Fekete József

Forgalmi vezető, üzemitanács-elnök,

Nyíregyháza

szszb_07-30_fekete_jozsef.jpgNegyvenöt éves. Gazdag élettapasztalat, aktív mozgalmi múlt áll mögötte. Huszonöt évesen választották meg a több mint ezer embert foglalkoztató tejipari vállalat szakszervezeti bizottsága titkárának. A bizalom akkor annak a fiatal embernek szólt, akinek vezetői készsége, képessége az ifjúsági szervezetben bontakozott és fejlődött ki, és akinek szociális érzékenysége nagyon hamar megmutatkozott.

− Előnyös helyzetben voltam, hiszen jól ismertem a dolgozókat, köztük a fiatalokat, akik mindig meghatározó szerepet töltöttek be a tejiparnál. Ifjúsági vezetőként kellő rálátásom volt a vállalat gazdálkodására, tudtam, hogy hol vannak problémák, mik foglalkoztatják az üzemi embereket. Bizonyára mindez szerepet játszott abban, hogy zökkenőmentesen sikerült átvennem a szakszervezeti munkát − emlékszik vissza a kezdetekre.

Tíz évig látta el a titkári funkciót. Tagja volt az iparági szakszervezeti tanácsnak. Ez idő alatt olyan széles körű szakmai és gazdasági ismeretekre tett szert, amit munkája során a későbbiekben is jól hasznosított. Szívesen emlékszik vissza a tröszti vitákra, „lobbyzásokra”. A szabolcsi bérszínvonal hosszú ideig alatta maradt az iparági átlagnak. Az ÉDOSZ segítségével sikerült kiharcolni, hogy a „nagy kalapból” a lemaradt vállalatok több pénzt kapjanak. Így érhették el azt, hogy a nyolcvanas évekre a tejipari cégek között a Szabolcs megyei a középmezőnybe került.

Sikeres volt az alapszervezet azon kezdeményezése is, hogy a vállalat költsön nagyobb összeget a dolgozók üdültetésére. Előbb kettő, később hat lakókocsit vásároltak és helyeztek el Olaszországban, illetve Ausztria legszebb részén. Ezekben kényelmesen és olcsón tudtak pihenni a családok. Ugyancsak ehhez az időszakhoz kötődik a lakásépítési, lakásvásárlási támogatások körének kiszélesítése, összegének felemelése.

A gazdasági és a politikai változás szele 1988-ban már érzékelhetővé vált minden területen. Bármennyire eredményes volt a szakszervezeti munka, úgy érezte, váltania kell. Vallja: két, legfeljebb három ciklus után mindenképpen át kell adni a stafétát fiatalabbaknak, újaknak. Akkor már látszott, függetlenített tisztségviselőket amúgy sem tud eltartani a mozgalom, a gazdasági munka mellett pedig csak olyan beosztásban lehet felelősséggel ellátni e funkciót, ami szabad mozgásteret enged.

Szakmai gyakorlata és érdeklődése a szállítás felé irányult, s ez a tejiparnál egyáltalán nem tartozott a könnyen ellátható feladatok közé. Érthető tehát, amikor a forgalmi vezetői munkakört megajánlották számára, lemondott a szakszervezetben betöltött tisztségéről. Az új beosztás teljesen más követelményeket támasztott vele szemben. Itt nem a szociális és humán érzékenységre volt elsődlegesen szükség, hanem nagyon is következetes számonkérő, ellenőrző, és a különböző feladatok összhangját megteremtő képességre.

− Mégis úgy gondolom − mondja −, az emberismeret, az empátiakészség, az élettapasztalat, amit a szakszervezeti munkám során szereztem, gyakran segített át a nehézségeken. Természetesen továbbra is tagja maradt a szakszervezetnek. Az 1992-es üzemi tanácsi választásokon dolgozói jelöléssel választották meg a tanács tagjává, 1995-ben az üzemi tanács elnökévé. Legfontosabbnak azt tartja, hogy a szakszervezet és az üzemi tanács ne rivalizáljon egymással, hanem működjön, dolgozzon együtt. A vállalat életében a nyolcvanas évek végén bekövetkezett változások, a gazdálkodásban jelentkező súlyos gondok a mozgalmi munkában is éreztették hatásukat. A tejipari tröszt felbomlása után sajátos helyzet alakult ki a cégnél. A korábban stabil vezetői gárda nyugdíjkorhoz ért, s majdhogynem egy időben hagyta el a gyárat.

Elsősorban az igazgatói munkakör betöltése vált kritikussá. Többszöri próbálkozás után csak 1993 januárjára sikerült végleges megoldást találni, olyan időszakban, amikor már csődhelyzet fenyegette a céget. Az ekkor felállt új vezérkar viszont jól startolt, következetes gazdálkodással egy felfelé ívelő pályára terelte a mátészalkai gyárral együttmaradt, mára már dolgozói résztulajdonnal is privatizált céget. Ami a társadalmi szervezetek számára megnyugtató, a korábbi időszakhoz mérten nagyobb összegeket költenek szociális ellátásra, üdültetésre, sportcélokra.

Fekete József sikeres embernek tartja magát. Szereti a munkáját. Legfontosabbnak az új ismeretek megszerzését, a változásokhoz, a kihívásokhoz történő alkalmazkodást tartja. Vezetői filozófiája: céltudatos irányítás, szervezés, eredményességre törekvés, a cég kollektívájának érdekeit is szolgáló feladatok megvalósítása.

Fiatalon nősült, nagy gyermekei vannak. Lánya harmadéves a szegedi jogi egyetemen, fia, aki apjához hasonlóan a sportot és a zenét szereti, érettségi előtt áll. Felesége gyógyszertári szakasszisztens. Szabadidejében legszívesebben sportol vagy a császárszállási kertjében dolgozgat. A csend jelenti számára a kikapcsolódást, a nyugalmat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése