Dr. Nagy-Bozsoky József

Kórboncnok főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_01_186_dr_nagy-bozsoky_jozsef.jpgMinden út Rómába vezet. Óhatatlanul ez a klasszikus szólás jut az ember eszébe, ha végiggondolja, milyen funkciók is kötődnek dr. Nagy-Bozsoky József nevéhez. 1968 óta ő a sátoraljaújhelyi városi kórház (mai nevén Erzsébet Kórház) patológus osztályvezető főorvosa. 1970-től igazságügyi orvosszakértő. 1987-től a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Zempléni Csoportjának vezetője. 1989-től a sátoraljaújhelyi Csepellény György cserkészcsapat parancsnoka, ugyanettől az évtől a Zempléni Orvosi Kamara elnöki tisztét is ellátja. 1990-től a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének vezetője, ’91-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos főorvosa is. ’90-től négy évig országgyűlési képviselő volt, ugyanekkor tagja lett a Páneurópai Unió Magyar Egyesület választmányának, ’93-tól pedig az Országgyűlés honvédelmi bizottságának is. A Magyar Cserkész Szövetség II. kerületének elnöke, a Magyar Vitézi Lovagrend hadnagya.

Tévedés volna azt hinni, hogy ennyi elfoglaltság mellett egy agyonhajszolt elcsigázott személlyel állunk szemben. Sőt, az embernek határozottan az az érzése, hogy dr. Nagy-Bozsoky József erőt, nyugalmat sugárzó személyisége pontosan ezekből, a külön-külön is egész embert kívánó, véget nem érő feladatokból merít erőt a további munkához. Kérdésemre, hogy mi készteti sokirányú tevékenységére, így válaszol:

– Ha az ember egyszer rádöbben, hogy többféle képességet kapott, kötelességének érzi azt is, hogy ezeket átadja környezetének, megossza másokkal is. Aki nem használja ki a képességeit, az nem teljes értékű ember. A másokért való életnek van csak emberi értelme, az önmagunkért létezésnek nincs életről szóló indítéka. Az indulás, a kezdetek szempontjából meghatározó az a miliő, ahol az ember eszmélni kezd. Az pedig, hogy milyen eredménnyel tesszük meg a választott utat, alapvetően a társ, a társak, a barátok függvénye. A legkardinálisabb meghatározó: az ember FELE-sége. A világ azért maradt meg, mert a nők a szívükkel gondolkodnak elsősorban. Mi, férfiak, csak az eszünkkel. Azt hisszük, hogy ez a nagy dolog. Nem igaz! Az agyammal is érezzek, és a szívemmel is gondolkozzak! Ez biztosítja a rendszerben való gondolkodást, azt, hogy a másik szemével is vizsgáljak egy jelenséget. Két elkötelezettségem volt és van: a HAZA – minden előtt! A másik: az Istennel való dialógus, a teremtés csodája. Ez a két érték segít abban, hogy ne tartsunk fontosnak lényegtelen dolgokat. Az anyagi világhoz kötöttség ellenére a maradandó emberi értékek a szellemi szférában találhatók. A helyes értékrend a jó és a rossz világos megkülönböztetésén alapul, ez dönti el a jelenségek fontossági sorrendjét. Az igazsággal szemben fontosabb kategória a méltányosság. Általa kerülünk közelebb a dolgok megoldhatóságához. Az igazsághoz való túlzott ragaszkodás kegyetlenséget, könyörtelenséget hozhat magával. Irgalmasság, remény, szeretet, humanizmus a fontosabb kategóriák. A szabadság nem külső dolgoktól függ. A test rabszolgasága véletlen műve, de a lélek rabszolgasága, az már maga a bűn. Az ezredforduló minket felváltó nemzedékének legfontosabb feladata: érett és egészséges személyiségek kifejlesztése. E nélkül nem lehetünk az eljövendő világ teljes értékű alakítói, de részecskéi sem.

A filozófikus magasságból visszaszállva a földre, szembesülve a tényekkel, kiderül, hogy dr. Nagy-Bozsoky József életszemléletét nem könyvekből, hanem saját sorsából merítette. 1938-ban született Aszófőn egy nyolcgyermekes család elsőszülött fiaként. Édesapja erdészetvezető, édesanyja tanítónő volt. Gimnazista koráig leginkább ő látta el hét kisebb testvérét. Akkor tanulta meg, hogy egy nagycsaládban sokkal több alkalmazkodásra, áldozathozatalra, sokkal több odafigyelésre van szükség, mint ott, ahol senkivel nem kell törődni, mert csupán „egyke”, a család kedvence született. Pályaválasztása is családi körben szerzett élmények hatására történt: vadászatok során, már kisgyermek korában találkozott a halállal. 1945-ben, hétévesen pedig egy náluk beszállásolt német katona hősi halála érlelte meg benne a döntést: olyan orvos lesz, ki meg tudja mondani, miért halnak meg az emberek.

1961-ben kötött házasságot dr. Kérdy Máriával. Feleségében nagyszerű szövetségesre talált, mert, mint mondja, a női praktikusság és odafigyelés képes csak a részletek finom megoldására. Ezek a finom apróságok nélkülözhetetlenek a teljes értékű alkotó munkában. Három gyermekük van. A legidősebb, Mária, kertészmérnök, most egy dendrológiai világatlaszt rajzol nemcsak szakmai, hanem rajztanári képesítés birtokában. Ildikó teológiát és szociálismunkás-képző főiskolát végzett, restaurátorként dolgozik. József pedig kameraman, és főiskolára jár mint operatőr. A legnagyobb elismerés egy családi beszélgetés közben hangzott el a gyermekek szájából:

– Dolgozni, azt megtanítottatok. Ehhez még hozzáteszi a főorvos úr: „A legnagyobb dolog, hogy dolgozni tudjunk és a munkában örömet találjunk. Az akarót vezeti, a nem akarót csak hurcolja a sors”.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése