Farkas Kálmán

Újságíró,

Nyíregyháza

szszb_07-24_farkas_kalman.jpgKárpáthy Gyula a hazai cigány értelmiség leghitelesebb, avatott ismerője és szellemi testvére. Neves drámaíró, József Attila-díjas irodalomtörténész, Farkas Kálmánról a Menet közben címmel megjelent, cigány alkotókról írt könyvében a következőket említi: „Farkas Kálmán a legrégibb és legnagyobb gyakorlatú hivatásos újságíró valamennyi cigány kolléga közül. Ő országosan a pályarangidős. A „hivatásos” szakmai értékjelzés itt egybeesik az elhivatottsággal. Az elhivatottságát ékesen tanúsítja Farkas Kálmán pályaképe: már fiatal szerkesztőként felfigyeltek rá, és csakhamar megyei napilapnál fontos, vezető szerepet töltött be. Én tudom, hogy ez az egész szerkesztőségi világ valóban demokratikus, nyitott, előítélet-mentes volt, de az egy percig sem kétséges számomra, hogy ha nem rendelkezik társai sorában kiemelkedő szakmai képességgel, tartós-töretlen munkalendülettel, nem sugárzik belőle a szakma szeretete, nem érez személyi rokonszenvet és egyre inkább tekintélyt is, akkor őt, a cigány embert aligha emelik ilyen posztra a lapnál.”

„Farkas Kálmán a negyvenes évek végén indult el a törökszentmiklósi cigánysorról” − írja Lakatos Menyhért az Ajánlásban Farkas Kálmán Értetek kiáltok című könyvéhez. – „Abban a mindentől elzárt és mindenki által lenézett világban nem volt szokás másról álmodni, mint a máról, mert a holnap olyan távolinak tűnt, hogy türelmét szegte az alig éhes embernek is. Ám nincsen olyan konzervatív közösség, amelyik meg ne szülné a maga álmodozóját… Ilyen volt Ökrös Mari is.” Ő volt Farkas Kálmán édesanyja, a batyuhoz nőtt madárcsontú cigányasszony, aki a Csisznyikóból, a cigányvárosból kivezető ösvényen végigkísérte, végigszenvedte fia életútját. Azért, hogy a Szűzanyának tett fogadalmát teljesítse: tanult emberré neveli fiát.

Kálváriás út a Farkas Kálmáné, amely az egyetemi – akadémiai tanársegédi katedráig, s innen az elismert újságíróig, s a Politikai Főiskolán a politikai tudományokban megszerzett tanári diplomáig vezetett. A legkritikusabb körülmények közt is vállalta a származását. Talán azért is, mert gyerekfejjel meg kellett tapasztalnia, mit jelent cigánynak lenni. Szajolnál szökött meg ezerkilencszáznegyvennégy őszén a deportálás elől…

1953 februárja óta van a pályán. Ekkor lépte át a Kelet-Magyarország elődjének, a Néplap szerkesztőségének küszöbét. Nyugdíjazásáig e lap munkatársa volt, a legkülönbözőbb beosztásokban. Tudásával igyekezett mindig a haladást, a jó ügyet szolgálni. Ezt segítette a szerkesztőségi miliő is. Befogadták emberként és kollégaként egyaránt.

A szakma több alkalommal kitüntetésre érdemesítette. Első alkalommal, 1964-ben a Munka Érdemrend bronz fokozatát kapta meg, majd 1975-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki, később az egyik legmagasabb újságírói jelvényt is a mellére tűzték a Magyar Sajtó Napján. Két ízben ismerte el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több évtizedes eredményes újságírói munkáját. Legutóbb 1997. március 15-én, a Magyar Sajtó Napján kapta meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékplakettjét.

Farkas Kálmán sokféleképpen igyekezett cselekedni a közösség érdekében. Helytállt a lapnál, egy ideig szerkesztette a Szövetkezetek című üzemi lapot, majd a húsipari vállalat és a Kelet-magyarországi Állami Építőipari Vállalat üzemi lapját. S akkor, amikor még nem nézték jó szemmel a cigányság szervezkedését, életre hívta a megyében a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségét, s kiépítette ennek szervezeteit. E folyamat a megyei elnökség 1988. augusztus 23-ai megválasztásával kezdődött. Megélte a cigányság elmaradottságát, átérezte az etnikum sorsát.

A Csisznyikóból kivezető, megszenvedett út keserves tapasztalatai arra sarkallták, hogy tehetségét, erejét a roma önkormányzatok megalakítására fordítsa. Hetenként olvasta fel jegyzetét a Nyíregyházi rádióban, írt cikket a Kelet-Magyarországban, szervezett és rendezett országos hírű cigány folklórfesztivált, elsőként az országban magyar és cigány nyelven vers- és prózamondó versenyeket. Kezdeményezésére a nyíregyházi Északi temetőben felavatták a cigány áldozatok emlékművét. Szervezésével megalakult a Kisebbségi Önkormányzatok Megyei Szövetsége, ide tartoznak a szlovák, a német és az örmény kisebbségi önkormányzatok is.

Farkas Kálmánt 1994-ben Szolnokon az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnökévé választották, s még ebben az évben életre hívta a Cigány Hírlapot, amelynek alapító főszerkesztője.

Értetek kiáltok címmel válogatott írásaiból jelent meg kötete 1992-ben, ezt 1996-ban Korona nélkül címmel esszékötet követte, s kiadás előtt van a Sorstudat című újabb esszékötete. Lektorálás alatt van az életútját bemutató könyve Csisznyikói cserepek címmel, amelynek legfőbb mondandója: van kiút a telepről.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése