Dr. Kőmíves Sándor

Belgyógyász, osztályvezető főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_04_182_dr_komives_sandor.jpgA „világ végét” jelentő, 300 lelket számláló, a hármas határ melletti szatmári kis faluban, Garbolcon látta meg a napvilágot 1950. december 2-án. Édesapja református lelkész volt, régi lelkészdinasztia leszármazottja, akinek ősei már az 1500-as évektől nyaka kálvinisták voltak. Édesanyja, egy kulákcsalád gyermeke, életét egyetlen gyermekének és a falusi papné hivatásának szentelte.

Általános iskoláit szülőfalujában, osztatlan iskolában végezte, majd 1969-ben érettségizett a fehérgyarmati gimnáziumban, ahol elsősorban a természettudományi tárgyak: a kémia, a biológia érdekelték. Még ugyanebben az évben felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Egyetemi évei alatt a Krompecher professzor vezette Anatómiai Intézetben folytatott tudományos diákköri tevékenységet, medikus gyakorlatokat vezetett. A belgyógyászatot néhai Dán Sándor professzornál hallgatta, a szigorló évet Leövey András professzornál töltötte, és Rák Kálmán professzornál tett államvizsgát. Őket tekinti igazi tanítómestereinek és nekik, valamint Prékopa Álmosnak köszönheti, hogy ezt a hivatást választotta.

Ezerkilencszázhetvenöttől nyolcvanhatig Kisvárdán, az I. számú belgyógyászati osztályon, dr. Molnár Károly főorvos vezetése alatt dolgozott. Szakvizsgát 1980-ban tett debreceni tanítómestereinél, Rák, Leövey és Kulcsár professzoroknál.

Ezerkilencszáznyolcvannégyben kapott adjunktusi kinevezést, és megbízták az új nyolcágyas Coronária-őrző és a hozzátartozó tizenkét ágyas szubintenzív részleg vezetésével. 1985-ben a Kisvárdai Kórházban 100 ágyas belgyógyászati utókezelőt indítottak, ennek vezetésével bízták meg, egyben főorvossá nevezték ki.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban tett eleget a sátoraljaújhelyi hívásnak és november 1-jétől került a Sátoraljaújhelyi Kórház belgyógyászati osztályára másodfőorvosnak. Négy év múlva bízták rá a kilencágyas belgyógyászati intenzív részleget, ezt a munkát 1996. január 1-jéig végezte. Ekkor nevezték ki a 100 ágyas aktív belgyógyászati osztály vezetőjévé, a kórház legnagyobb ágyszámú osztályát irányíthatta és irányítja a mai napig.

Jelenleg négy belgyógyász szakorvos, köztük egy gasztroenterológus szakember, két fiatal, szakvizsga előtt álló orvos és negyvenöt egészségügyi szakdolgozó tartozik keze alá. Orvosi munkájának mottója: „Hiszek a gyógyításban, minden tudomány leghatalmasabbikában. Hiszek az igazi orvostudományban, amely nem önmagáért, hanem csakis a gyógyításért van.”

„Példaképem református lelkész édesapám volt, a régi lelkészdinasztia leszármazottja – mondja Kőmíves Sándor. – Orvosi tevékenységem során a magyar kórházi orvoslásra jellemző régi poroszos, hierarchikus módszert – ami egyfajta„feudális” viszonyokat eredményez – szeretném megváltoztatni. Célom a demokratikus vezetési stílus megvalósítása, a dolgokat szeretem megbeszélni a kollégáimmal, munkatársaimmal. Amitől én szenvedtem, attól szeretném megóvni beosztottaimat. A kálvinista attitűd ugyanis nem tűri a parancsokat. A gyógyításban, a vizsgálatokban nincs pardon, mindenki tudja a dolgát, ez felkészültség kérdése, ehhez lehet hozzátenni a szakorvosi tapasztalatot. Szeretném bebizonyítani, hogy így is lehet eredményesen igazgatni egy osztályt.”

Dr. Kőmíves Sándor a politikától távol tartotta magát, pártnak tagja nem volt, egy ciklusban tanácstagként vett részt a közéletben. Tudományos tevékenységet az északkelet-magyarországi belgyógyász szakcsoport tagjaként végez, ám elsődleges célja munkatársainak támogatása.

Munkájában fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott családi háttér. Ezerkilencszázhetvennyolcban kötött házasságot dr. Sohajda Máriával, aki ideggyógyász szakorvos, a kórház rendelőintézetének főorvosa. Házasságukból két gyermekük született: Zsuzsanna ezerkilencszázhetvenkilencben és Sándor ezerkilencszáznyolcvanötben. Lányuk ma már diplomás gyógyszerész, Budapesten dolgozik. Fiuk a helyi Kossuth Lajos Gimnázium harmadikos tanulója. Elsősorban a természettudományos tárgyak érdeklik, de nagyon jól szaval, nemrégiben megnyerte a Duna Televízió Himnusz-mondó versenyét.

A főorvos úr kevéske szabad idejében elsősorban a családjával foglalkozik. Néha eljár a Bodrogra, meg a környékbeli morotvákra horgászni. Mint mondja, nem egy „termékeny” horgász. Ez nem különösebben bántja, hisz a csend, a madárdal kárpótolja mindenért. A vizet, a természetet még Garbolcon szerette meg, ahol a Túr, a kis folyó kristálytiszta, iható vize és a fürdőzés jelentette a gyerekkori kikapcsolódást. Szeret kerékpározni is, olykor Alsóberecki felől hazafelé kerekezve elbűvöli a zempléni-hegyek látványa, a táj szépsége.

Összességében elégedett eddigi életével, terveit többségében sikerült megvalósítania. Bár időnként aggasztja a magyar egészségügy helyzete, különösen a kis, vidéki kórházak jövője, azért bizakodik, reméli, hogy szép nyugdíjas kort érhet majd meg.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése