Dr. Szőke Katalin

Főorvos, magán bőrgyógyász,

Nyíregyháza

szszb_22-138_dr_szoke_katalin.jpgAz orvostársadalom egyik sugárzó, magabiztos elméleti és gyakorlati tudással felvértezett tagja dr. Szőke Katalin bőrgyógyász, aki 1960. második napján született Nyíregyházán. Édesanyja, Marinov Dimitra, aki 66 éves, titkárnőként dolgozott a városi Húsiparnál. A szláv eredetre utaló név nem véletlen, hisz a nagyapja bolgárkertész volt egykoron. Édesapja, Szőke Béla 72 éves, autószerelő. A doktornő lendületességének egyik részét élete párjától, dr. Hock Csabától kapja, aki a megyeszékhely elismert ortopéd-sebész adjunktusa. A dolog másik részét keresve ott találjuk a közösen dédelgetett fiúgyermeket, a 19 éves Tóth Bernardot, aki a jó nevű nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban tanul, és az orvosi pályára készül.

Szőke Katalin 1976-ban tett érettségi vizsgát a fentebb említett oktatási intézményben, amit egy másik, komolyabb próba, a Debreceni Orvostudományi Egyetem követett. A kemény és kitartó tanulás meghozta gyümölcsét, s társaival együtt ő is boldogan fogadta az orvosi eskütétel utáni gratulációkat.

Az általános orvosi szakon kapott diplomával a zsebében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórház bőrgyógyászati osztályán kapta meg első állását. A tíz, ott töltött év meghatározója lett későbbi életének. Igazi tanítómesterei: dr. Szabó Péter és dr. Kállay Tünde mindent megtettek azért, hogy jó orvos váljon belőle. S ő nem bizonyult hálátlan tanítványnak. Az 1991-ben tett szakvizsgáját követően a modern orvoslás egyik szerteágazó területén maradt, és már sok gyakorlati tapasztalatnak  birtokában folytatta gyógyító munkáját.

A rendkívül összetett tünetekkel jelentkező bőrbetegségek, bőrdaganatok mintegy előjelzői a szervezet még rejtett, de már kialakulóban lévő, súlyosabb elváltozásainak. A szakember számára érthető testi jelek figyelmeztették őt is arra, hogy a korábban – jó húsz évvel ezelőtt – még csak szórványosan előforduló autoimmun-betegségek és az allergia mára szinte mindennapossá váltak.

Az immunológia mint rokon gyógyítási ág fejlődése sokat segít a bőrgyó­gyásznak az egyre többféle bőrbetegség korai felismerésében, s nem utolsósorban az azokat kiváltó okok felderítésében. Az említett betegségeket a mai tapasztalatok szerint a szervezetet a külvilágból „érkező” mérgek, a toxikus hatások, hiányállapotok s nem utolsósorban az egyre elviselhetetlenebb mértékű stressz okozza. Ekkor az emberi szervezet védekező rendszere mintegy önmaga ellen fordul, megadva a jelzést: Vigyázz, baj van! Dr. Szőke Katalin a holisztikus, azaz az egész embert látó gyógyítás elkötelezett híve.

Számára mindmáig fontos az egészségtudatos életvitel és az alternatív kezelések alkalmazása. A szervezet rendszeres méregtelenítése, a különböző kezelések közötti összefüggések – vékony a határvonal az árt, vagy használ között – megértése nem egyszerű feladat. Gyógyító hivatását nem korlátozta csak a megyeszékhelyre.

Dolgozott Vásárosnaményban, Tiszalökön, s kijárt Újfehértóra is, mert érzi, az embereknek ott is szükségük van a gondoskodásra, a jó tanácsra, a kedves szóra…

Szülői segítséggel szagolt bele az önálló munkába, amikor a Víz utcai Bőrgondozóban három éven át dolgozott. Később, 1992-től folytatott magán-bőrgyógyászati szakrendelést. Ezen időszak alatt, hogy annyira ne legyen szép az élet, az orvosok szinte „egymásnak adtak szabadságot”, ami nem volt leányálom senkinek sem.

1999-ben lett teljesen önálló, s magánrendelőjében fogadta a hozzá fordulókat. Egyik régi álma is valóra vált akkor: a kórházitól szűkebb keresztmetszetű munka ellenére is beszerezhetett egy biorezonancia-készüléket, ami ritkaságnak számított. A dolog érdekessége az, hogy az egészet Magyarországon egy nem orvostól – Lednyiszki Gábor mesterétől sajátította el.

A vállalkozói lét: a nincs főnököm, szabadon dönthetek helyzetet egyre jobban megkedvelte. Csodával egyenértékűnek érezte azt, hogy a sok és jó munkának megvan a kézzelfogható eredménye. A betegek, jól fel fogott érdeküktől vezérelten visszajöttek, s akár este is rendelhetett. Nagyon jól bevált nála az előjegyzéses rendszer, amivel a beteg is és az orvos is sok hasznos időt megtakaríthatott.

Munkásságának mindmáig visszatérő kérdése az, hogy mennyiben és meddig vállalja az egyén a felelősséget saját egészségéért, vagy nem törődve semmivel, megy a maga feje után. Ez a felelősség azonban közös: épp úgy fontos az orvosnak, mint a betegnek. Több évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy az a beteg, aki visszajár hozzá, már tudja a választ, s minden bizonnyal akarja is a gyógyulást.

Dr. Szőke Katalin főorvos, magán bőrgyógyászt nyugodtsággal keveredett elégedettség tölti el akkor, amikor visszatekint orvosi pályafutására.

Boldog, mert egyre több és több emberrel sikerül megértetnie azt, hogy az egészség az élő szervezet egyensúlyát jelenti.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése