április 1-jén következett be, aminek következtében az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodáshoz önálló osztályt hoztak létre. A pénzügyi osztály onnantól az önkormányzat és intézményei gazdálkodását, 2004-ig ellenőrzését és a helyi adóztatási feladatok ellátását végzi az osztályvezető felügyelete mellett.

1991-ben adótanácsadói képesítéssel gyarapította bizonyítványainak számát Feledi Jánosné, aki osztályán a szakmai tudás folyamatos szinten tartását, bővítését mindenkitől elvárja, sőt megköveteli beosztottjaitól.

Munkáját több magas rangú elismerés fémjelzi, a kiváló dolgozói kitüntetés mellett egy alkalommal tanácselnöki, egyszer pedig polgármesteri dicséretben részesült. Igen megtisztelő számára, hogy köztisztviselőként elsőként vehette át 2005-ben a „Pro Urbe Kazincbarcika” kitüntető díjat.

Gyermekei egyszerre, 1994-ben repültek ki a családi fészekből, és még egyedülállóak. Életük viszont nagymértékben rendezettnek tekinthető. Jánost 12 évesen vették fel a Magyar Táncművészeti Főiskola általános iskolájába, majd táncművész diplomát szerzett balett szakon. Eleinte a Győri Balett táncosa volt, jelenleg a Budapest Balettegyüttesben táncol és koreografál. Járja a világot, a társulattal gyakran lépnek fel külföldön. Olga a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerezte első diplomáját, utána pedig jogot végzett. Első munkahelye a kazincbarcikai művelődési központ volt, 2004. szeptember 1-jétől viszont a Magyar Táncművészeti Főiskola jogásza, és a rektorhivatal vezetője. Az édesanya büszke gyermekeire, akik ismét tanulásra adták a fejüket.

Szabad idejét férjével tölti, többnyire a tardona-völgyi kiskertben, de újra megtalálta az olvasás szépségét, és forgatja a klasszikusokat, illetve lazításként a könnyed krimiket sem veti meg.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése