Dr. Mágori András

Tiszti főorvos, szakmérnök, klubelnök,

Nyírbátor

szszb_11-146_dr_magori_andras.jpgÚgy vigyázz rá, mint a szemed világára! Ugye ismerős a régi mondás? Arról szól a hasonlat, hogy a szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Egy másik szólás-mondás: „Fő az egészség.” Vagyis az ember legfőbb kincse az egészsége. Egy új, terjedőben lévő jelmondat, amely közmondássá válhat: „Egészséges környezet nélkül nincs egészséges ember.” Mind a három mondáshoz köze van dr. Mágori András nyírbátori tiszti főorvosnak, aki egyben környezetvédelmi szakmérnök és a megyénkben egyedülálló, karitatív tevékenységet folytató Lions Klub elnöke. A sokoldalú, érdekes ember nem megyénk szülötte, de beírta nevét megyénk történelmébe.

Vegyük sorra az idézett három mondást. A debreceni szemészeti klinikán működik a Cornea Bank, közreműködésével sok ember visszanyerte a látását, számos szabolcsi gyermek jobb látásához is hozzájárult az intézmény. A Cornea Bankot a nyírbátori Lions Klub is támogatja. Főorvosként vigyáz az emberek egészségére. Környezetvédelmi szakmérnökként, klubelnökként részt vesz egy általános iskolásoknak hirdetett országos és nemzetközi tanulmányi versenyben, amelynek ez a találó, kifejező jelmondata: „Egészséges környezet nélkül nincs egészséges ember.”

Dr. Mágori András jó kiállású, szakállas férfi. A szakálla külön is egyfajta tekintélyt kölcsönöz neki. Ám nem a külsejével vívott ki magának tekintélyt, hanem a munkájával, az állandóan bővülő tudásával, segítő szándékával, karitatív tevékenységével.

Budapesten látta meg a napvilágot, de szüleivel már srác korában Debrecenbe költöztek. A cívis városban érettségizett, majd a jó hírű leningrádi Katonaorvosi Akadémián szerzett diplomát. Közben természetesen megtanult oroszul, sőt oroszból tolmácsvizsgát is tett. (Ahogy mondani szokták, német nyelvterületen sem lehetne eladni, és most tanul angolul.) A diploma megszerzése után volt gyakorló katonaorvos. Aztán az eldugott beregi faluba, Tiszakerecsenybe, illetve Tiszaadonyba körzeti orvosnak sodorta a sorsa. Ma is szeretettel emlékszik a meleg szívű, segítőkész beregi emberekre. Később a közeli Nyírcsászáriba ment gyógyítani. Alapítója a Tisztiorvosi Szolgálatnak, és éppen tíz éve tisztiorvos. Megvan a népegészségügyhöz szükséges szakvizsgája, a tisztiorvosi vizsgája, közigazgatási alapvizsgát és szakvizsgát tett, a Budapesti Műszaki Egyetemen környezetvédelmi szakmérnök másoddiplomát szerzett. Mostanában PhD szakdolgozatot ír, tudományos fokozat megszerzésére készül. Tisztiorvosként 24 településen a gyógyító munka szakmai felügyeletét látja el, és vigyáz a közegészségügyre.

Ami pedig a klubelnöki tevékenységét illeti… A nyírbátori Lions Klub országos környezetvédelmi és természetvédelmi vetélkedőt hirdetett általános iskolás és középiskolás fiataloknak. A témáról január elején tanácskoztak a klubvezetők, arról is határoztak, hogy a döntőt áprilisban rendezik meg Nyírbátorban.

Megtudtuk, hogy a versenyt kettős céllal rendezik: el akarják érni, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, a tiszta környezetet, és cél a Lions Klubok jótékony tevékenységének ismertetése is. A vetélkedők során a fiatalok sok lokális és globális problémával ismerkedhetnek meg, életcélul tűzhetik maguk elé a környezet- és természetvédelmet.

A háromfős csapatok négyfordulós versenyben vesznek részt. Az első három helyen végzett csapat – mindkét kategóriában – pénzjutalmat kap. Az orvos-környezetvédelmi mérnök azt is elmondta: az ezredfordulón hagyományt teremtenek, a jövőben minden évben rendeznek hasonló versenyt.

Egy másik szálon elindult a Curie környezetvédelmi tanulmányi verseny. Ezt a térségben a feleségével, dr. Mágoriné Gyug Ibolyával közösen szervezi. Nyolc területi elődöntő lesz, az egyiken ő tölti be a zsűrielnöki tisztét. Az országos döntőt tavasszal rendezik Kecskeméten. A vetélkedőkön a gyerekek a földről, a levegőről, a bioszféráról, az épített környezetről beszélnek, és a reáltantárgyak ismeretéből is „vizsgáznak”. A vetélkedősorozat jó irányba terelheti a jövő század embereinek szemléletét…

Dr. Mágoriné Gyug Ibolya köztisztviselőből lett vállalkozó, bioenergetikával foglalkozik. Államigazgatás-szervező diplomája mellett munkavédelmi képesítést is szerzett. Szintén tagja a Lions Klubnak, 2001. szeptember 1-jétől ő lesz a soros klubelnök. Három középiskolás fiuk van, akikre a világon a legbüszkébbek. András Milán, a legidősebb 8. osztályos korában megnyerte a megyei matematika, fizika, kémia és környezetvédelmi versenyt, majd országos szinten is jól szerepelt. Most az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumban tanul. A műszaki egyetemen szeretne diplomát szerezni. Az ikrek: Ambrus Martin és Arnold Miklós országos hatodik helyezettjei voltak a környezetvédelmi versenynek, de megállták a helyüket a matematika versenyeken is. Ők a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulói, mérnöki, illetve jogi pályán szeretnének érvényesülni az életben. Dr. Mágori András a fiaiba oltotta az embertársak és a környezet iránti szeretetét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése