Dr. Veres János

Államtitkár,

Nyírbátor

szszb_19-4_dr_veres_janos.jpgVeres János nap mint nap szembesül az országot érintő legfontosabb ügyekkel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökeként. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, noha ideje java részét Budapesten tölti, nem felejtvén gyökereit, továbbra is nyírbátorinak vallja magát.

Ezerkilencszázötvenhétben született a szabolcs-szatmár-beregi kultúrvárosban, tősgyökeres nyírbátori családban. Felmenői a földből és a földért éltek: apai nagyszülei az elsők között telepítettek almát, édesapja egyéni gazdálkodóként kezdte, majd a termelőszövetkezet főagronómusa volt, s nagyobbik fia, Gábor folytatja a családi hagyományt, hiszen jelenleg harmadéves a Debreceni Egyetem agrárképzésén. Ő is vonzódott a földhöz, természetes volt számára a gyümölcsös kapálása, így hamar hozzájárult a háztájinak megmaradt föld műveléséhez, ami a családnak viszonylagos jólétet biztosított.

Ezerkilencszázhetvenötben a nyírbátori Báthory István Gimnázium matematika tagozatán érettségizett, majd egy év katonaság után a Debreceni Agrártudományi Egyetemen 1981-ben vörös diplomával kapott általános agrármérnöki és mérlegképes könyvelői oklevelet. Hogy nem érdemtelenül, arra bizonyság, hogy az alma élettani betegségeivel foglalkozó dolgozata nívódíjas lett az OTDK országos konferencián. Öt év múlva agrármérnök–szakközgazdászi diplomát és közgazdasági doktori címet, majd később adótanácsadói szakképesítést szerzett és felsőfokú kereskedelmi áruforgalmi szakvizsgát tett.

Első munkahelye a Szamos Menti Állami Tangazdaság volt, noha tanszéki kutatónak is marasztalták az egyetemen. Innen már egy gyakorlatias, tapasztalt munkaerőt hívtak két év múlva Nyírbátorba, abba az Új Barázda tsz-be, ahol az édesanyja volt könyvelő. 1986-tól az MSZMP Nyírbátori Városi Bizottságának gazdaságpolitikai, majd első titkáraként dolgozott. Ennek előzménye, hogy a közösségi múltja sem volt elhanyagolható: a gimnáziumban jó KISZ-közösségnek volt a tagja és az évfolyamtitkára, csakúgy, mint az egyetemen, ahol párttag lett.

Mint mondja, az ő egyik feladata már a pártapparátus leépítése volt, de ma is nyugodtan tud az emberek szemébe nézni. 1989-ben tagja volt az MSZP alakuló kongresszusának, később tevékenyen részt vett a nyírbátori alapszervezet létrehozásában. Ekkor egy évig a mezőgazdasági jellegű Észak-Kelet Rt. ügyvezető igazgatója volt. 1990-ben három társával létrehozták a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó Monéta Kft.-t, mely később teljesen családi vállalkozás lett, ezen kívül tulajdonosa a Tésztaipari Kft.-nek és résztulajdonosa a gyógyszertár-működtetéssel foglalkozó Szentvér Bt.-nek.

Közéleti pályafutása töretlenül ível felfelé. 1990-ben ugyan még nem jutott országgyűlési mandátumhoz, de tagja lett a városi képviselő-testületnek, és 1991-től a megyei pártelnökségnek is. 1994-ben, MSZP színekben lett parlamenter megyei területi listáról, s egyebek mellett a költségvetési és pénzügyi állandó bizottságban dolgozott – 1996-tól alelnökként, s pártjában is szakmai munkát végzett.

A következő ciklusban ugyanígy jutott mandátumhoz és ellenzékiként is megmaradt a bizottság alelnökének, miközben tagja lett a megyei közgyűlésnek, ahol 1999-ben az MSZP frakcióvezetőjének választották.

A szerteágazó feladatkörökben – a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke is volt évekig – 2002-ben állt be gyökeres változás. Ekkor ugyanis országszerte példátlan nagy fölénnyel Nyírbátor polgármesterének választották, s mint mondja, féléves tevékenységének eredményei ma már gyümölcsöznek. Azért csak féléves, mert Medgyessy Péter miniszterelnök 2003 februárjában felkérte, legyen a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Igent mondott: a felelős beosztást kihívásnak tekintette, s tudta, így sokkal többet segíthet szeretett városának is.

2004 nyarán felpörögtek az események. Medgyessy Péter bejelenti, hogy ő lesz a területfejlesztéssel foglalkozó tárca nélküli miniszter, majd a kormányfő lemondása után a szocialista frakcióból felkérik miniszterelnök-jelöltnek. Ugyan Gyurcsány Ferenc győz, de egyben bizalmat is szavaz az időközben MSZP megyei elnöknek megválasztott politikusnak. Politikai államtitkári rangban kabinetfőnökévé teszi, s e bizalmi állásban ő szelektálja, elemzi, és politikailag mérlegeli a kormányfő elé kerülő ügyek nagy részét.

Feleségével, Szabó Évával 1982-től élnek kiegyensúlyozott házasságban, hisz ő is mozgalmi beállítottságú, így „jól tűri” a sok elfoglaltsággal járó életet. Jelenleg ügyvédi hivatását szüneteltetve a családi vállalkozás ügyvezetése mellett egy alapítvány titkára Budapesten, ahol másik fiuk, Tamás, a Gazdasági Főiskola német nyelvű idegenforgalom-szálloda szakán tanul.

Éljenek azonban bárhol is, Veres János ars poeticája továbbra is ugyanaz: nyírbátoriként, szabolcsiként kíván dolgozni, elsősorban az itt élőkért.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése