Dr. Papp István Gyula

Főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_papp_istvan_gyula_1000.jpgHét év alatt – első beszélgetésünk óta – dr. Papp István Gyula főorvos életében sok változás történt. Huszonnyolc év után, 2010-ben, egy„kamikaze” küldetést kapott: dr. Balla György professzor felkérésére elvállalta a Kazincbarcikai Kórház – bezárásra „ítélt”- Gyerekosztályának a vezetését. Az Élet nagy ajándékának tarja, hogy feladatait együtt végezhette az osztály előző főorvosával – az általa nagyrabecsült – dr. Varga Gyulával, aki idős korában is igen aktív tudományos tevékenységet végzett. „Jó volt együtt dolgozni a Gyermekosztály és az újszülött részleg nővéreivel, akik egy szociálisan igen nehéz környezetben élő lakosság gyermekeiért dolgoztak nagy elhivatottsággal és szaktudással.” A kórház szülészeti osztályán ismerte meg a „Bababarát – rendszer”szerinti újszülött ellátást, aminek az eredményeként többször elnyerték az „Év szülészete” címet.

Dr. Papp István Gyula kazincbarcikai küldetésének teljesítése után hazajött Szabolcs megyébe, és a Felső-Szabolcsi Kórház Gyerekosztályán folytatta orvosi pályafutását. A beilleszkedés nem okozott gondot számára, hisz’ több évtizeden át már dolgozott Kisvárdán mint helyettesítő-orvos, ügyeleti szolgálatot vállalt, és megszervezték – a heti egy alkalommal működtetett – gyermek kardiológiai szakrendelést is.

A Felső-Szabolcsi Kórházban a gyermekosztályos munkája mellett megbízták a neonatológiai szakfeladatok ellátásával is. Jól hasznosíthatta a Kazincbarcikán tanultakat. Az osztály teljes állományával áttértek a „Bababarát – rendszer” elvei szerinti újszülött ellátásra, azaz minél természetesebb környezetet biztosítanak a szülő nőknek és a kisbabáknak. A hozzátartozó jelen van a szülésnél, megvalósítják a korai bőrkontaktust az anya és az újszülött között. Ennek megfelelően a babák a nap minden órájában az édesanyjuk mellett tartózkodnak. Hivatalos címük még nincs, de a gyakorlatban már elérték azt, hogy csak néhány százalékban távozik olyan baba az osztályról, akit az édesanyja nem tud szoptatni. Dr. Papp István Gyula, feladatainak magasabb színvonalú ellátása céljából, 2014-ben neonatológiai szakvizsgát tett.

A korábban már leírtak szellemében, továbbra is aktív tagja a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesületnek.  Az utóbbi években, szerencsére kevesebb súlyos katasztrófa történt a nagyvilágban, de itthon azért akadt munkájuk bőven. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, azaz szűkebb hazájukban – elsősorban a Rendőrséggel együttműködve – gyakran vesznek részt eltűnt személyek felkutatásában, vízbefulladt emberek megkeresésében. Szinte valamennyien tagjai a „Rescue 24” elnevezésű, magyar központú, de nemzetközi mentőcsapatnak. Idén, 2015-ben, egy programot indítottak el, aminek a célja az iskolás gyerekek tájékoztatása arról, hogy miként előzhetik meg a háztartási és vízi baleseteket, s arról is, hogyan kirándulhatnak biztonságosan.

Évek óta részesei a Baptista Szeretetszolgálat, Karácsonyi „cipősdoboznyi szeretet” akciójának. Szinte már elképzelhetetlen a nyíregyházi „Kossuth téri forgatag” az Egyesület és a mentőkutyáik nélkül. Már nyolc éve vesznek részt a Hargita megyei mentős bajtársaikkal együttműködve a Csíksomlyói búcsú egészségügyi biztosításában. Így jutottak el Gyimesbükkre, az „ezer éves határra.” Itt talált rá, dr. Papp István Gyula, Sebő Ödön emlékirataira, ami a gyimesi-szorosnál, 1944-ben zajló harcokról, a védőknek a lassan bezáruló orosz ostromgyűrűből történő kimeneküléséről szól. A könyvben leírtakat követve, idén, a hatodik alkalommal szervezik meg a „32-es Határvadászok Emléktúráját”, amit a szorost védők előtti tisztelgésként hívtak életre. Évről-évre közel százan járják végig a katonák útját, amire a megemlékezők az egész Kárpát-medencéből érkeznek.

A Papp család fölött sem állt meg az idő. A stabil pont a feleség – dr. Kun Erzsébet – aki ma is az első munkahelyén, a Jósa András Kórház kardiológiai osztályán dolgozik. Lányuk, Zsófia, minőségbiztosítási munkatársként egy magyar gyógyszergyárban talált állást. Fiúk, András Gábor, egy budapesti autóalkatrész gyárban gépészmérnök. Ők már családosok. István, egy magyar cég ausztráliai leányvállalatánál Brisbane-ben dolgozik. Az ily módon kibővült család a lehetőségek szerint szívesen tölti együtt kevéske szabadidejét.

A pályája vége felé közeledő, dr. Papp István Gyula főorvos reméli, hogy még tud hasznosan tevékenykedni a rábízott beteg gyerekek érdekében. Bízik abban, hogy lesznek olyan fiatal orvosok, akiknek átadhatja az évek során összegyűjtött tapasztalatait azért, hogy a jövőben is biztosított legyen megyénk gyermekeinek ellátása. A haja az évek során kicsit fehérebb lett, az arcán a ráncok mélyebbek, de a tekintete nem változik, ugyanolyan, amikor egy beteg gyermek fölé hajol, akár Kisvárdán, akár a világ egy eldugott szegletében.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése